X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne L4 - kiedy?
Odpowiedz

L4 - kiedy?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Daria9420 Koleżanka

Wysłany: 16 listopada, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Zastanawiam się kiedy poinformować pracodawcę o ciąży.
    Ginekolog chciał mi dać zwolnienie już na pierwszej wizycie (ok.4 tygodnia) - ciąża przebiega prawidłowo.
    Obecnie jestem 7+4.
    Chciałam iść w 10 tygodniu, pracodawcę poinformować w 8, a koleżanki z pracy po badaniach prenatalnych, ale powiem Wam,że się boje, że poronie albo coś innego nieszczęśliwego się wydarzy. Walczę z myślami.

W którym tygodniu przeszłyście na L4 i kiedy w pracy powiedziałyście ?

• Vilka Autorytet

Wysłany: 16 listopada, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pierwszej ciąży powiedziałam po trzech tygodniach od testu, a pracowałam jeszcze dwa miesiące. Jeśli ciąża przebiega prawidłowo to nie ma się co obawiać. A jeśli masz możliwość iść na L4, to idź od razu. Będziesz mieć święty spokój.

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • Awry1990 Ekspertka

Wysłany: 16 listopada, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przeszłam na L4 w 24 tygodniu nawet zastanawiałam się czy jeszcze dłuzej nie pracować ale trochę bałam się już sezonu infekcyjnego, i nowych dolegliwości.
    Nawet cieszę się że nie zrobiłam tego wcześniej bo tak to za dużo bym miała czasu na martwienie, a tak to słuchałam się lekarzy i nie mialam czasu żeby się dokształcać we własnych nowych dolegliwościach.

preg.png

Start starań 09.2018r
    02-06.2021 monitoring
    07-09.2021 3 razy inseminacji 👎
    11.2021IVF 10🥚 3zapłodnione, 1 zarodek transferowany, reszta padła
    👎
    02.2022IVF 12🥚6 zapłodnionych, do 3doby dotrwały tylko 4, 2zarodki transferowane, reszta padła

O6. 2022IVF 10🥚6 zapłodnionych, do 5doby dotrwały tylko 1zarodki transferowane, reszta padła

01.2024 pozytywny test ⏸ naturalne
    02.2024 poronienie- zarodek zatrzymał się 6tyg💔
    06.2024 pozytywny test ⏸ naturalne

Ona 90r👩‍🦱:
    Jajowody drożne +
    Hormony w normie +
    Anna2 -pod obserwacja reaumatologa
    Pa1, MTHR homozygotyczne±
    Kariotyp - prawidłowy

On 👦91r
    Słaba morfologia<1%
    Kariotyp -prawidłowy
  • Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 16 listopada, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja poszłam na zwolnienie dość późno, bo w 7 miesiącu, pracodawcę poinformowałam jak byłam w 8 lub 9 tygodniu. Teraz trochę żałuję, że zdecydowałam się iść tak późno, bo mogłam jednak troszkę odpocząć przed urodzeniem dziecka 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada, 12:01

• le_bonheur Ekspertka

Wysłany: 16 listopada, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja potwierdziłam ciążę u lekarza w 6 tygodniu (jakoś na początku sierpnia) i wtedy też od razu powiedziałam szefowi jaka jest sytuacja. Zaznaczyłam oczywiście, żeby nikomu na razie nie mówił, bo jest to świeża sprawa i nie chcę jeszcze, by ktokolwiek z otoczenia wiedział. Stwierdziłam, że powinien wiedzieć stosunkowo wcześniej i mieć czas na znalezienie zastępstwa (i tak tego nie zrobił i później miał problem, ale to już inna sprawa)...

Chciałam pracować najdłużej, jak dam radę, ale poszłam na L4 od października ze względu na narastające stresowe sytuacje w pracy, natłok obowiązków, brak możliwości trzymania diety i pilnowania cukrów (mam stwierdzoną cukrzycę ciążową i muszę się bardzo pilnować z porami posiłków i pomiarów cukru), ale także ze względu na narastające mdłości i wymioty oraz bóle pleców.

Latest news:
    16.12.2024 ➡️ 928 g

Prenatalne nr 3 - 15.01.2025 🩺
    Kolejna wizyta - 10.02.2025
    Echo serca malutkiej - 09.01.2025 🩺

Cukrzyca ciążowa. 🍫

Insulina nocna - 25 jednostek. 💉
    Acard - 150 mg. 💊

preg.png
  • Ania1985 Autorytet

Wysłany: 16 listopada, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po pozytywnym tescie wzielam 2 tyg urlopu. Potem po potwierdzeniu serduszka lekarz zaproponowal l4. Zdecydowalam sie. Ciaza to byl piekny i spokojny czas. Nie zaluje decyzji. Teraz jestem na macierzyńskim.

age.png

1.2023 - cb [*]
    4.2023 - 10tc [*]
    👶 - 10.07.2024 - synek (CC)
    Nabyty zespół anyfosfolipidowy, heparyna w ciąży. 💉
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ