lampka wina
-
Zacznę od tego ze jestem przeciwniczką jakiegokolwiek spożycia alkoholu w ciąży.Nie jestem tez fanką wina.
Ale... odkąd nie wiedziałam nawet ze jestem w ciąży "chodzi za mną" czerwone wino. Podobno ma ono właściwości krwiotwórcze. może organizm się domaga. jak myślicie- powinnam ulec i wypić lampkę ? -
jestem w 29 tygodniu. organogeneza zakończona. chciałabym wiedzieć na co własciwie mogłaby zaszkodzić ta lampka?
FAS nie wywoła, mutacji genetycznych też. jednorazowa lampka nie wpłynie tez na wage dziecka.
Czy ktos jest w stanie powiedzieć mi wprost co moze spotkac zlego moje dziecko? -
/Natalka wrote:jestem w 29 tygodniu. organogeneza zakończona. chciałabym wiedzieć na co własciwie mogłaby zaszkodzić ta lampka?
FAS nie wywoła, mutacji genetycznych też. jednorazowa lampka nie wpłynie tez na wage dziecka.
Czy ktos jest w stanie powiedzieć mi wprost co moze spotkac zlego moje dziecko?
http://dziecisawazne.pl/10-mitow-na-temat-picia-alkoholu-w-ciazy/
Stella
-
Jestem juz za winem bezalkoholowym bo normalnego nie polecam.nikt nie poleci.a jak juz musisz to lepiej maly lyczek a nie cala lampka..Demsik
synek 6-lat- 07.03.2010- 21.10- 3320g,54cm
hormony ok
hsg- prawa strona niedrożna,badanie nasienia- ok
staraliśmy się 6 lat i się udało;
-
moja ginekolog mi powiedziala ze kiedys sama pacjentkom mowila, ze kieliszek wina to nie zaszkodzi. ale teraz sa badania udowadniajace ze nawet najmniejsza ilosc moze zaszkodzic. powiedz sobie, ze jak urodzisz I wykarmisz to wypijesz cala butelkeSophie 10.05.2017
Marie 20.12.2019 -
Nie obraź się, ale nawet dziecko w podstawówce wie, że w ciąży się nie pije
Zostało Ci niewiele ponad 10 tygodni ciąży, pomyśl, czy chciałabyś żeby jakaś zachcianka rozwaliła zdrowie Twojego dziecka?
ja jestem absolutnie na nie, jeśli chodzi nawet o łyk alkoholu w ciąży, ale wiadomo Twoje życie. Aczkolwiek sama piszesz, że jesteś przeciwniczką picia w ciąży, a za chwilę zadajesz pytanie, czy może jednak powinnaś ulec.
Dużo w tym sprzeczności.
-
/Natalka wrote:chodzi mi o to ze moze tam jest jakis skłądnik którego potzrebuje. nie znam sie na składzie ale moze to wskazówka co powinnam suplementowac
Ja nienawidzę czekolady, lodów czekoladowych itd... zgadnij co mogę jesc wiadrami w ciazy?
Tak po prostu sie dzieje -
aha, no ja nie mam żadnych zachcianek a przed ciaza zawsze mialam tak ze jak na cos mialam ochote to potem wychodziły braki w organizmie- np mialam ochote na kakao, jak nie mialam mozliwosci wypic to dziwnym trafem łapały mnie skurcze na drugi dzień. w ciągu tych 7 miesiecy, mialam 2 zachcianki- jajko, ktore zjadlam no i to wino którego nie wypilam.
teraz czytam
"Wino obfituje też w potas, magnez i wapń. Niektóre gatunki (np. Medoc) dostarczają dobrze przyswajane żelazo, kwasy organiczne (jabłkowy, winowy i acetylosalicylowy), aminokwasy oraz rozpuszczalny błonnik.)
Moze cos w tym kierunku...
-
/Natalka wrote:aha, no ja nie mam żadnych zachcianek a przed ciaza zawsze mialam tak ze jak na cos mialam ochote to potem wychodziły braki w organizmie- np mialam ochote na kakao, jak nie mialam mozliwosci wypic to dziwnym trafem łapały mnie skurcze na drugi dzień. w ciągu tych 7 miesiecy, mialam 2 zachcianki- jajko, ktore zjadlam no i to wino którego nie wypilam.
teraz czytam
"Wino obfituje też w potas, magnez i wapń. Niektóre gatunki (np. Medoc) dostarczają dobrze przyswajane żelazo, kwasy organiczne (jabłkowy, winowy i acetylosalicylowy), aminokwasy oraz rozpuszczalny błonnik.)
Moze cos w tym kierunku...
Na pewno sa inne sposoby, zeby dostarczyc organizmowi potrzebnych skladnikow. Bierzesz witaminy/suplementy prenatalne? To powinno wystarczyc a od wszelkich uzywek trzymac sie z daleka.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -