X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

L4

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Netta Debiutantka

Wysłany: 2 grudnia 2024, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Jak to wygląda z wypłatą chorobowego przez ZUS. Mam wystawiane L4 co 3 tygodnie i czekam na pierwszą wypłatę z zusu i zastanawiam się jak tam wygląda, ile trzeba czekać i jak często jest wypłata, czy raz na miesiąc czy po upływie każdego okresu zwolnienia

• Elza1234 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2024, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Netta wrote:
    Cześć dziewczyny. Jak to wygląda z wypłatą chorobowego przez ZUS. Mam wystawiane L4 co 3 tygodnie i czekam na pierwszą wypłatę z zusu i zastanawiam się jak tam wygląda, ile trzeba czekać i jak często jest wypłata, czy raz na miesiąc czy po upływie każdego okresu zwolnienia
    Pytanie w jak dużej firmie pracujesz. Jak jest większa - powinnaś dostawać wypłatę jak zawsze, bo ZUS się rozlicza z pracodawcą

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

preg.png
  • Netta Debiutantka

Wysłany: 2 grudnia 2024, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety firma 8 osobowa, a wypłatę już miałam w firmie tylko za część miesiąca a na resztę czekam z zusu

• Elza1234 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2024, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Netta wrote:
    Niestety firma 8 osobowa, a wypłatę już miałam w firmie tylko za część miesiąca a na resztę czekam z zusu
    To niestety nie pomogę

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

preg.png
  • Soleil_ Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2024, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zus ma 30 dni na wypłatę zasiłku, od kiedy pracodawca prześle do nich druk Z-3

👨‍👩‍👦: 2015 🩵
    👨‍👩‍👦‍👦: 2025 🩵
    age.png
  • le_bonheur Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2024, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Netta wrote:

Możesz wejść na konto ezus, tam w zakładce "świadczeniobiorca" masz podzakładkę "zasiłki" - i tam masz rozpisane wszystkie zasiłki jakie Ci przysługują, kwotę brutto (od której zus odejmuje jeszcze chyba jakoś 13,71%) oraz daty, w których dostaniesz zasiłek. :)

👶🏻🩷 22.03.2025 roku, o 17:55, poprzez cesarskie cięcie, urodziło się 3370 g słodyczy i 55 cm szczęścia. 👨‍👩‍👧

age.png
  • Netta Debiutantka

Wysłany: 3 grudnia 2024, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety nie mam tej zakładki "świadczeniobiorca"

• Marcycha Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2024, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masz na pewno, tylko ona nie jest po lewej stronie w menu tylko u góry bardziej po prawej, tak jakby nad stroną.

Ja widzę, że zwolnienie mając od 28.10. do tej pory nic tam nie mam.

Przed chwilą dowiedziałam się właśnie od koleżanki z pracy, która zajmuje się tym zakresem (firma zdecydowanie powyżej 8miu osób), że: "nie ma potrzeby wysyłać Z3 do ZUS ponieważ firma wypłaca zasiłki w imieniu ZUS. Otrzymasz w przelewie jak zwykłe wynagrodzenie."

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2024, 13:12

12.04.2025 👶 Lidia 3350 g 52 cm 🩷
  • ANyKA Nowa

Wysłany: 3 stycznia, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem obecnie na zwolnieniu l4 od inmego lekarza juz 2 miesiace, ale nie posiadam już stosunku pracy czy mogę swobodnie z dnia na dzień przejść na l4 ciazowe? Jak tak to czy czas na l4 ciazowe będzie mi przysługiwał do dnia porodu t.j. do września? I jak wygląda później sprawa z zasiłkiem macierzyńskim?

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ