KAWA w ciazy - Obalmy MITY☕️
-
No pewnie, ze można a dlaczego nie?
Przecież dopuszczalna dawka kofeiny to okolo 200mg dziennie. Pamiętaj, ze kofeina jest tez w czarnej herbacie, kakao itp. Mniej więcej oszacuj sobie ile kofeiny dostarczasz poza kawą i zobaczysz czy bezpiecznie możesz pić kawę.
Ja do 12 tyg piłam kawę, czarna herbatę zamieniłam na roiboos. Później odrzuciło mnie od kawy i wróciłam do czarnej herbaty. 😀LemonkazWro, Rzelka lubią tę wiadomość
🙎♀️🙎♂️'95 rok
Starania na poważnie od 01.2023 r.
08.24 💔 8tc poronienie samoistne
AMH - 2,0💪
Mycoplasma/ ureaplasma - ujemne 💪
Kariotypy prawidłowe 💪
Jajowody drożne 💪
On: morfologia 0% -> 6% -> 9%💪
03.25 kwalifikacja in vitro 💪
04.25- stymulacja
16.04.25 - punkcja 6, mamy jednego ❄️ 6BB
19.05.25 - FET ⏳️🤞🍀🍀
25.05.25 - ⏸️
7dpt - beta 47,5, prog 13,10
9dpt - beta 147, prog 26,70
11dpt- beta 362, prog 18,60
14dpt- beta 1346, prog 26,10
23dpt - krwiak, ale prawidłowy zarodek 6t+2 z serduszkiem❤️
29dpt - CRL 0,91 ASP: 165/min ❤️
28.06 - 2,23 cm człowieczka ❤️🤞🍀
NIFTY pro, ryzyka niskie, czekamy na córeczkę ❤️
30.07 - prenatalne, 6,5 cm zdrowego dzidziusia ❤️
2.09 - 217 gram szczęścia ❤️
17.09 - połówkowe ⏳️
Chwilo trwaj!
-
Minia000 wrote:No pewnie, ze można a dlaczego nie?
Przecież dopuszczalna dawka kofeiny to okolo 200mg dziennie. Pamiętaj, ze kofeina jest tez w czarnej herbacie, kakao itp. Mniej więcej oszacuj sobie ile kofeiny dostarczasz poza kawą i zobaczysz czy bezpiecznie możesz pić kawę.
Ja do 12 tyg piłam kawę, czarna herbatę zamieniłam na roiboos. Później odrzuciło mnie od kawy i wróciłam do czarnej herbaty. 😀 -
Trochę można
mi się w 1 trymestrze totalnie nie chciało, jak wnofole niczego poza jakimiś najgorszymi zapiekankami żelkami
a potem pije tak rozsądnie, w sensie jeden przelew dziennie czy coś. Ale też kie liczę jakoś szczególnie, po prostu jak wypije herbate i kawę to sobie potem mówię dooobra, już woda.
LemonkazWro lubi tę wiadomość
03.2021 synek 👦🏼
🩷 Wanda nadchodzi około 4.10 👶🏼
Prenatalne 3 17.07
url=https://www.tickerfactory.com][/url]
-
Korki wrote:Trochę można
mi się w 1 trymestrze totalnie nie chciało, jak wnofole niczego poza jakimiś najgorszymi zapiekankami żelkami
a potem pije tak rozsądnie, w sensie jeden przelew dziennie czy coś. Ale też kie liczę jakoś szczególnie, po prostu jak wypije herbate i kawę to sobie potem mówię dooobra, już woda.
-
Tak jak Minia napisała - dopuszczalne jest 200mg kofeiny dziennie. Trudno to precyzyjnie wymierzyć, bo różne kawy i herbaty mają różną jej zawartość, ale jedna albo dwie kawy albo jedna kawa i jedna herbata dziennie to jeszcze w "limicie".
Ja piję jedną słabą kawę rano, po południu czarną herbatę, czasami dodatkowo pół szklanki Pepsi albo coca coli, czasami kakao.Starania od marca 2022.
W klinice od lutego 2023
USG 🆗
Owulacje obecne 🆗
Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
Laparoskopia 🆗
12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
Grudzień IVF:
AMH 3,5
stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
11 🥚, 3 zarodki,
12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
2 ❄️
5dpt ⏸️
6dpt HCG 58,6 🤔
9dpt 210 😌
11dpt 409 🥳
18dpt 8486
23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
03.02.25 - 10+2, 36mm, ♥️ 🆗
I prenatalne 13+2 - 7,6cm, ♂️
-
Można można
zwłaszcza jak masz niskie ciśnienie. Przy wysokim to bym się mocno zastanowiła i dopytała lekarza. 1-2 małe kawy dziennie są dozwolone. Trzeba posłuchać organizmu. Jednych odrzuca od kawy zupełnie, ale innych nie. I myślę, ze to też jest duży wyznacznik czy można czy nie.
Mnie odrzuciło od wszystkich rodzajów herbaty bo od razu dostawałam mdłości a kawa wchodzi rewelacyjnie. Ale musi być zimna i z kostkami lodu. Jak mam duże mdłości to wtedy to jedyny ratunek.LemonkazWro lubi tę wiadomość
-
Teraz nie mam ochoty ale piłam dwie ciążę normalnie.
Ostatnio gin mi mówił żebym sobie robiła jedna dziennie bo ciśnie potrafi mi zjechać nawet poniżej 100 -
Ja piję jedną kawę z mlekiem rano na czczo.. jest to mój nawyk sprzed ciąży i tego nie zmieniłam
czasami wypije jeszcze jedną popołudniu ale ustawiam moc w obydwu kawkach na połowę bo w ekspresie mam taką opcję ..raczej nie ma to większego wpływu, dziecko rozwija się prawidłowo ..
więc jak dla mnie kawa to MIT chyba ,że ktoś pije litrami to może wtedy ..
-
Ja pije tak jak przed ciążą. 3/4 kubka, kawy z ekspresu. Nic więcej co zawiera kofeinę nie piję, ale nigdy nie piłam. Jeśli ktoś ma wysokie ciśnienie to najlepiej skonsultować z lekarzem, ale dotychczasowe badania mówią,że 200-300 mg kofeiny dziennie jest dozwolone.
-
Hej, ostatnie badania mówią, ze nie ma bezpiecznej dawki kofeiny w ciąży, wczesniej faktycznie zalecenie byly do 200-300 mg. Tutaj link do badań www
mdpi.com/2227-9059/13/2/390 . Ja od początku pije bezkofeinową i wg mnie nie ma różnicy w smaku, można ją tez dostać bez problemu w wielu sieciowkowych kawiarniach. Oczywiście nie pobudzaNadzieja9 lubi tę wiadomość
14.02 9dpo beta 36.6
17.02 12dpo beta 222.9 -
Hej, ja w pierwszej ciąży, nie piłam kawy bo też naczytałam się różnych artykułów, że nie wolno. Teraz jestem w kolejnej ciąży i postanowiłam, że wiedzę będę czerpała wyłącznie ze sprawdzonych źródeł. Jeśli czegoś nie wiem to albo pytam mojej dr prowadzącej, albo szukam treści w aplikacji ciążowej. (Ja aktualnie korzystam z Preglife, bo jest masę artykułów "od położnej" czyli napisanych właśnie przez nią, więc mam pewność, że nie jest to wiedza wyssana z palca).
-