X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ECHO serduszka
Odpowiedz

ECHO serduszka

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • antea Koleżanka

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie.
    Poszukuję Mam które miały wykonane ECHO serca płodu.
    Byłam na takim badaniu wczoraj i od tamtej pory nie mogę przestać o nim myśleć.
    Jestem w 23 tc . Przezierność karkowa dziecka wyszła na granicy normy i dostałam skierowanie na echo.

Niby wszystko jest w normie jednak lekarz powiedział , że zastanawiające jest jedynie : położenie zastawek przedsionkowo-komorowych na jednym poziomie.
    Wyczytałam w specjalistycznej książce, że zdrowe serce charakteryzuje się położeniem tych zastawek na różnym poziomie, a te które są na jednym wskazują na wadę serca.
    Bardzo się denerwuję.

Dzwoniłam do zaprzyjaźnionego Neonatologa, który powiedział mi że z taką diagnozą nic się nie robi i zastawki mogą się jeszcze wykształcić w czasie trwania ciąży.

Czy jest tu może jakaś Mamusia której dziecko miało zastawki na tym samym poziomie i mogłaby mi coś na ten temat powiedzieć?
    Pozdrawiam!!

eef9ea829bfa98ddca7184863e2ba221.png
  • annak Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2015, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj antea,

Ja niestety nie jestem w stanie Ci pomóc, bo nigdy nie miałam z takim problemem do czynienia.
    Ale pomyślałam sobie, że może mogłabyś wrzucić ten wątek i to pytanie do działu "Problemy i komplikacje" (W ogólnym dziale "Forum"). Tam jest o wiele więcej dziewczyn, które borykają się z nietypowymi sytuacjami ciążowymi, więc może któraś będzie mogła Ci pomóc.

Widziałam również, że w wątku "Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik" (w dziale "Problemy i komplikacje") dziewczyny pisały o jakichś problemach z sercem u swoich dzieciaczków. Były to, co prawda, inne problemy, ale może cokolwiek będą mogły podpowiedzieć.

Pozdrawiam i trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2015, 23:35

antea lubi tę wiadomość

<3 16.03 2017 - przyszłaś do mnie...
    iROnp2.png
    <3 21.08.2015 [*] 9tc
    <3 11.06.2015 [*] 5tc
    <3 29.12.2014 [*] 10tc

• Sajgonara Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    antea! Ja idę na echo serca we wtorek 11 go. Tyle że problem inny bo u mnie lekarka na połówkowych zauważyła dwie plamy na serduszku. Staram się nie wkręcać sobie żadnych złych scenariuszy i nie czytać nic na ten temat. Poczekam na wynik tego echa i wtedy będę zgłębiać temat. Stres tylko szkodzi. Wiem że to nie łatwe :-(

1usapx9ipf1hd7n0.png
  • antea Koleżanka

Wysłany: 9 sierpnia 2015, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Annak za podpowiedz, zrobię jak mówisz.
    Sajgonara - wobec tego trzymam za Ciebie kciuki. Napisz koniecznie jak po badaniu. Wszystkiego dobrego!

• Sajgonara Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam się z wielką ulgą. U mnie po badaniu lekarka stwierdziła, że plamy, które wypatrzył lekarz podczas badania połówkowego to nic poważnego. Nie kwalifikuje się to do jakiegoś szczególnego postępowania. Dopiero jak się dzidzius urodzi trzeba to będzie sprawdzić. A Ty dostałaś jakieś wytyczne co do postępowania?

antea lubi tę wiadomość

1usapx9ipf1hd7n0.png
  • antea Koleżanka

Wysłany: 12 sierpnia 2015, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fantastycznie!
    Lekarz kazał mi przejść się do drugiego specjalisty, jeśli on również stwierdzi, ze nie należy podejmować żadnych działań to tak też uczynimy. Mam nadzieję, że to nic poważnego i że wszystko sie wykształci jak trzeba :-)

Sajgonara lubi tę wiadomość

• Sajgonara Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2015, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak mi się wydaje, że u Ciebie i u Maluszka to się wszystko samo porozwija jak należy. Ja znam taki przypadek, że dziewczyna dostała skierowanie na echo i oczekiwanie to był koszmar a zanim dotarła na badanie (trwało to chyba ze 2 tygodnie) to już wszystko było super w najlepszym porządku. Także trzymam kciuki i czekam na wieści :-)

antea lubi tę wiadomość

1usapx9ipf1hd7n0.png
  • antea Koleżanka

Wysłany: 14 sierpnia 2015, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, jestem po wizycie. Pani Doktor powiedziała, że żadnej wady nie widać i pomimo tych zastawek serce funkcjonuje i wygląda dobrze, więc nie ma się czego czepiać ;-) . Nie ma co się martwić na zapas najpewniej wszystko dobrze się skończy :-)

Sajgonara lubi tę wiadomość

• Sajgonara Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2015, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No na takie właśnie wieści czekałam od Ciebie :-). Mnie właśnie lekarz powiedział odnośnie tych moich plam,że zwykle jak jest coś źle to jest kilka wad a takie pojedyncze zwykle są niegroźne. Przecież tam się wszystko rozwija jeszcze i to bardzo intensywnie. Oczywiscie że trzeba kontrolować ale nie wolno wpadać w panikę.

1usapx9ipf1hd7n0.png
  • annak Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2015, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo się cieszę z dobrych wieści! :-)
    Gratuluję i trzymam kciuki, żeby już do końca było tylko dobrze.

<3 16.03 2017 - przyszłaś do mnie...
    iROnp2.png
    <3 21.08.2015 [*] 9tc
    <3 11.06.2015 [*] 5tc
    <3 29.12.2014 [*] 10tc

• Loczek2018 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podbijam temat - ECHO serduszka po 20t, wskazanie - VSD w najbliższej rodzinie. Jest to oddzielne, dodatkowe badanie oprócz połówkowego USG? Ktos jest na bieżąco w temacie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2018, 09:47

qb3cp07w5ku95ses.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robiłam dwa razy echo serca płodu w pierwszej ciąży. To oddzielne badanie, które wykonuje kardiolog dziecięcy.

Loczek2018 lubi tę wiadomość

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja robiłam echo w poprzedniej ciąży jako połówkowe-lekarz twierdził, ze ważna jest całosciowa ocena dziecka, a nie tylko serce
    miałam je powtarzać około 30 tc ale z powodów organizacyjnych nie wypaliło
    nie robił tego kardiolog, ale gin z jakimś tam specjalnym certyfikatem (przyjeżdzał do nas z innego województwa, super specjalista)
    po urodzeniu i tak syna zabraliśmy do kardiologa dzieciecego

w tej ciązy-z tych samych problemów organizacyjnych- odpusciłam tego specjalistę, ale echo robiłam prywatnie-jako połówkowe usg, powtarzam wraz z usg trzeciego trymestru
    po urodzeniu tez kardiologa zaliczymy ;)

ale sa kardiolodzy dziecięcy-np w poznaniu- którzy echo wykonuja

Loczek2018 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ