X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

L4

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Netta Debiutantka

Wysłany: 2 grudnia 2024, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Jak to wygląda z wypłatą chorobowego przez ZUS. Mam wystawiane L4 co 3 tygodnie i czekam na pierwszą wypłatę z zusu i zastanawiam się jak tam wygląda, ile trzeba czekać i jak często jest wypłata, czy raz na miesiąc czy po upływie każdego okresu zwolnienia

• Elza1234 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2024, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Netta wrote:
    Cześć dziewczyny. Jak to wygląda z wypłatą chorobowego przez ZUS. Mam wystawiane L4 co 3 tygodnie i czekam na pierwszą wypłatę z zusu i zastanawiam się jak tam wygląda, ile trzeba czekać i jak często jest wypłata, czy raz na miesiąc czy po upływie każdego okresu zwolnienia
    Pytanie w jak dużej firmie pracujesz. Jak jest większa - powinnaś dostawać wypłatę jak zawsze, bo ZUS się rozlicza z pracodawcą

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

preg.png
  • Netta Debiutantka

Wysłany: 2 grudnia 2024, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety firma 8 osobowa, a wypłatę już miałam w firmie tylko za część miesiąca a na resztę czekam z zusu

• Elza1234 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2024, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Netta wrote:
    Niestety firma 8 osobowa, a wypłatę już miałam w firmie tylko za część miesiąca a na resztę czekam z zusu
    To niestety nie pomogę

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

preg.png
  • Soleil_ Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2024, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zus ma 30 dni na wypłatę zasiłku, od kiedy pracodawca prześle do nich druk Z-3

👨‍👩‍👦: 2015 🩵
    👨‍👩‍👦‍👦: 2025 🩵
    preg.png
  • le_bonheur Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2024, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Netta wrote:

Możesz wejść na konto ezus, tam w zakładce "świadczeniobiorca" masz podzakładkę "zasiłki" - i tam masz rozpisane wszystkie zasiłki jakie Ci przysługują, kwotę brutto (od której zus odejmuje jeszcze chyba jakoś 13,71%) oraz daty, w których dostaniesz zasiłek. :)

Latest news:
    15.01.2025 ➡️ 1337 g (+/- 195 g)

Kolejna wizyta:
    lekarz prowadzący - 10.02.2025 🩺
    diabetolog - 18.02.2025 🩺

Cukrzyca ciążowa 🍫 na insulinie nocnej i doposiłkowej. 💉

Acard 150 mg. 💊
    Kwas foliowy, jod, witamina D, DHA - od kwietnia 2024. 💊
    Żelazo. 💊

preg.png
  • Netta Debiutantka

Wysłany: 3 grudnia 2024, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety nie mam tej zakładki "świadczeniobiorca"

• Marcycha Ekspertka

Wysłany: 30 grudnia 2024, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masz na pewno, tylko ona nie jest po lewej stronie w menu tylko u góry bardziej po prawej, tak jakby nad stroną.

Ja widzę, że zwolnienie mając od 28.10. do tej pory nic tam nie mam.

Przed chwilą dowiedziałam się właśnie od koleżanki z pracy, która zajmuje się tym zakresem (firma zdecydowanie powyżej 8miu osób), że: "nie ma potrzeby wysyłać Z3 do ZUS ponieważ firma wypłaca zasiłki w imieniu ZUS. Otrzymasz w przelewie jak zwykłe wynagrodzenie."

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2024, 13:12

35 👩‍❤️‍👨 43
    01.08.24 ⏸️ 4cs
    03.08.24 bHcg 58,8
    05.08.24 bHcg 178
    07.08.24 bHCg 439
    22.08.24 ❤️ przy okazji usg piersi
    23.08.24 ❤️ potwierdzone, że wszystko ok
    13.04.2025 ➡️👶🩷

preg.png
  • ANyKA Nowa

Wysłany: 3 stycznia, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem obecnie na zwolnieniu l4 od inmego lekarza juz 2 miesiace, ale nie posiadam już stosunku pracy czy mogę swobodnie z dnia na dzień przejść na l4 ciazowe? Jak tak to czy czas na l4 ciazowe będzie mi przysługiwał do dnia porodu t.j. do września? I jak wygląda później sprawa z zasiłkiem macierzyńskim?

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ