X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

L4

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Netta Debiutantka

Wysłany: 2 grudnia 2024, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Jak to wygląda z wypłatą chorobowego przez ZUS. Mam wystawiane L4 co 3 tygodnie i czekam na pierwszą wypłatę z zusu i zastanawiam się jak tam wygląda, ile trzeba czekać i jak często jest wypłata, czy raz na miesiąc czy po upływie każdego okresu zwolnienia

• Elza1234 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2024, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Netta wrote:
    Cześć dziewczyny. Jak to wygląda z wypłatą chorobowego przez ZUS. Mam wystawiane L4 co 3 tygodnie i czekam na pierwszą wypłatę z zusu i zastanawiam się jak tam wygląda, ile trzeba czekać i jak często jest wypłata, czy raz na miesiąc czy po upływie każdego okresu zwolnienia
    Pytanie w jak dużej firmie pracujesz. Jak jest większa - powinnaś dostawać wypłatę jak zawsze, bo ZUS się rozlicza z pracodawcą

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

preg.png
  • Netta Debiutantka

Wysłany: 2 grudnia 2024, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety firma 8 osobowa, a wypłatę już miałam w firmie tylko za część miesiąca a na resztę czekam z zusu

• Elza1234 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2024, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Netta wrote:
    Niestety firma 8 osobowa, a wypłatę już miałam w firmie tylko za część miesiąca a na resztę czekam z zusu
    To niestety nie pomogę

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

preg.png
  • Soleil_ Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2024, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zus ma 30 dni na wypłatę zasiłku, od kiedy pracodawca prześle do nich druk Z-3

👨‍👩‍👦: 2015 🩵
    👨‍👩‍👦‍👦: 2025 🩵
    preg.png
  • le_bonheur Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2024, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Netta wrote:

Możesz wejść na konto ezus, tam w zakładce "świadczeniobiorca" masz podzakładkę "zasiłki" - i tam masz rozpisane wszystkie zasiłki jakie Ci przysługują, kwotę brutto (od której zus odejmuje jeszcze chyba jakoś 13,71%) oraz daty, w których dostaniesz zasiłek. :)

Latest news:
    10.02.2025 ➡️ 2427 g (+/- 354 g)

Kolejna wizyta:
    lekarz prowadzący - 17.03.2025 🩺 chyba, że poród zacznie się wcześniej
    diabetolog - 19.02.2025 🩺

Cukrzyca ciążowa 🍫 na insulinie nocnej i doposiłkowej. 💉

Kwas foliowy, jod, witamina D, DHA - od kwietnia 2024. 💊

preg.png
  • Netta Debiutantka

Wysłany: 3 grudnia 2024, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety nie mam tej zakładki "świadczeniobiorca"

• Marcycha Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2024, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masz na pewno, tylko ona nie jest po lewej stronie w menu tylko u góry bardziej po prawej, tak jakby nad stroną.

Ja widzę, że zwolnienie mając od 28.10. do tej pory nic tam nie mam.

Przed chwilą dowiedziałam się właśnie od koleżanki z pracy, która zajmuje się tym zakresem (firma zdecydowanie powyżej 8miu osób), że: "nie ma potrzeby wysyłać Z3 do ZUS ponieważ firma wypłaca zasiłki w imieniu ZUS. Otrzymasz w przelewie jak zwykłe wynagrodzenie."

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2024, 13:12

35 👩‍❤️‍👨 43
    01.08.24 ⏸️ 4cs
    03.08.24 bHcg 58,8
    05.08.24 bHcg 178
    07.08.24 bHCg 439
    22.08.24 ❤️ przy okazji usg piersi
    23.08.24 ❤️ potwierdzone, że wszystko ok
    13.04.2025 ➡️👶🩷

preg.png
  • ANyKA Nowa

Wysłany: 3 stycznia, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem obecnie na zwolnieniu l4 od inmego lekarza juz 2 miesiace, ale nie posiadam już stosunku pracy czy mogę swobodnie z dnia na dzień przejść na l4 ciazowe? Jak tak to czy czas na l4 ciazowe będzie mi przysługiwał do dnia porodu t.j. do września? I jak wygląda później sprawa z zasiłkiem macierzyńskim?

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ