X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne jakie witaminy
Odpowiedz

jakie witaminy

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • kasiat Koleżanka

Wysłany: 1 lipca 2014, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny udało się! jestem w ciązy, przynajmniej 5 pozytywnych testów na to wskazuje, bylam dzis u lekarza ale powiedzial ze 2tyg ciazy jeszcze nie widzi, kazal brac kwas foliowy, nie zalecil zadnych witamin, ale ja sie tak boje ze dzidzi bedzie brakowac jakis witamin itd, i moje pytanie czy moge zażywać vitalsss multiwitamina i mineraly? to takie tabletki musujace z biedronki. Zawiera wit c, niacyne, wit e, kwas pantotenowy, wit b6, b12, b1, kwas foliowy, biotyna, wit b12, magnez, wapn, fosfor, sod i potas. Jak sadzicie?

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2014, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na poczatek wystarczy ci kwas foliowy, a witaminy z jedzenia a nie z tabletek :-)

Duchess lubi tę wiadomość

• Camilia Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2014, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To prawda, że na początku wystarczy prawidłowo się odżywiać i brać kwas foliowy. Jeśli jednak chcesz brać jakieś witaminy to radziłabym witaminy prenatalne apteczne a nie te z biedronki. Pozdrawiam :-)

Klara Wysocka lubi tę wiadomość

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2015, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czy brała któraś z Was witaminy "Falvit mama" ?

• loki-koki Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2015, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem tydzień przed terminem porodu i napiszę tak pierwsze 3 miesiące tylko kwas foliowy dopiero od 4 miesiaca witaminy (podobno w pierwszym trymestrze to witaminy mogą nawet zaszkodzić). Od drugiego trymestru brałam Vita miner Prenatal DHA, 30 tabletek + 30 kapsułek polecam bo są dobre w składzie i chyba najtansze z tych z DHA cos ok 26-32zł

dqpranli4dnq2fwj.png
  • maniamani8 Nowa

Wysłany: 8 października 2017, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o żelazo dla dzieci to zdecydowanie polecam Meltiki. Mają truskawkowy smak i nie zawierają cukru. Dodatkowo mój Kubuś ma problem z połykaniem tabletek, a Meltiki szybko i łatwo rozpuszczają się na języku.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2018, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podbijam :)
    Co bierzecie w pierwszym trymestrze?
    Mi lekarz endokrynolog zaleciła Duphavit (mam niskie żelazo); czy któraś z Was je bierze?
    Ze względu na braki w składzie dodatkowo biorę- wit D1000, magnez forte, wit b complex, biotynę, dha z wit E.

• Magch Nowa

Wysłany: 20 września 2018, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym raczej nie eksperymentowała sama z braniem witamin. Jeśli bierzesz tyle tabletek łatwo się pomylić i coś przedawkować. Kiedy byłam w ciąży brałam mama dha premium plus. Mój lekarz mi je polecił i powiedział, że zawierają wszystkie niezbędne dla dziecka składniki, a dodatkowo też dla mnie. No i pamiętajcie, aby nie brać nic bez konsultacji z lekarzem.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2018, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nie biorę nic. Kwas foliowy już odstawiony, żadnych suplementów lekarz nie zalecił brać. Kazał postawić na racjonalną dietę.

• elinka333 Nowa

Wysłany: 1 grudnia 2018, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A znacie Ovarin, ma dobry skład i szybko pomaga gospodarke hormonalna wyregulować.U mnie własnie pomógł w zajściu w ciąże :) i jestem też w 3 miesiacu

• Osetta Koleżanka

Wysłany: 20 marca 2019, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno
    witamina B12 Oraz inne witaminy z tej grupy
    Kwas foliowy, który powinno się brać również przed zajśćiem w ciążę jak również i w trakcie ciąży z uwagi na to, ze wspomaga rozwój cewy nerwowej u dziecka
    Witamina D3 w okresie od jesieni do wiosny

Polecam również poczytać sobie o spirulinie bo jest to bardzo naturalny i zdrowy suplement. Spirulinę uważa się powszechnie za bezpieczne źródło składników odżywczych. Można ją spożywać w dawkach od 3 do 6 tabletek na dobę. Wzmacnia i odżywia organizm poprzez dostarczanie niezbędnych substancji do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
    https://ktomalek.pl/blog/kwas-foliowy-nie-tylko-dla-kobiet-w-ciazy/w-201

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2019, 13:36

• Dreamer Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co sądzicie o żelazie które jest dodawane do większości suplementów ? Jeśli mam bardzo wysoki poziom żelaza potwierdzony badaniem to czy kolejne dawki z suplementów nie zaszkodzą ?

• Klara Wysocka Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Osetta wrote:
    Na pewno
    witamina B12 Oraz inne witaminy z tej grupy
    Kwas foliowy, który powinno się brać również przed zajśćiem w ciążę jak również i w trakcie ciąży z uwagi na to, ze wspomaga rozwój cewy nerwowej u dziecka
    Witamina D3 w okresie od jesieni do wiosny

Polecam również poczytać sobie o spirulinie bo jest to bardzo naturalny i zdrowy suplement. Spirulinę uważa się powszechnie za bezpieczne źródło składników odżywczych. Można ją spożywać w dawkach od 3 do 6 tabletek na dobę. Wzmacnia i odżywia organizm poprzez dostarczanie niezbędnych substancji do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
    Spiruliny nie powinno się brać w ciąży, gdyż to algi, a algi podobnie jak aloes mogą wywoływać mikroskurcze macicy.

IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3
  • zwaniola Przyjaciółka

Wysłany: 28 grudnia 2020, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jakie witaminy polecicie ktore sa w miare małe? Mam takie nudnosci i takie wymioty, ze suchy chleb i woda. Cokolwiek nie wypije odrazu zwracam. Moj lekarz przepisal mi mama dha ale te tabletki sa ogromne i przysiegam nie przechodzą przez gardlo przez co od chyba ponad tygodnia nie biore witamin. Ledwo zyje.

• edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2020, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdaje się że pregna miała dość małe tabletki. Ale ja myślę że jak zapytasz w aptece to farmaceuta pokaże jak co wygląda

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • Rozeczka Przyjaciółka

Wysłany: 29 grudnia 2020, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwsze tygodnie u mnie też były bardzo trudne. Jedna z lepszych rad jakie usłyszałam od cioci pielęgniarki - Zanim wstanie się z łóżka - trzeba coś zjeść. (To oznacza, że wieczorem trzeba sobie przygotować coś lub rano prosić męża/ partnera) Nie pić - tylko najpierw zjeść.
    Na wymioty polecam suplementy z imbirem, jak Imbifem.
    Natomiast z witamin Composita mama https://compositamama.pl/- tabletki mają dobry skład, nie są rownież takie duze, tak więc mozna je łatwo połkńąć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2021, 10:59

• daria1 Przyjaciółka

Wysłany: 22 marca 2021, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja staram sie w ogole nie brac witamin i uzupelniac je tylko sokami np pije codziennie sok buraczany czyli glownie zelazo i azotany, podobno ma tez kwas foliowy

ubranka dla niemowląt
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ