X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Co pijecie w ciazy?
Odpowiedz

Co pijecie w ciazy?

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2014, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika dobrze wiem co czujesz bo ja mialam to samo w pierwszych tyg ciazy. Pic mi sie chcialo ale nie wiedzialam co :) wymyslalam a to to a to tamto i jak juz mialam kryzys to pilam cole zero ktora byla i jest dla mnie do tej pory najlepszym napojem ;) oczywiscie pije rozsadnie i sporadycznie a nie jako glowny napoj ;)

• lolka83 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2014, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maaartinka wrote:
    Hmm..to już sama nie wiem czy pić tą herbatkę imbirową czy lepiej sobie odpuścić.. Wogóle jestem jakaś taka bardzo zakręcona z tym co można czy nie.. Czasami mam ochotę się poprostu czegoś napić i nie wiem czego :( aż chce mi się płakać :( tego nie tamtego nie.. na to nie mam ochoty.. oj jakoś ostatnio mnie chyba to przerasta :(

Wydaje mi się, ze odrobinke przesadzasz i za bardzo doszukujesz sie nie wiem czego...Wychodze z zalozenia, ze organizm sam wie czego chce i tym trzeba sie kierowac. Oczywiscie wszystko z umiarem, ale od jednej herabatki nic nikomu sie nie stanie, a takie schizowanie, na pewno ci w zadne sposob nie pomoze.

Najwazniejsze to picie duzej ilosci wody, to podstawa!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2014, 18:21

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • ALAALICJA Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2014, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madź wrote:
    Alaalicja powiedz pijesz generalnie więcej będąc w ciąży ?

a jak podchodzicie do piwa ciemnego typu karmi?

Tak. Zdecydowanie więcej pije. Mniej mi się chce jeść za to bez butelki wody się w ciąży nie ruszałam.

Karmi również odstawiłam. Różne opinie słyszałam, że lampka wina nie zaszkodzi, że kilka łyków piwa jest nawet wskazane. Ja tam chucham na zimne i zero alkoholu i alkoholopodobnych przez całą ciążę.

Anoolka lubi tę wiadomość

ALAALICJA
    w5wqej28aebvvypb.png

• misiulka2000 Koleżanka

Wysłany: 15 kwietnia 2014, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dla mnie najlepszy jest swiezo ugotowany kompocik z jablek i gruszek z odrobina cukru i gozdzikiem :)Tylko tym potrafie zaspokoic pragnienie .

nzjddzu51633cvyn.png
  • LoLkA Przyjaciółka

Wysłany: 15 kwietnia 2014, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nigdy nie czytalam na internecie co mozna pic a czego nie bo mozna by bylo zwariowac (jak moja kolezanka). Oczywiscie odstawilam alkohol, kofeine i napoje gazowane (w duzych ilosciach). W czasie calej ciazy az do teraz wypilam moze pare slabiutkich kaw z mlekiem i czasem pije slabe herbaty zwykle. Kilka razy wypilam tez male piwo 0% oczywiscie tak na smak;P Normalnie w ciagu dnia pije herbaty owocowe(w okresie zimowym duzo pilam herbatek owocowych z cynamonem), wode niegazowana z cytryna lub z odrobina soku smakowego, slaba herbate z miodem i cytryna, miete, zielona herbate wypilam pare razy u kumpelki gdyz ja nie kupuje. Soki rzadko kupuje, przewaznie robie sama. Kakao lub platki z mlekiem- codziennie- lubie mleko.

lolka83 lubi tę wiadomość

https://www.suwaczki.com/tickers/relg3e5ecg4oqqc3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2014, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ALAALICJA wrote:
    Tak. Zdecydowanie więcej pije. Mniej mi się chce jeść za to bez butelki wody się w ciąży nie ruszałam.

Karmi również odstawiłam. Różne opinie słyszałam, że lampka wina nie zaszkodzi, że kilka łyków piwa jest nawet wskazane. Ja tam chucham na zimne i zero alkoholu i alkoholopodobnych przez całą ciążę.

Ja miałam kiedyś zajęcia na uczelni, i NIE WOLNO w ogólne alkoholu. Ktoś kiedyś ściemę puścił ze wino nie zaszkodzi...ale to nie prawda. Myślę, że ciąza to nie jest jakiś meeega długi okres i bez tego alkololu jednak da się wytrzymać.

ALAALICJA, Yasmin lubią tę wiadomość

• Madź Ekspertka

Wysłany: 15 kwietnia 2014, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja właśnie też tak uważam i w sumie przez ten okres czasu wypiłam parę łyków karmi, ale mam znajomą położną (!!!), która zaproponowała mi wino wiedząc, że jestem w ciąży mówiąc, że nie zaszkodzi..

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma co ryzykować zdrowiem dziecka przez wypicie nawet kieliszka. W jednym przypadku może zaszkodzić, w drugim niee. Ale nie ma co... wiadomo strasznie kusi jak się wychodzi gdzieś ze znajomymi czy coś, ale da się wytrzymać. Na zdrowie! :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nawet mała ilość alkoholu w ciąży może uszkodzic płód.

Ja piję wodę niegazowaną (głównie, ok. 2-2,5l dziennie), do tego herbatę z pokrzywy i z mięty.

Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić czym się różni mięta polna od mięty pieprzowej? i która z nich jest sprzedawana w sklepie w postaci herbat? (takich zwykłych, nie aptecznych)
    Pytam z tego względu, iż mięta polna jest zakazana w ciąży, a mięta pieprzowa wręcz wskazana, szczególnie przy mdłościach.

Yasmin lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słyszałam że do ziół zakazanych są m.in tymianek, rozmaryn, hibiskus, lukrecja, jemioła, szałwia, żeń-szeń, aloes, chmiel, krwawnik pospolity, serdecznik pospolity, tasznik pospolity, pluskwica groniasta, mięta polna i liście malin.

Kiara szczerze mówiąc nie wiem jaka jest różnica pomiędzy obiema miętami, ale ja będąc w ciąży piłam tylko tę pieprzową kupowaną w aptece :)

• ALAALICJA Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka0911 wrote:
    Ja miałam kiedyś zajęcia na uczelni, i NIE WOLNO w ogólne alkoholu. Ktoś kiedyś ściemę puścił ze wino nie zaszkodzi...ale to nie prawda. Myślę, że ciąza to nie jest jakiś meeega długi okres i bez tego alkololu jednak da się wytrzymać.

ja też uważam, że nie ma bezpiecznej dawki alku dla kobiet w ciąży, więc po co ryzykować?Ale tak jak zaznaczyłam różne mają na ten temat opinie.

ALAALICJA
    w5wqej28aebvvypb.png

• agatas Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2014, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja piję soki (przeważnie pomarańczowy 100%, albo multiwitamina), kompoty, z herbat uwielbiam zieloną, zwykłą z cytryną, owocowe i jak mnie mdliło to miętową. Po wodzie bardzo chce mi się jeść, ale generalnie niegazowana zawsze koło mnie jest.

Co do picia zielonej herbaty w ciąży to polecam poczytać http://parenting.pl/portal/zielona-herbata-w-ciazy, bo ma bardzo dużo pozytywnych właściwości.

Kawę słabiutką z mlekiem zdarza mi się wypić bardzo sporadycznie, jak najdzie mnie ochota.

f2w3ugpj1bhxt82e.png
    klz9gu1ribjd2pf0.png
  • deidre Ekspertka

Wysłany: 17 kwietnia 2014, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielona herbata utrudnia wchłanianie kwasu foliowego, więc jak się ją już pije to tak, żeby się minąć kilka godzin z tabletką z kwasem foliowym.

v50lkjv.png
  • ALAALICJA Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2014, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duźo tych zakazów i nakazów w ciąży. A tak naprawdę kwestia napojów to też kwestia indywidualna. Najważniejsze żeby unikać alkoholu i ograniczyć kofeinę. Reszta to już jak organizm zareaguje. Czasem zwykły sok może poważnie zaszkodzić, chociażby ze względu na olbrzymie dawki substancji słodzących. Także wszystko z głową ale też bez przesady:)

ALAALICJA
    w5wqej28aebvvypb.png

• Betka1986 Debiutantka

Wysłany: 26 listopada 2016, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli herbata owocowa nie ma kofeiny prawda?

• Pianistka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2016, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja piję wodę, soki, herbaty (szczególnie miętową i cytrynową) i czasem kakao / czekoladę gorącą :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Fridakahlo Koleżanka

Wysłany: 9 stycznia 2017, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roibos, wszystkie owocowe herbaty, niektóre ziolowe jak np rumianek, woda, soki owocowe i warzywne no i inka zbożowa :)

Frida

PCO
    Hyperprolaktynemia czynnościowa
    Hipoglikemia reaktywna
  • kataloza Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2017, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prócz alkoholu,gazowanego,kawy......

qtchpss6a5eugu3t.png
    qtchpss686b1ug9f.png
  • 100noga Ekspertka

Wysłany: 8 lutego 2017, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie w ciąży odrzuciło od rumianku (który przed ciążą piłam zamiast herbaty 3x dziennie) i od zwykłej czarnej herbaty. Za wodą mineralną nie przepadam, ale od czasu do czasu się zmuszę (może gdyby było lato częściej bym po nią sięgała). W ogóle mało co do picia mi podchodzi, jestem z tych co muszą zmuszać się żeby w ciągu dnia wypić chociaż litr płynów :P

Tak na co dzień to raczej sok pomarańczowy, herbata biała (tajska cytryna, kwiat granatu - bardzo mi zasmakowała i piję ją naokrągło) i kompociki które gotuje mi mąż :D Jak kupujemy owoce i mało czegoś schodzi, to obiera, wrzuca do gara, trochę dosładza i nawet mi to smakuje :P Np jabłka, gruszki, maliny, czasem śliwki i wszystko co szybko dojrzewa a nie mamy ochoty zjeść. Taki kompot-niespodzianka, ostatnio nawet mandarynki w nim pływały :P

9f7janlii84l7liv.png
  • dkdk Koleżanka

Wysłany: 14 lutego 2023, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sama uwielbiam herbaty

1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ