X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne L4 a wyjazd na wakacje
Odpowiedz

L4 a wyjazd na wakacje

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Olalala1997 Znajoma

Wysłany: 26 maja, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od czerwca idę na l4, jestem w 18 tyg ciąży. W połowie czerwca chcemy jechać nad morze na kilka dni. Czy muszę to zgłaszać do Zus?

• sofiz Autorytet

Wysłany: 26 maja, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oczywiście

🔬 hormonalny chaos
    🙋🏻‍♀️ 33, Poznań
    zoloft 150, dopegyt 6x250, acard 150

preg.png
    czekamy na Stasia 🩵
  • osiecka89 Przyjaciółka

Wysłany: 26 maja, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalala1997 wrote:
    Od czerwca idę na l4, jestem w 18 tyg ciąży. W połowie czerwca chcemy jechać nad morze na kilka dni. Czy muszę to zgłaszać do Zus?

Na wystawionym przez lekarza L4 widnieje adres. Jeśli ZUS chciałby cię skontrolować, to właśnie uda pod ten adres. Za każdym razem, gdy zmieniasz miejce pobytu, powinnaś powiadomić ZUS.

rocznik 89
    przygotowanie do starań 01.2024
    rozpoczęcie starań 12.2024
    ⏸️ 19.12.2024 , beta 64
    21.12 beta 134.7
    23.12 beta 339
    27.12 beta 1951

preg.png
  • Olalala1997 Znajoma

Wysłany: 26 maja, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak wygląda takie zgłoszenie? Czy lekarz musi wystawić jakieś zaświadczenie że ten wyjazd nad morze jest wskazany w moim stanie? Że nie ma przeciwskazania? Przepraszam ale zupełnie się na tym nie znam

• osiecka89 Przyjaciółka

Wysłany: 26 maja, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalala1997 wrote:
    A jak wygląda takie zgłoszenie? Czy lekarz musi wystawić jakieś zaświadczenie że ten wyjazd nad morze jest wskazany w moim stanie? Że nie ma przeciwskazania? Przepraszam ale zupełnie się na tym nie znam

Nie no lekarz nie może ci wystawić zaświadczenia, że nie ma "przeciwskazań" do twoich wakacji nad morzem. Bo L4 to nie jest dodatkowy urlop :) tylko "zwolnienie lekarskie, które jest dokumentem potwierdzającym niezdolność do pracy z powodu choroby lub innych okoliczności."

rocznik 89
    przygotowanie do starań 01.2024
    rozpoczęcie starań 12.2024
    ⏸️ 19.12.2024 , beta 64
    21.12 beta 134.7
    23.12 beta 339
    27.12 beta 1951

preg.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 26 maja, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak naprawdę tylko L4 od psychiatry pozwala na podróże.
    Jak się ma L4 w ciąży tzn że nie jest się zdolnym do pracy a to wg naszego prawa oznacza że i to wakacji.
    Ja nie mówię że się z tym zgadzam - bo się nie zgadzam, ale takie jest prawo.
    Także wyjazd na wakacje w czasie L4 to po prostu nasze ryzyko, którego ja się nie podjęłam.
    Do rodziców można jechać ale to trzeba zgłosić do ZUS że się zmienia miejsce pobytu na dom rodzinny

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

preg.png
  • Rzelka Autorytet

Wysłany: 26 maja, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Można zgłosić zmianę miejsca pobytu w trakcie zwolnienia. Masz na to 3 dni od zmiany. Z tym, że ciekawe czy adres hotelu albo innych wakacyjnych kwater nie sprawi, że tym chętniej skontrolują takie zwolnienie.
    Zwolnienie chorobowe oznacza, że masz przeciwwskazania do pracy wynikające ze stanu zdrowia, a wtedy inne aktywności też nie są wskazane. Żaden lekarz nie wystawi ci zaświadczenia o braku przeciwwskazań do wakacji na zwolnieniu, bo to się wyklucza. Jak ci zależy na zwolnieniu, na którym można sobie brykać bez martwienia się o ewentualną kontrolę, to jedynie psychiatra wchodzi w grę.

Fabregasowa, Wojsia lubią tę wiadomość

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
    HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
    Laparoskopia 🆗
    12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
    Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
    11 🥚, 3 zarodki,
    12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486
    23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
    03.02.25 - 10+2, 36mm, ♥️ 🆗
    I prenatalne 13+2 - 7,6cm, ♂️

preg.png
  • Marcycha Autorytet

Wysłany: 28 maja, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nigdzie nie zgłaszasz po prostu jedziesz na własne ryzyko z nadzieją, że nie będzie kontroli.

12.04.2025 👶 Lidia 3550 g 52 cm 🩷
  • Iga Kwietniowa Autorytet

Wysłany: 28 maja, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Tak naprawdę tylko L4 od psychiatry pozwala na podróże.
    Jak się ma L4 w ciąży tzn że nie jest się zdolnym do pracy a to wg naszego prawa oznacza że i to wakacji.
    Ja nie mówię że się z tym zgadzam - bo się nie zgadzam, ale takie jest prawo.
    Także wyjazd na wakacje w czasie L4 to po prostu nasze ryzyko, którego ja się nie podjęłam.
    Do rodziców można jechać ale to trzeba zgłosić do ZUS że się zmienia miejsce pobytu na dom rodzinny

Najlepiej na te kilka dni wziąć urlop wypoczynkowy, a nie zwolnienie. Co prawda pracodawca nie będzie zadowolony, ale przynajmniej ZUS cię nie będzie ścigał, a mogą to robić nawet kilka lat wstecz. Jak byłam w ciąży z córką to była głośna historia o kobiecie którą po 4 czy 5 latach skontrolowali i kazali zwracać pieniądze z odsetkami. Nie wiem czy jej się udało z tego wybronić czy nie, ale pomijając pieniądze to ile niepotrzebnego stresu 😑

event.png

preg.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 28 maja, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga Kwietniowa wrote:
    Najlepiej na te kilka dni wziąć urlop wypoczynkowy, a nie zwolnienie. Co prawda pracodawca nie będzie zadowolony, ale przynajmniej ZUS cię nie będzie ścigał, a mogą to robić nawet kilka lat wstecz. Jak byłam w ciąży z córką to była głośna historia o kobiecie którą po 4 czy 5 latach skontrolowali i kazali zwracać pieniądze z odsetkami. Nie wiem czy jej się udało z tego wybronić czy nie, ale pomijając pieniądze to ile niepotrzebnego stresu 😑
    Ale przerywanie L4 na rzecz urlopu to już dla mnie wg takie ściąganie na siebie uwagi zusu że głowa mała
    Ja ogólnie wyszłam z założenia że wytrzymam bez wakacji okres ciąży

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

preg.png
  • Iga Kwietniowa Autorytet

Wysłany: 28 maja, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Ale przerywanie L4 na rzecz urlopu to już dla mnie wg takie ściąganie na siebie uwagi zusu że głowa mała
    Ja ogólnie wyszłam z założenia że wytrzymam bez wakacji okres ciąży

Podzielam twoje zdanie, tylko że jak ktoś juzkilk miesięcy temu zapłacił za wakacje kilka tysięcy złotych to teraz szkoda rezygnować, a na urlopie wypoczynkowym ani ZUS, ani pracodawca nie może cię kontrolować i nic im do tego gdzie, co i z kim robiłaś.

event.png

preg.png
  • Olisienka Ekspertka

Wysłany: 28 maja, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzelka wrote:
    Można zgłosić zmianę miejsca pobytu w trakcie zwolnienia. Masz na to 3 dni od zmiany. Z tym, że ciekawe czy adres hotelu albo innych wakacyjnych kwater nie sprawi, że tym chętniej skontrolują takie zwolnienie.
    Zwolnienie chorobowe oznacza, że masz przeciwwskazania do pracy wynikające ze stanu zdrowia, a wtedy inne aktywności też nie są wskazane. Żaden lekarz nie wystawi ci zaświadczenia o braku przeciwwskazań do wakacji na zwolnieniu, bo to się wyklucza. Jak ci zależy na zwolnieniu, na którym można sobie brykać bez martwienia się o ewentualną kontrolę, to jedynie psychiatra wchodzi w grę.

L4 od psychiatry też jest sprawdzane przez ZUS. I to bardzo dokładnie.
    Nie ryzykowałabym wakacji dla stresu.

👩🏼‍❤️‍👨🏻 ’91 & ’90

💔 (jesień 2024)

10 DPO (22 dc) ⏸️
    2.05 - beta 115,9 (24 dc)
    5.05 - beta 403,8
    8.05 - beta 1 067,7
    9.05 - 1 wizyta USG (3,7 mm)
    13.05 - beta 7 546,1
    17.05 - beta 22 308,6 😎
    20.05 - 2 wizyta - króliczek z ❤️
    28.06 - 1,3 cm 🥹
    10.06 - 2,25 cm 😊

2.07 - prenatalne 💚
    11.07 - 5 wizyta

💊 Euthyrox
    💊 Femibion 1. wczesna ciąża
    💊 Cyclogest
  • juszka_ Autorytet

Wysłany: 31 maja, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Albo jesteś na L4 albo pracujesz i jeździsz na wakacje podczas urlopu wypoczynkowego. L4 to zwolnienie lekarskie a nie urlop

Rzelka, osiecka89, Fabregasowa lubią tę wiadomość

💁🏼‍♀️32 💁🏻‍♂️36 🐶8

05.2024 cb
    10.09.2024 ⏸️
    07.11.2024: usg prenatalne (idealne), crl 6cm, fhr 153
    07.11.2024 nifty pro: niskie ryzyka i 🩷
    ptp 19.05.2025 🤰🏼
  • Rzelka Autorytet

Wysłany: 31 maja, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga Kwietniowa wrote:
    Podzielam twoje zdanie, tylko że jak ktoś juzkilk miesięcy temu zapłacił za wakacje kilka tysięcy złotych to teraz szkoda rezygnować, a na urlopie wypoczynkowym ani ZUS, ani pracodawca nie może cię kontrolować i nic im do tego gdzie, co i z kim robiłaś.
    Zawsze można pójść na zwolnienie po urlopie.

Fabregasowa lubi tę wiadomość

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
    HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
    Laparoskopia 🆗
    12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
    Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
    11 🥚, 3 zarodki,
    12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486
    23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
    03.02.25 - 10+2, 36mm, ♥️ 🆗
    I prenatalne 13+2 - 7,6cm, ♂️

preg.png
  • Asia111 Debiutantka

Wysłany: 23 czerwca, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    A jak to jest z chodzeniem na l4?

Od 8 miesiąca mam l4 chodzące, oczywiście już z chodzeniem bardzo ciężko, ale dla zdrowia psychicznego, przygotowań do porodu i żebym tyle nie tyła, wypada jakis spacerek… no i w takie upały nie ukrywam że cudownie by było położyć się do basenu na działce, żeby trochę się schłodzić!
    Myślicie, ze na takim l4 to są dozwolone rzeczy? Tzn jak przyjdzie jakaś kontrol a mnie nie będzie bo leżałam na działce w cieniu to mogą zabrać zasiłek?

W weekendy też chodzą? Dajcie znać jak wasze doświadczenie w tym roku!

• sofiz Autorytet

Wysłany: 23 czerwca, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia111 wrote:
    Cześć dziewczyny!
    A jak to jest z chodzeniem na l4?

Od 8 miesiąca mam l4 chodzące, oczywiście już z chodzeniem bardzo ciężko, ale dla zdrowia psychicznego, przygotowań do porodu i żebym tyle nie tyła, wypada jakis spacerek… no i w takie upały nie ukrywam że cudownie by było położyć się do basenu na działce, żeby trochę się schłodzić!
    Myślicie, ze na takim l4 to są dozwolone rzeczy? Tzn jak przyjdzie jakaś kontrol a mnie nie będzie bo leżałam na działce w cieniu to mogą zabrać zasiłek?

W weekendy też chodzą? Dajcie znać jak wasze doświadczenie w tym roku!

w weekendy też chodzą, za leżenie zasiłku nie zabiorą
    dla pewności poproś żeby lekarz wpisał też spacery w zaleceniach a nie tylko jako kod zwolnienia :)

Asia111 lubi tę wiadomość

🔬 hormonalny chaos
    🙋🏻‍♀️ 33, Poznań
    zoloft 150, dopegyt 6x250, acard 150

preg.png
    czekamy na Stasia 🩵
  • Korki Ekspertka

Wysłany: 23 czerwca, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś

Swoją drogą jak to się zgłasza? Jadę do teściów na parę dni (co za zbrodnia!) Ale nie widzę w epuap ZUS żadnego przycisku czy zakładki gdzie można by to zgłosić. Trzeba pisać do pracodawcy czy jak?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca, 17:59

03.2021 synek

🩷 Wanda nadchodzi około 4.10

Następna wizyta 6.06
    Prenatalne 2 16.05
    Prenatalne 3 - 31.07

url=https://www.tickerfactory.com]preg.png[/url]
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ