X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Leczenie zębów - kanałowe
Odpowiedz

Leczenie zębów - kanałowe

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • kasia.si Debiutantka

Wysłany: 28 lipca 2024, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

Z któraś z Was ma doświadczenia z leczeniem kanałowym podczas ciąży?
    Rozmawiałam z doktor prowadząca ciąże. Można zarówno znieczulenie jak i leczenie kanałowe. Próchnica może powodować między innymi poród przedwczesny. Mimo wszystko mam wątpliwości.
    Jak było u Was?

• baby33 Przyjaciółka

Wysłany: 28 lipca 2024, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam w 2 trymestrze. Zrób to, lepiej wyleczyć ząb i podać znieczulenie w ciąży niż cierpieć z bólu i ze stresu przez dłuższy czas. Każdy dentysta/lekarz mówi, że właśnie mniej szkodliwe dla dziecka jest podanie znieczulenia niż ból który byś czuła, jakby robili ci bez znieczulenia albo w ogóle jakbyś nie chciała leczyć zęba. Nie możesz mieć jedynie RTG robionego :)

18.11.2023 ⏸️
    20.11.2023 Beta 99,8
    22.11.2023 Beta 217
    26.11.2023 Beta 1446
    01.12.2023 Beta 9855
  • Maszonek Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2024, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nawet w razie konieczności zrobią RTG - tylko to takie punktowe - ponieważ dawka promieniowania jest b. mała ( np. lecąc samolotem przyjmujemy większą dawkę).

pp2018 lubi tę wiadomość

21.10.2024 Krzyś jest z nami 👶

event.png
  • kasia.si Debiutantka

Wysłany: 29 lipca 2024, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, dziękuje za odpowiedzi. Zapisałam się na wizytę, ale mimo wszystko mam nadzieje że ząb nie jest do leczenia kanałowego..

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ