Cukrzyca ciążowa problemy z cukrem na czczo
-
Część dziewczyny.
Mam do was takie pytanie ,może któraś miała podobnie 🤔
Od 24 tyg ciąży mam zdiagnozowana cukrzycę ciążowa. Po badaniach krzywej moje wyniki wyglądały tak :na czczo 89 po 1h 187 po 2h 131
Byłam u diabetologa powiedział , że mam bardzo słaba tą cukrzyce .
Zrobił dodatkowe badania które również wykazały bardzo słaba i kazał tylko trzymać dietę . Nawet powiedział że mogę co 2 dzień mierzyć cukier . No ale że fakt iż mam cukrzycę samo w sobie mnie stresuje to mierze codziennie .
Moje pomiary wyglądają tak , że potrafię mieć przez np 4 dni każdy cukier w normie . A są dni że jeden posiłek po godzinie przekracza mi 140 (np:147lub153 powyżej 160 ani razu) ostatnio zauważyłam ,że wstaje rano i mierze na czczo i mój cukier wynosi ponad 92 ale po zmianie paska i różnicy między pierwszym pomiarem a drugim jest około 5lub 10 minut cukier na czczo potrafi zejść poniżej 90. Nie ruszam się nic wtedy po prostu siedzę i zmieniam pasek .
Raz z ciekawości po posiłku zmierzyłam po 2 h i za pierwszym pomiarem po 1h było 153 a po 2h 63
Używam glukometru Abra i zastanawiam się na ile on jest wiarygodny .
Czy miała któraś z was taki problem ?
I czy macie może jakieś sposoby na unormowanie cukru na czczo jakaś kolacja odpowiednią lub o której najlepiej ta kolację zjeść .
Bo aktualnie jem 20/21 i w sumie po pomiarze kładę się spać .
Wiem też , że duży wpływ ma stres i wysoki kortyzol na cukier . A ostatnimi czasy też stres i nerwy są .
A i co jeszcze, zauważyłam że mój cukier potrafi bardziej skakać po typowej diecie niż po zwykłym jedzeniu . Np po grillu gdzie zjadłam karkówkę , białą kiełbasę i sałatki dwie cukier 118. Potrafię zjeść słodkie mam cukier w normie . Potrafię zjeść nawet obiad z sosem ze zwykłą mąka nie orkiszowa nadal cukier w normie . A tylko mam chyba nie odpowiednie ilości na talerzu posiłku z diety i potrafi być ponad 140 .
Nie wiem jak to wszystko interpretować. Do diabetologa idę 20.05.
Ale zastanawiam się by iść szybciej .Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja, 07:25
-
Hej, zapraszamy do poczytania wątka cukrzycowego, powinnaś znaleźć tam odpowiedzi na kilka pytań w przeszlych postach lub dowiedzieć się mniej więcej ba bieżąco imod innych 🙂 powodzenia!
Słodkamama29 lubi tę wiadomość
-
Słodkamama29 wrote:Część dziewczyny.
Mam do was takie pytanie ,może któraś miała podobnie 🤔
Od 24 tyg ciąży mam zdiagnozowana cukrzycę ciążowa. Po badaniach krzywej moje wyniki wyglądały tak :na czczo 89 po 1h 187 po 2h 131
Byłam u diabetologa powiedział , że mam bardzo słaba tą cukrzyce .
Zrobił dodatkowe badania które również wykazały bardzo słaba i kazał tylko trzymać dietę . Nawet powiedział że mogę co 2 dzień mierzyć cukier . No ale że fakt iż mam cukrzycę samo w sobie mnie stresuje to mierze codziennie .
Moje pomiary wyglądają tak , że potrafię mieć przez np 4 dni każdy cukier w normie . A są dni że jeden posiłek po godzinie przekracza mi 140 (np:147lub153 powyżej 160 ani razu) ostatnio zauważyłam ,że wstaje rano i mierze na czczo i mój cukier wynosi ponad 92 ale po zmianie paska i różnicy między pierwszym pomiarem a drugim jest około 5lub 10 minut cukier na czczo potrafi zejść poniżej 90. Nie ruszam się nic wtedy po prostu siedzę i zmieniam pasek .
Raz z ciekawości po posiłku zmierzyłam po 2 h i za pierwszym pomiarem po 1h było 153 a po 2h 63
Używam glukometru Abra i zastanawiam się na ile on jest wiarygodny .
Czy miała któraś z was taki problem ?
I czy macie może jakieś sposoby na unormowanie cukru na czczo jakaś kolacja odpowiednią lub o której najlepiej ta kolację zjeść .
Bo aktualnie jem 20/21 i w sumie po pomiarze kładę się spać .
Wiem też , że duży wpływ ma stres i wysoki kortyzol na cukier . A ostatnimi czasy też stres i nerwy są .
A i co jeszcze, zauważyłam że mój cukier potrafi bardziej skakać po typowej diecie niż po zwykłym jedzeniu . Np po grillu gdzie zjadłam karkówkę , białą kiełbasę i sałatki dwie cukier 118. Potrafię zjeść słodkie mam cukier w normie . Potrafię zjeść nawet obiad z sosem ze zwykłą mąka nie orkiszowa nadal cukier w normie . A tylko mam chyba nie odpowiednie ilości na talerzu posiłku z diety i potrafi być ponad 140 .
Nie wiem jak to wszystko interpretować. Do diabetologa idę 20.05.
Ale zastanawiam się by iść szybciej .
Z tym cukrem po godzinie po zjedzeniu czegoś w diecie "nielegalnego" często jest tak, że cukier wybija po 2,3 godzinach.
Zauważyłam to odkąd mam sensor do mierzenia cukru. Poszłam ostatnio na pizze na spodzie gryczanym, ser biała mozzarella, mała ilość, nietłusta - wg mnie - ale coś było w składzie, bo walczyłam z cukrem potem przez następne 4godziny aż mi się unormował.
Albo zjem ciasto, bez cukru bez glutenu itd itd ale np z dużą ilością kremu - i teoretycznie nie zjadłam nic, czego nie powinnam i po godzinie cukier jest ok, ale on przez długi czas nie spada, przez tłuszcz, który hamuje wyrzut cukru.
Co glukometru nie pomogę, ja korzystam z accu check instant.
Słyszałam tylko tyle, że kolejny pomiar po 5-10 minutach jest niewiarygodny, bo glukometr potrzebuję się od nowa skalibrować do następnego pomiaru - na ile to prawda nie wiem, bo aż tak się nie zagłębiałam
Na fb jest grupa "cukrzyca ciążowa bez strachu" tam jest masa odpowiedziNo i tak jak Nosa mówi też tutaj na forum : )
Słodkamama29 lubi tę wiadomość
💑
21.02.2024 ⏸
12.04.2024 💔
〰️
02.10.2024 ⏸
02.10 BHCG 41, PROG 26 🙏
04.10 BHCG 136, PROG 49
07.10 BHCG 488
03.04.2025 1500g -
u mnie dopiero insulina na noc pomogła na poranne cukry
konsekwencja była też inna, mianowicie - https://www.optyka-victoria.pl/okulary-progresywne/Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca, 13:15
-