Clexane/ Neoparin do którego tygodnia?
-
Dziewczyny, jak długo brałyście? Ja na początku ciąży miałam Zespół Hiperstymulacji stąd wskazanie. Przepisane przez innego lekarza, ale moja lekarka nie chce ich wycofywać, bo boi się ryzyka. Jak długo je dostawałyście? Boję się czy nie będą miały wpływu na poród/ znieczulenie itd. Bo one chyba rozrzedzają krew, prawda? A do znieczulenia robi się badanie na krzepliwość. W którym tygodniu i czy w ogóle Wam odstawili?
-
nick nieaktualny
-
Dokładnie tak. Bierzesz do końca i 6 tygodni połogu. Ostatnią dawkę miałam o 16 dnia poprzedniego, a cc o 8 rano.A1298C hetero / C677T hetero /
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓 -
nick nieaktualnyJa bralam cala ciaze i 6 tyg.po porodzie a przed CC mialam raz odstep 24 h a raz 12 h. Ale branie heparyny i dawka zalezy od tego dlaczego wogole bylazalecona niektore kobiety biora ja tylko kilka tygodni i maja ja odstawiana a czasami dostaja ja juz w b.zaawansowanej ciazy. Dlatego trzeba zaufac lekarzowi i brac jak on zaleci. Wieksze dzialanie przy CC ma Acard dlatego jest on tez odstawiany kilka tyg.przed porodem.
-
Dziewczynki mam takie pytanie. Zalozmy, ze ktos wzial zastrzyk z heparyna, za chwile zacznie rodzic i sie okaze, ze koniecznie trzeba zrobic natychmiast cc a przeciez znieczulenia nie mozna dac. Co wtedy? Zapomnialam ostatnio lekarza spytac..
-
xgirl wrote:Dziewczynki mam takie pytanie. Zalozmy, ze ktos wzial zastrzyk z heparyna, za chwile zacznie rodzic i sie okaze, ze koniecznie trzeba zrobic natychmiast cc a przeciez znieczulenia nie mozna dac. Co wtedy? Zapomnialam ostatnio lekarza spytac..
-
Dziewczyny o ktorej robicie zastrzyki ? rano czy wieczorem? Gdzies kiedys jedna dziewczyna tłumaczyła,ze lepiej rano z tego wzgl ,ze najczesciej porody wieczorem sie zaczynaja albo w nocy i wtedy ta przerwa od zastrzyku jest wieksza.( ale to chyba roznie moze byc)Chyba,ze cc planowana to wtedy pewnie lekarz powie kiedy ostatni zastrzyk
-
Dziewczyny, tylko u mnie wskazaniem nie były jakieś zespoły fosfolipidowe albo na co tam się bierze heparynę, tylko Zespół Hiperstymulacji, a dokładnie powikłaniem tego zespołu może być zakrzepica, bo pojawia się wodobrzusze itd. Wodobrzusza dawno już nie mam, żądnych objawów tego zespołu też nie, tylko lekarka boi mi się odstawić, bo nie prowadziła mnie od początku i nie ona przepisała. A ja po tym jak jeszcze chodziłam do kliniki do doktorka, który mi zastrzyki przepisał, usłyszałam od niego że co najmniej do 20 tc lub do końca, i jej to powtórzyłam. I w sumie sama nie wiem, czy jest potrzeba. Ale przeraziłyście mnie tą przerwą w przyjmowaniu przed porodem. Tyle, że ja chciałabym rodzić naturalnie.
Czyli do samego znieczulenia przy SN nie ma znaczenia czy brałam Neoparin/ clexane? -
inessa wrote:Ja bralam cala ciaze i 6 tyg.po porodzie a przed CC mialam raz odstep 24 h a raz 12 h. Ale branie heparyny i dawka zalezy od tego dlaczego wogole bylazalecona niektore kobiety biora ja tylko kilka tygodni i maja ja odstawiana a czasami dostaja ja juz w b.zaawansowanej ciazy. Dlatego trzeba zaufac lekarzowi i brac jak on zaleci. Wieksze dzialanie przy CC ma Acard dlatego jest on tez odstawiany kilka tyg.przed porodem.
Tylko u mnie wskazaniem było przestymulowanie podczas IUI i OHSS ( z wodobrzuszem). Nie mam żadnych innych wskazań. To wtedy chyba inaczej, prawda?Iga89 lubi tę wiadomość
-