X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Drętwienie i ból rąk
Odpowiedz

Drętwienie i ból rąk

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny poradźcie mi coś proszę, może któraś z Was też to przechodzi?
    Od około tygodnia w nocy drętwiały mi dłonie, nie pomagała zbytnio zmiana pozycji ale że było to tylko sporadycznie zbytnio się nie przejęłam. Teraz natomiast drętwieją mi nie tylko dłonie ale już całe ręce i do tego doszedł ból też całych rąk. W necie znalazłam artykuł na ten temat: http://www.e-brzuszek.info/dretwienie-i-bol-rak-w-czasie-ciazy/ i to dokładnie odzwierciedla to co czuję. Jest tam napisane, że ból i drętwienie przejdą po porodzie. Ale co zrobić teraz jak tak bardzo boli??? Biorę witaminy prenatalne Femibion Natal 2 Plus a od paru dni dodatkowo Aspargin 2x1 jednak na razie to nie pomaga :-/
    Kochane proszę poradźcie coś bo ciężko tak całymi dniami i nocami z bólem a wizyta u lekarza za parę dni dopiero.

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
  • Makcza Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, wiele z nas to odczuwa. Mnie drętwieje prawa ręka, niektórym koleżankom obie ręce, a niektórym również nogi. Lekarze potwierdzają, że to normalne i przejdzie po porodzie. Dziwne tylko, że u Ciebie zaczęło się tak wcześnie - masz już duży brzuch? Bo to drętwienie wynika z ucisku na nerwy, spowodowanego ciężarem dziecka. Mnie to dopadło po 30 tygodniu. Nie martw się, spokojnie doczekaj do wizyty i porozmawiaj z lekarzem.

I następnym razem nie zakładaj osobnego wątku, żeby zadać jedno pytanie :)

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makcza wrote:
    Tak, wiele z nas to odczuwa. Mnie drętwieje prawa ręka, niektórym koleżankom obie ręce, a niektórym również nogi. Lekarze potwierdzają, że to normalne i przejdzie po porodzie. Dziwne tylko, że u Ciebie zaczęło się tak wcześnie - masz już duży brzuch? Bo to drętwienie wynika z ucisku na nerwy, spowodowanego ciężarem dziecka. Mnie to dopadło po 30 tygodniu. Nie martw się, spokojnie doczekaj do wizyty i porozmawiaj z lekarzem.

I następnym razem nie zakładaj osobnego wątku, żeby zadać jedno pytanie :)

Podobno w drugiej połowie ciąży może się to zacząć, brzuszek mam średnich rozmiarów.
    A kto pyta nie błądzi ;-P

mychowe lubi tę wiadomość

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez już mam drętwienie rąk. Rano jak się budzę to całe palce cięzkie i twarde dopiero muszę rozmasować i jest ok

Limerikowo lubi tę wiadomość

zem3i09keg891u11.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś

Kotek, mi na razie drętwieją tylko lekko dłonie...i to sporadycznie...

Co do nowego wątku, to po jest forum, aby zadawać pytania...w natłoku informacji, polowa sie z nich juz dawno ukryła...

Niecierpliwa87, Limerikowo, Camilia lubią tę wiadomość

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • mychowe Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To się nazywa zespol ciesni nadgarstka, ja już to miałam przed ciąża, zazwyczaj się pojawia jak się dużo ma do czynienia z komputerem, natomiast w ciąży woda się zatrzymuje w dłoniach i blokuje ujście nerwow, dlatego dochodzi nie tylko do dretwienia, ale też do bólu, szczególnie w okolicy kciuka i palca wskazującego.. trzeba się upewnić, że się przyjmuje magnez i witaminę b6. Jeśli pojawia się dretwienie w nocy i bóle, to trzeba się upewnić, że dłonie są skierowane w dol i potrzasaj nimi bardzo luzno, wtedy wszystko powinno wrócić do normy po minucie.. najważniejsze żeby nie spać z dłońmi zgietymi w palcach, a dłońmi rozlozonymi na płasko.. czasem jest ciężko, bo w nocy tego nie można kontrolować..
    Mi to strasznie dokucza w ciąży, ale dwa lata temu miałam jeszcze większe bóle i (mieszkam w uk) lekarz mi zrobil zastrzyk w obie dłonie że sterydami, co otworzyło kanaliki nerwowe i pomogło na ponad rok.. teraz mam skierowanie do fizjoterapeuty..
    Mam nadzieje, że trochę pomogłam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2014, 09:44

ex2bkrhmvrp7aszy.png>
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi reka dretwieje zazwyczaj prawa jak leze na pr boku, najbarzdiej dlon i palce ale po zmianie pozycji ok, po prostu nada sie wygodnie ukladac bez nacisku na konczyny
    plus jak chodze na spacery to po 1km zaczyna pr udo ale potem rozchodze w daleszej czesci spaceru i jest ok
    jak dzis stalam na paradzie orkiestr to tez pr udo dretwialo ale poruszlam sie w rytm muzy i przeszlo ;--))))))))))))
    kiedys jak bylam po wypadku rowerowym - koziol ze skarpy, 5 kregow wybite to po 2mcach mi rece i nogi dretwialy dopiero, na szczescie kregarz na 2x pomogl
    takze ciazowo jak Dziewczyny wyzej ok pisaly jest ucisk na nerwy od rosnacego brzuszka
    f2w3pc0zzgl2xzuk.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2014, 18:25

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilia jak bardzo boli to moze sprobuj gimnastyki dla ciezarnych, yogi, cw na pilce lub plywania, aerobik w wodzie
    jak nie wytrzymujesz to moze tez apap w rozsadnych ilosciach
    witaminy i aspargin nie pomoga na dretwienia
    ZDROWKA!!

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 17 marca 2014, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za wszystkie rady.
    Miłego dnia życzę :-)

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ