L4
-
Cześć dziewczyny. Jak to wygląda z wypłatą chorobowego przez ZUS. Mam wystawiane L4 co 3 tygodnie i czekam na pierwszą wypłatę z zusu i zastanawiam się jak tam wygląda, ile trzeba czekać i jak często jest wypłata, czy raz na miesiąc czy po upływie każdego okresu zwolnienia
-
Netta wrote:Cześć dziewczyny. Jak to wygląda z wypłatą chorobowego przez ZUS. Mam wystawiane L4 co 3 tygodnie i czekam na pierwszą wypłatę z zusu i zastanawiam się jak tam wygląda, ile trzeba czekać i jak często jest wypłata, czy raz na miesiąc czy po upływie każdego okresu zwolnienia
-
Netta wrote:Niestety firma 8 osobowa, a wypłatę już miałam w firmie tylko za część miesiąca a na resztę czekam z zusu
-
Netta wrote:Cześć dziewczyny. Jak to wygląda z wypłatą chorobowego przez ZUS. Mam wystawiane L4 co 3 tygodnie i czekam na pierwszą wypłatę z zusu i zastanawiam się jak tam wygląda, ile trzeba czekać i jak często jest wypłata, czy raz na miesiąc czy po upływie każdego okresu zwolnienia
Możesz wejść na konto ezus, tam w zakładce "świadczeniobiorca" masz podzakładkę "zasiłki" - i tam masz rozpisane wszystkie zasiłki jakie Ci przysługują, kwotę brutto (od której zus odejmuje jeszcze chyba jakoś 13,71%) oraz daty, w których dostaniesz zasiłek. -
Masz na pewno, tylko ona nie jest po lewej stronie w menu tylko u góry bardziej po prawej, tak jakby nad stroną.
Ja widzę, że zwolnienie mając od 28.10. do tej pory nic tam nie mam.
Przed chwilą dowiedziałam się właśnie od koleżanki z pracy, która zajmuje się tym zakresem (firma zdecydowanie powyżej 8miu osób), że: "nie ma potrzeby wysyłać Z3 do ZUS ponieważ firma wypłaca zasiłki w imieniu ZUS. Otrzymasz w przelewie jak zwykłe wynagrodzenie."Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2024, 13:12
-
Jestem obecnie na zwolnieniu l4 od inmego lekarza juz 2 miesiace, ale nie posiadam już stosunku pracy czy mogę swobodnie z dnia na dzień przejść na l4 ciazowe? Jak tak to czy czas na l4 ciazowe będzie mi przysługiwał do dnia porodu t.j. do września? I jak wygląda później sprawa z zasiłkiem macierzyńskim?
-