Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › W ciąży - ogólne › Hipotrofia płodu w pierwszej ciąży -a druga ciąża
Odpowiedz

Hipotrofia płodu w pierwszej ciąży -a druga ciąża

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Moniiii Przyjaciółka

Wysłany: 17 czerwca, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Mamusie,
    Proszę o porady te mamy ktore urodzily pierwsze dziecko jako hipotrofika i potem były w kolejnej ciąży? Jak wyglądała kolejna ciaza po pierwszej z hipotrofikiem ?
    Jestem obecnie na początku drugiej ciazy. Pierwsza zakończyła sie porodem naturalnym wywołanym w 37 tc. Coreczka ważyła 2030 g. Zdrowa tylko malutka ;)

• Mama_Hani Autorytet

Wysłany: 18 czerwca, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniiii wrote:
    Hej Mamusie,
    Proszę o porady te mamy ktore urodzily pierwsze dziecko jako hipotrofika i potem były w kolejnej ciąży? Jak wyglądała kolejna ciaza po pierwszej z hipotrofikiem ?
    Jestem obecnie na początku drugiej ciazy. Pierwsza zakończyła sie porodem naturalnym wywołanym w 37 tc. Coreczka ważyła 2030 g. Zdrowa tylko malutka ;)

Cześć. Hipotrofia była związana z np stanem przedrzucawkowym z współistniejącą np trombofilią ,nadciśnienie? Choroby nerek ,cukrzyca, była stwierdzona niewydolność łożyska? Każda ciąża inna jeśli nie ma dodatkowych obciążen które by mogły np pogarszać rokowanie stanu przedrzucawkowego ,nadciśnienia izolowana hipotrofia może się nie powtórzyć jak to się kiedyś mówiło po porodzie zawsze można dziecko "podtuczyć" liczy sie dojrzałość układów masa na drugim miejscu .Jeśli w pierwszej ciąży nie było można porozmawiać z lekarzem o profilaktyce acard ,clexana ,medargin ( zdania są podzielone osobiście uwazam ,że warto ) plus dieta wysokobiałkowa w niektórych przypadkach bardzo pomaga oczywiscie zależy od przyczyny stanu przepływów itd .

Ja 38 l On 38 l
    Hania🧑 6 lat ivf
    Ivf 2025 ❄️❄️❄️
    14.10.2025 7+3 jest ♥️
    18.11.2025 pierwsze badanie prenatalne test panorama 💙 Staś
    Zostały ❄️❄️
    Maj 2026 CC Staś
    Styczeń 2027 powrót do diagnostyki ⏳️

Zawsze jest miejsce na cud 🌺
  • Moniiii Przyjaciółka

Wysłany: 18 czerwca, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Hani wrote:
    Cześć. Hipotrofia była związana z np stanem przedrzucawkowym z współistniejącą np trombofilią ,nadciśnienie? Choroby nerek ,cukrzyca, była stwierdzona niewydolność łożyska? Każda ciąża inna jeśli nie ma dodatkowych obciążen które by mogły np pogarszać rokowanie stanu przedrzucawkowego ,nadciśnienia izolowana hipotrofia może się nie powtórzyć jak to się kiedyś mówiło po porodzie zawsze można dziecko "podtuczyć" liczy sie dojrzałość układów masa na drugim miejscu .Jeśli w pierwszej ciąży nie było można porozmawiać z lekarzem o profilaktyce acard ,clexana ,medargin ( zdania są podzielone osobiście uwazam ,że warto ) plus dieta wysokobiałkowa w niektórych przypadkach bardzo pomaga oczywiscie zależy od przyczyny stanu przepływów itd .
    U mnie przyczyny w zasadzie nie było, po 35 tyg. Ciazy Pani doktor (bardzo dobry specjalista) stwiedxiala podorszone przepływy i wywoływaliśmy porodzie w 37 tc.
    Corka zdrowa bez żadnych powiklam tylko początkowo była malutka. Kiedy miala pol roku potroiła masę urodzeniową ;)

• Mama_Hani Autorytet

Wysłany: 18 czerwca, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniiii wrote:
    U mnie przyczyny w zasadzie nie było, po 35 tyg. Ciazy Pani doktor (bardzo dobry specjalista) stwiedxiala podorszone przepływy i wywoływaliśmy porodzie w 37 tc.
    Corka zdrowa bez żadnych powiklam tylko początkowo była malutka. Kiedy miala pol roku potroiła masę urodzeniową ;)

To myślę, że spokojnie 🙂 wiadomo w obecnej ciąży mogą wystąpić inne powikłania niż w pierwszej ale tego nie jesteśmy w stanie przewidzieć. Wszystkiego dobrego i powodzenia 🙂

Ja 38 l On 38 l
    Hania🧑 6 lat ivf
    Ivf 2025 ❄️❄️❄️
    14.10.2025 7+3 jest ♥️
    18.11.2025 pierwsze badanie prenatalne test panorama 💙 Staś
    Zostały ❄️❄️
    Maj 2026 CC Staś
    Styczeń 2027 powrót do diagnostyki ⏳️

Zawsze jest miejsce na cud 🌺
  • Moniiii Przyjaciółka

Wysłany: 19 czerwca, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Hani wrote:
    To myślę, że spokojnie 🙂 wiadomo w obecnej ciąży mogą wystąpić inne powikłania niż w pierwszej ale tego nie jesteśmy w stanie przewidzieć. Wszystkiego dobrego i powodzenia 🙂
    Dzięki za odpowiedź;)

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ