X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czy przezierność karkowa (NT) może się zmienić w ciągu tygodnia?
Odpowiedz

Czy przezierność karkowa (NT) może się zmienić w ciągu tygodnia?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Sandra2025 Debiutantka

Wysłany: 25 lipca, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    mam pytanie, które bardzo mnie dręczy i liczę na Wasze doświadczenie albo wiedzę.

Jest to kontynuacja mojego dramatycznego posta gdzie na badaniach prenatalnych zostałam wręcz zmasakrowana. Ból utrzymywał się kilka dni. Teraz czekam na pappa i NIFTY, ale coś mnie tknęło. Tydzień przed badaniem miałam robione USG, na którym przezierność karkowa (NT) została zmierzona na 1,5 mm – wszystko wyglądało książkowo. Tydzień później poszłam na badanie prenatalne i tam NT wyniosło już 3,02 mm.
    Różnica jest spora i zaczynam się bardzo stresować. Lekarka pobrała krew do testu PAPP-A, czekam jeszcze na wyniki NIFTY, ale nie mogę przestać myśleć o tym skoku NT…

Czy któraś z Was miała taką sytuację, że NT zmieniło się w ciągu kilku dni? Czy to może być różnica w sprzęcie, w osobie badającej, czy faktycznie coś mogło się zmienić w rozwoju dziecka?
    Dodam, że długość CRL jest w normie, kość nosowa obecna, serduszko bije prawidłowo.

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź. Strasznie się stresuję i każda Wasza historia albo słowo wsparcia dużo dla mnie znaczy ❤️

• KasiaXXX Autorytet

Wysłany: 25 lipca, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po pierwsze - super, że robisz dodatkowe badania. Pappa nie robiłam, bo za dużo złego słyszałam.

My mimo że nie mieliśmy żadnych powodów, zdecydowaliśmy się na Nifty Pro w 10 tygodniu ciąży, żeby odsapnąć i wiedzieć co, i jak. Także super, że te badanie też robisz ❤️ Spokojnie, oddychaj. Wiem, że łatwo się mówi, ale na dzień dzisiejszy zrobiłaś wszystko perfekcyjnie. Zostało czekać na wyniki.

My mieliśmy prenatalne dwa razy, bo Mała nie chciała się pokazać do końca, ale lekarka od razu zaznaczyła sama z siebie, że NT po tygodniu będzie wyższe, bo wiadomo, że dziecko też rośnie, więc taka zmiana jest całkowicie normalna.

U nas na początku 1,4 mm po tygodniu chyba 2,2 mm o ile dobrze pamiętam, bo nawet we wzroście Małej była różnica kilku centymetrów, więc ta przezierność karkowa też się zwiększyła.

A co do bólu podbrzusza po badaniu - też przez to przeszłam. Byłam w DE u ginekologa, który nie zrobił mi USG, tylko sprawdzał położenie macicy rękoma. Przez tydzień bolało mnie po tym podbrzusze :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca, 16:45

• Sandra2025 Debiutantka

Wysłany: 25 lipca, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaXXX wrote:
    Po pierwsze - super, że robisz dodatkowe badania. Pappa nie robiłam, bo za dużo złego słyszałam.

My mimo że nie mieliśmy żadnych powodów, zdecydowaliśmy się na Nifty Pro w 10 tygodniu ciąży, żeby odsapnąć i wiedzieć co, i jak. Także super, że te badanie też robisz ❤️ Spokojnie, oddychaj. Wiem, że łatwo się mówi, ale na dzień dzisiejszy zrobiłaś wszystko perfekcyjnie. Zostało czekać na wyniki.

My mieliśmy prenatalne dwa razy, bo Mała nie chciała się pokazać do końca, ale lekarka od razu zaznaczyła sama z siebie, że NT po tygodniu będzie wyższe, bo wiadomo, że dziecko też rośnie, więc taka zmiana jest całkowicie normalna.

U nas na początku 1,4 mm po tygodniu chyba 2,2 mm o ile dobrze pamiętam, bo nawet we wzroście Małej była różnica kilku centymetrów, więc ta przezierność karkowa też się zwiększyła.

A co do bólu podbrzusza po badaniu - też przez to przeszłam. Byłam w DE u ginekologa, który nie zrobił mi USG, tylko sprawdzał położenie macicy rękoma. Przez tydzień bolało mnie po tym podbrzusze :/

Wiesz, ale z 1,5 na 3,02 to dość duża rozbieżność, nie uważasz? Czekam na te nifty w strachu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca, 16:49

• promykk Autorytet

Wysłany: 25 lipca, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandra2025 wrote:
    Cześć dziewczyny,
    mam pytanie, które bardzo mnie dręczy i liczę na Wasze doświadczenie albo wiedzę.

Jest to kontynuacja mojego dramatycznego posta gdzie na badaniach prenatalnych zostałam wręcz zmasakrowana. Ból utrzymywał się kilka dni. Teraz czekam na pappa i NIFTY, ale coś mnie tknęło. Tydzień przed badaniem miałam robione USG, na którym przezierność karkowa (NT) została zmierzona na 1,5 mm – wszystko wyglądało książkowo. Tydzień później poszłam na badanie prenatalne i tam NT wyniosło już 3,02 mm.
    Różnica jest spora i zaczynam się bardzo stresować. Lekarka pobrała krew do testu PAPP-A, czekam jeszcze na wyniki NIFTY, ale nie mogę przestać myśleć o tym skoku NT…

Czy któraś z Was miała taką sytuację, że NT zmieniło się w ciągu kilku dni? Czy to może być różnica w sprzęcie, w osobie badającej, czy faktycznie coś mogło się zmienić w rozwoju dziecka?
    Dodam, że długość CRL jest w normie, kość nosowa obecna, serduszko bije prawidłowo.

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź. Strasznie się stresuję i każda Wasza historia albo słowo wsparcia dużo dla mnie znaczy ❤️
    NT to zebrany płyn, także może się tak szybko „odłożyć”, ale to jeszcze o niczym nie świadczy! Trzeba czekać na pappę i nifty. Trzymam kciuki! 💖

https://mamaginekolog.pl/ciaza-i-porod/badania-w-ciazy/oznacza-podwyzszona-przeziernosc-karkowa-nt/

10.2024 💔 9tc, zabieg
    30.12.24 ⏸️
    NIFTY pro niskie ryzyka 🩷👧
    08.07 1600g 🧁

preg.png
  • KasiaXXX Autorytet

Wysłany: 25 lipca, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandra2025 wrote:
    Wiesz, ale z 1,5 na 3,02 to dość duża rozbieżność, nie uważasz? Czekam na te nifty w strachu

Nam się wydaje, że to duża rozbieżność, ale pamiętaj, lekarzami nie jesteśmy ❤️ Może dzidzia się akurat ruszyła o milimetr i wyszedł lekko zaburzony pomiar.

Ja wyniki Nifty miałam po 2 dniach od dostarczenia próbek do laboratorium w Chorwacji.

Trzymam kciuki ❤️

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ