X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamy 2019
Odpowiedz

Grudniowe mamy 2019

Oceń ten wątek:
  • marian_the_baby Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2019, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulaa, moja przyjaciółka miała mieć chłopaka, bo właśnie były jajka, ale nie widzieli antenki. Okazało się, że to były obrzmiałe wargi sromowe i jest dziewczynka XD
    Ale kto wie, może ten siusiak się schował :P

Może się dowiem kto u mnie siedzi już w czwartek (połówkowe), jak ten czas mi się dłuży XD

Ja miałam mammografię rok temu, bo miałam podwyższone markery raka piersi, ale podobno normalne jak się ma endometriozę. Jednak na wszelki skierowali mnie na to badanie i było ok.

Ewe90, napisałaś, że chustowałaś maluszka. Możesz polecić jakieś chusty i jakie są Twoje doświadczenia? Może ktoś jeszcze chustonosił? Chcę tego spróbować z moim maluszkiem :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2019, 11:33

Córcia 3 latka po 4 latach starań, 3 runda na Aromku i pierwsza po Pregnylu

14.12 dwie kreseczki :) ciąża samoistna- my siami :D
  • Alassea Ekspertka

Wysłany: 30 lipca 2019, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hamadriada wrote:
    Alassea, też mam po synu Coletto Florino i podobnie jak u Ciebie - gondola nam się sprawdziła, za to spacerówki wcale - syn był drobny i zsuwał się, było mu niewygodnie. Po miesiącu wymieniliśmy na snap4
    U nas było to samo. Wydaje mi się, że jest za płytka żeby dziecku mogło być wygodnie.

Synek 16.12.2017 💙
    Córeczka 26.12.2019 ❤️

Wysłany: 30 lipca 2019, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam ochotę zaczepić jakąś mamusię z chustą na ulicy i wypytać, ale przeważnie jestem w samochodzie, jak trafi mi się taki egzemplarz :P

• Alassea Ekspertka

Wysłany: 30 lipca 2019, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam w planach warsztaty chustonoszenia albo spotkanie z doradcą. Zazwyczaj dziewczyny mają kilka różnych chust i można sobie wybrać tę co najbardziej pasuje :)

marian_the_baby, Ewe90 lubią tę wiadomość

Synek 16.12.2017 💙
    Córeczka 26.12.2019 ❤️
  • paulaa22 Przyjaciółka

Wysłany: 30 lipca 2019, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zanes wrote:
    A to połowkowe wczoraj było czy zwykłe usg? Skoro tylko jajka to może lekarz się pomylił i to jest buleczka dziewczynki 😁

Zwykle usg, polowkowe dopiero 8 sierpnia :D
    No nic, zobaczymy 😂

4.04.19- II
    tfaif08.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2019, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mój kuzyn też wyszykował wyprawke na niebiesko a po urodzeniu sie okazało, że dziewucha ;)
    u mnie czy zwykłe, czy prenatalne usg-płec było widac niepodważalnie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • hamadriada Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2019, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marian, w wielu miastach są grupy na fb dziewczyn chustonoszących i spotykają się w określone dni razem z maluszkami. U nas tak jest - ja się z nimi spotykałam, bo dzieci miały kontakt ze sobą, a my mogłyśmy pogadać z kimś dorosłym ;) Na takich spotkaniach chętnie Ci pokażą co i jak, choć ja na pewno po porodzie spotkam się z jakąś doradczynią. Aha, pewnie do tego czasu nie kupię chusty, a na początek skorzystam z biblioteki chustowej, gdzie za darmo można wypróbować chusty przez dwa tygodnie (przynajmniej tak jest w naszym mieście) lub pożyczę od przyjaciółki, która rodzi 2 miesiące po mnie, a ma z 4 chusty po swoim starszaku. Tak żeby zobaczyć czy i co mi pasuje

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2019, 12:02

marian_the_baby lubi tę wiadomość

f2w3vfxmdpfjh2cf.png
    2015 Aniołek
    2017 Synuś
  • Ewe90 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2019, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marian_the_baby wrote:
    Mam ochotę zaczepić jakąś mamusię z chustą na ulicy i wypytać, ale przeważnie jestem w samochodzie, jak trafi mi się taki egzemplarz :P

Nosiłam, noszę i nosić będę 😁
    Najlepiej jest rozpocząć od warsztatów lub indywidualnej lekcji z doradcą noszenia dzieci w chustach. Taki doradca dobiera odpowiednią chustę do mamy, taty i przede wszystkim dzidziusia, uczy poprawnego wiązania i służy później wsparciem w doskonaleniu umiejętności 😉
    Ja że swojej strony mogę powiedzieć, że na pewno najlepszym wyborem na początek jest chusta tkana, nie elastyczna, i że najlepiej szukać używanej bo jest już 'wykochana' czyli mieciutka i miła podczas dociagania :)

A skąd jesteś? Poszukaj na Facebooku grup chustowych z okolicy, tam na pewno znajdziesz info o doradcach noszenia w twoim 'otoczeniu' :) a i fajnie poznać inne mamy z okolicy i mieć możliwość spotkania się na kawkę w miłym towarzystwie :D

Tylko ostrzegam! Chusty wciągają 🤪

No i wszystko co Hamadriada napisała to święta racja! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2019, 12:11

2Rp2p1.png
  • Limonka Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2019, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a od jakiego wieku czy wagi mozna nosic w chustach (zupelnie nie orientuje sie a temat ciekawy) :D?

Coreczka 11.2019 <3
  • Ewe90 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2019, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limonka w chuscie możesz nosić dziecko od urodzenia :) do kiedy wytrzyma Twój kręgosłup 🤪
    W nosidełkach miękkich można nosić smyki od momentu kiedy same usiądą :)

Oczywiście mówię tu o większości przypadków, bo jak wszędzie są dzieciaczki, których nosić nie będzie można z różnych powodów i w różnych okresach życia (np. Mama po cc nie powinna nosić przed upływem ok. 6 tygodni po operacji). Ale to wszystko powinien ocenić i doradzić doradca noszenia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2019, 12:24

Limonka lubi tę wiadomość

2Rp2p1.png
  • AnitaK Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2019, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O fajny temat poruszylyscie, też myślałam żeby teraz zacząć przygode z chusta :)

Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
    2018 👶
    2019 👶
    Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
    Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
    4cs po poronieniu chybionym ( w sumie 17 cs) 🍀🍀🍀
  • mmalibu Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2019, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do chust jak nie macie w swoim mieście to polecam przez internet sie skontaktować z Monika Osińska Żabka. Doradzi, opowie. Mój pierwszy syn nie dał się przekonać d9 chusty. Dopiero w nosidlo wskoczył jak już samodzielnie siedział.

relg6iyem5hi69f7.png

Wysłany: 30 lipca 2019, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mieszkam pod Trójmiastem, ale z łatwością mogę sobie dojechać ;) Poszukam grup na fb i znalazłam stronkę rodzicebezobaw.com gdzie dziewczyna z trójmiasta dojeżdża do domów :)
    Chyba się zgłoszę do niej po porodzie :)

Ewe90 lubi tę wiadomość

• Ewe90 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2019, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marian_the_baby to masz na fb grupę chusty Trójmiasto na pewno :) dodaj się, poczytaj, popodglądaj. 😉

2Rp2p1.png
  • martaszymi Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2019, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)
    Ja też bardzo chce chustonosić, nawet kupiłam okazyjnie kurtkę zimowa ciążowa z wstawka na noworodka:) muszę ogarnąć te trojmiejskie grupy :)
    Jesteśmy też już po polówkowych. Szyjka ma całe 2,5 cm, od zabiegu wydluzyla się o 1,1 cm więc bomba :)
    Będziemy mieli też dziewczynkę, lekarz kilka razy zagladał między nóżki i pusto :) całe 451 gram :) Wszystko w normie, trochę nas nastraszył rozszczepem podniebienia ale po dogłebnyn sprawdzeniu to policzek się tak ułożył :) samo usg trwało ponad pół h, i lekarz sprawdzał też w 3d, byłam w szoku tym bardziej że było to badanie na NFZ. :) 8 mamy polowkowe w invicie prywatnie :) mam nadzieję że siusiak się magicznie nie pojawi :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2019, 13:27

Kasik, AnitaK, aganieszkam, hamadriada, michaga82, Maxi, Ewe90, pola89, Meggi89, Limonka, Ewk@, Muki85, anna23 lubią tę wiadomość

29.11.3019 Hania ♥️♥️♥️
    17.04.2019 6t5d ♥️-->l130/min
    30.07.2019 połówkowe 451 gram dziewczynki 😍
    I ciąża-puste jajo płodowe 8tc 31.05.2017
    II ciąża-puste jajo płodowe 10tc 12.04.2018
  • michaga82 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2019, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

Ja dziś przeżywam bo mój synek 4,5 roku jest na wakacjach u babci i wczoraj nawet nie chciał ze mną pogadać przez telefon. A ja tęsknię ... Dziś już pogadaliśmy dobrze się bawi u babci, tylko ja taka głupia jestem, że zamiast się cieszyć , że dziecko szczęśliwe to ryczę z tęsknoty. Głupia ja!

Co do wózków do nie włączam się w dyskusję bo mamy stary po synku który super się sprawdził - zwłaszcza gondola więc zupełnie nie orientuje się w najnowszych trendach.

Jeśli zaś chodzi o chusty to tak jak poprzednio nie będę się w to bawić. Mam za duży biust, żeby nosić dziecko w chuście. Już wsytarczy, że plecy bolą mnie od ciężaru piersi i nie chcę im dodatkowego ciężaru dokładać. Poza tym boję się,że przy takim biuście dziecko by się w nim udusiło. No i jeszcze to chustowanie wydaje mi się, że nie koniecznie najlepsze jest dla kręgosłupa dziecka (ale to moja opinia i wiem, że amatorki chustowania znajdą dużo argumentów, że tak nie jest). Generalnie unikam zbędnego pionizowania dziecka we wszelkiego rodzaju nosidłach, bujakach, wózkach a tym bardziej chodzikach. Dziecko w kolejnych etapach rozwoju ćwiczy mięśnie i stopniowo samo się pionizuje.

Poza tym gratuluję wszystkich udanych wizyt.

A propos płci na usg. To ok 16tg lekarz wstępnie zaryzykował dziewczynkę na podstawie obrazu usg , tak od spodu. Była tam kreska więc założył , że to wagina.
    Potem na połówkowych długo szukał, raz nawet zauważył , że coś odstaje aż w końcu jednoznacznie stwierdził, że to dziewczyna i pokazał obraz z przodu i ewidentnie wyglądało to jak "wielbłądzia warga". Ale myślę, że taki wielbłąd pod innym kątem może również wyglądać jak moszna. U syna już w 17 tc był ewidentny siusiak i lekarz na pytanie męża czy na 100% chłopak zrobił zbliżenie i powiedział "no, proszę pana, to już nie odpadnie"

Mali84 lubi tę wiadomość

kGAop1.png
  • hamadriada Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2019, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michaga, w tym roku nasz syn ma pierwszy wyjazd z dziadkami. Co prawda tylko 4 dni, ale ja już szaleję z niepokoju i wiem, że będę tęsknić okrutnie. Wszyscy się ze mnie śmieją, że zamiast się cieszyć wolnością i chwilą wytchnienia, to tak to przeżywam ;) Przed pojawieniem się na świecie syna, sama bym siebie nie podejrzewała o takie rozterki :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2019, 14:53

f2w3vfxmdpfjh2cf.png
    2015 Aniołek
    2017 Synuś
  • mmalibu Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2019, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ze swojej strony polecę tylko by przed chustowaniem dziecko zobaczył neurolog bądź fizjotarapeuta. Jak dziecko ma zaburzenia napięcia (a średnio co 3 dziecko u mnie w pracy ma) to lepiej najpierw to wyrównać niż pogłębiać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2019, 14:54

relg6iyem5hi69f7.png
  • Ewe90 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2019, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michaga każdy ma swoje zdanie i swoje prawo :) choć w chustach akurat dziecka się nie pionizuje (nadając odpowiednią pozycje absolutnie nie zaburza się naturalnego rozwoju ;))

2Rp2p1.png
  • hamadriada Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2019, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmalibu, dobrze że o tym piszesz. My na pewno pójdziemy na kontrolę fizjoterapeuty, bo z synkiem mieliśmy właśnie m.in. problem Z napięciem.

f2w3vfxmdpfjh2cf.png
    2015 Aniołek
    2017 Synuś
‹‹ 356 357 358 359 360 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ