LEKARZ NFZ
-
Witajcie,
25-go lutego byłam u ginekologa prywatnie i dowiedziałam się, że jestem w trzecim tygodniu ciąży. Dostałam także skierowania na badania. I tutaj zaczyna się problem. Otóż, skierowania były z poradni prywatnej, a więc badania nie mogą być zrobione na NFZ. Niestety, nie stać mnie, żeby robić te badania na własną rękę, dlatego też udałam się do ginekologa na NFZ. Pominę fakt opryskliwości doktora i jego podejścia do pacjenta, usłyszałam jednak, że DOKTOR NIE WYPISZE MI SKIEROWANIA, PONIEWAŻ Z JAKIEJ RACJI MA ON ZA NIE PŁACIĆ Z WŁASNEJ KIESZENI? Nie do końca zrozumiałam i powiedziałam, że przecież skierowania będą na NFZ, więc nie rozumiem, dlaczego to on ma za nie płacić. Lekarz powiedział mi, że jeśli poszłam na pierwszą wizytę prywatnie, to powinnam ponieść tego konsekwencje, bo jeśli byłam w prywatnej poradni ginekologicznej, to lekarz, który mnie badał ponosi za to koszty, a jeśli on wypisze mi te skierowania, to pokrycie kosztów należy do niego. Czy coś takiego jest w ogóle możliwe? Jestem ubezpieczona i przecież płacę składki NFZ. -
Magdalena nawet nie myśl o tym lekarzu bo to jakiś baran z choinki. Jak płacisz składki to oczywiście że masz prawo korzystać z całego zaplecza NFZ. Idz do innego lekarza z NFZ najlepiej z polecenia kogoś znajomego. Ale trochu wcześno na jakiekolwiek badania. Z tego co pamiętam to jakoś 8-10 tydzien się robi cały komplet tych badań pierwszych. Nawet na usg nic nie będzie widać jeszcze. Poczekaj do 6 tyg i zrób usg. 3 tydzien to dopiero się zarodek zagniezdza
-
nick nieaktualny
-
Dokładnie . Schody zawsze się zaczynają jak powiesz że byłaś prywatnie Po prostu udawaj że nic nie wiesz i idź jeszcze naz na nfz. Polecam przychodnie przyszpitalne...tam zawsze możesz pwoiedzieć że podejrzewasz ciążę i potrzebujesz badania lekarskiego.
-
Dziewczyny,
Dziękuję za radę, na pewno udam się do innego lekarza (dodam jeszcze, że od lekarza, u którego byłam na NFZ, nie dostałam nawet zdjęcia USG).
Ewelcia, myślałam o tym, żeby zrobić właśnie tak, jak mówisz: udać, że nic nie wiem, stąd też moje pytanie: Jeśli byłam już u lekarza na NFZ, zeskanował on moje skierowania, kartę ciąży, to widnieje tylko w jego bazie, czy w jakiejś ogólnej?
-
nick nieaktualnyMagdalena, to jest tylko do jego wglądu
Umów się jeszcze raz na wizytę w innej przychodni, powiedz że miesiączka Ci się spóźnia i być może jesteś w ciąży
Wybierz takiego przy którym będziesz mogła zostać i prowadzić ciążę na NFZWiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2015, 12:24
-