X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kontrole ZUS itp
Odpowiedz

Kontrole ZUS itp

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Ewalika Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny chciałam założyć temat dotyczący ZUS-u ponieważ od 2 dni toczę z nim niestety batalię. Mnie podejrzewają o to że mam fikcyjną umowę o pracę i chce ich naciągnąć tylko na zasiłek. Oczywiście jest to bzdurą. Ale od początku.
    Od listopada do grudnia zeszłego roku pracowałam na umowę zlecenie w obecnej firmie a od stycznia mam umowę o pracę na pół roku.. tak się złożyło że w połowie stycznia zaszłam w upragnioną ciążę a że nie najlepiej ją znoszę od marca jestem na l4 a zus ma mi płacić od kwietnia za l4 i stąd dostałam pismo w którym zawiadamiają mnie o wszczęciu postępowania ponieważ umowa trwa niby krótko. Musiałam odpowiedzieć na 21 pytań zawartych w piśmie i odesłać do nich, mój szef również dostał pismo i ma dostarczyć dokumenty które udowodnią że na prawdę pracowałam na tym stanowisku. Oczywiście wszystko mam udokumentowane na szczęście podpisywałam faktury i wszystkie dokumenty swoim nazwiskiem a nie tylko parafką więc mam nadzieje że sprawa szybko się wyjaśni ale póki co dostałam informacje o wstrzymaniu wypłaty zasiłku do wyjaśnienia sprawy.
    Jeżeli któraś z was miała podobna sytuację proszę o wiadomość jak się sprawa zakończyła i ile to trwało.

Czy któraś z was miała kontrole z ZUS-u i jak ona wyglądała..
    Miłego dnia dziewczyny :)

relgrl68722yz04m.png
  • Eklerka Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam podobnie, przepracowałam miesiąc i pojawiła się arytmia serca, musiałam iść do szpitala (swoją drogą zebrali mnie karetką z miejsca pracy i zostawili na oddziale). Poszłam na zwolnienie w październiku, za listopad płacił pracodawca, a w grudniu dostałam pismo o wszczęciu postępowania.
    Pracodawca musiał dostarczyć masę papierów (m.in. umowę o pracę, zakres obowiązków, informacje o przeprowadzeniu rozmowy kwalifikacyjnej, wyjaśnienie dlaczego to właśnie ja zostałam przyjęta, zaświadczenie od lekarza o braku przeciwwskazań do podjęcia zatrudnienia, moje CV itd), mnie o nic nie prosili.
    Potem była kontrola w miejscu pracy, przesłuchiwanie pracowników czy aby na pewno pracowałam i się tam pojawiałam ;) Po kontroli dostałam kolejne pisemko, że wypłata zasiłku chorobowego nadal jest wstrzymana, bo trwa postępowanie wyjaśniające... Szef został wezwany ponownie do ZUS-u żeby dostarczyć kolejne papierzyska (np. faktury, które podpisałam, kopie maili wymienianych z klientami), wiem, że musiał odpowiedzieć na listę pytań, ale szczegółów nie znam.
    Po 3 tygodniach od tej wizyty dostałam pismo, że mam się pojawić w ZUS-ie celem złożenia wyjaśnień :D Pojechałam, a na miejscu dowiedziałam się, że decyzja w mojej sprawie została wydana - pozytywna.
    Wiem, że lubią wydawać decyzje odmowne. Mnie uratowało chyba tylko to, że już kiedyś u tego pracodawcy pracowałam i jako jedyna na rozmowie kwalifikacyjnej znałam obsługę programów do księgowania ;D
    W połowie lutego dostałam pieniążki za grudzień, styczeń i luty ;)

5fjzaeq.png
    6d4a1fa03ada290f9163e68d0b61b673.png
  • Ewalika Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka dziekuje Ci za informacje.. to widze ze moj pracodawca bedzie mial przeze mnie duzo do zalatwiania pewnie bedzie wsciekly.. eh co za glupota.. :(
    w zyciu bym sie nie spodziewala takiej sytuacji..

relgrl68722yz04m.png
  • Eklerka Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz kontrole nie należą do rzadkości...
    Ale w sumie chodzi o spore pieniądze, bo w razie odmowy ani wypłaty zasiłku przez okres ciąży, ani macierzyńskiego...
    Ja też się tego nie spodziewałam ;D Trzymam kciuki za pozytywne i szybkie zakończenie :)

5fjzaeq.png
  • Ewalika Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki mam nadzieje ze wszystko sie wyjasni bo pracowalam tam normalnie :)
    Tobie zycze szczeslowego i bezbolesnego rozwiazania bo widze ze juz pomalu koniec :)

relgrl68722yz04m.png
  • Eklerka Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ano w środę idę na wywołanie porodu, bo Klocek we mnie siedzi :D
    Nie dziękujemy :)

Anoolka lubi tę wiadomość

5fjzaeq.png
  • Ewalika Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takiego uchowalas w brzuszku ;)
    bedzie dobrze :)

relgrl68722yz04m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka jak ten czas szybko leci, a nie dawno ciążę zaszlas :)
    I jak z Twoim serduszkiem??? Mocno dało popalić? Bierzesz jakieś leki?

• Eklerka Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serducho wariowało w 13 tygodniu i od tamtej pory cisza )odpukać), więc niczego nie biorę :) No nie tak niedawno, w lipcu :P

5fjzaeq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eee to luzik a tak się bałaś :) Lekkiego porodu życzę :)

• Eklerka Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2015, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pietra jak cholera ;D Nie dziękuję :)

5fjzaeq.png
  • Arielka Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2016, 15:56

p19u9jcg6txrbtcl.png

atdc6iye6tcg50ab.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ