LIPCOWE mamy 2025 👶🌞🏝️
-
WIADOMOŚĆ
-
O Sanana u mnie to samo, jak już mam ochotę coś zjeść to święto.. z reguły się zmuszam.
Rolka może zapytaj o zdjecie ? Ja też chodzę na nfz i na każdym usg jest ze mną mąż i dostaje zdjęcia kropka. Uważam że to smutne żeby chociaż zdjęcia nie dostać, to tylko wydruk., co im szkodzi ? Mój lekarz jest młody, fajny może też ma inne podejście -
Możesz też poprosić czy możesz sobie zrobić zdjęcie ekranu telefonem podczas usg jak nie drukują zdjęć24.11.2022 👶🏼💙
18.11.2024 - ⏸️ (27dc)
20.11.2024 - BETA 211 mIU/ml - 29dc
22.11.2024 - BETA 517 mIU/ml - 31dc
26.11.2024 - BETA 2394 mIU/ml, PROG 17,9 ng/ml - 35dc
5.12.2024 - CRL 3,6mm, ❤️ 125bpm
9.12.2024 - CRL 7,4mm, ❤️
2.01.2025 - CRL 38mm, ❤️ 177bpm
3.01.2025 - nifty - ryzyka niskie, chłopiec 🩵
20.01.2025 - usg+pappa
-
Widzę że jutro sporo z nas ma wizytę 😅 moja będzie pierwszą wizytą strasznieee się denerwuje, moje czarnowidztwo dostaje czarnowidztwa 😢 przez to nastroj mega mega średni....👱♀️27 👱♂️29
👫+🐈+🐕
Początek starań 06.23 🥲
25.10.24 badanie hsg
diagnoza : brak owulacji, prawy jajowod niedrozny, pcos
I nagle cud
19.11.24 popołudniowy test ciazowy pokazuje cień
20.11.24 wyraźne ⏸️ 🥹❤️
20.11.24 beta hcg 139,6 mlU/ml
22.11.24 beta hcg 362.2 mlU/ml
27.11.24 po wizycie : pęcherzyk ciążowy 4.5mm, pęcherzyk żółtkowy 1.4mm
12.12 9mm człowieczka 🥹❤️ wg usg 6+6 144bpm
7.01 4.51cm czlowieczka🫶 wg usg 11+2 163bpm
17.01 prenatalne
31.01 wizyta
WG OM
-
Pierwszą ciążę prowadziłam prywatnie i byłam zaopiekowana full wypas. Oczywiście poszło na to kupa forsy ale cóż. Drugą ciążę postanowiłam prowadzić na NFZ dzisiaj była pierwsza wizyta. Jestem trochę w szoku. 20 pacjentek umówionych na jedną godzinę. Lekarz którego znam z wizyt prywatnych na których był zupełnie inny dzisiaj jakiś taki zniechęcony zmulony, mało komunikatywny, zrobił USG wystawił L4 skierowanie na badania i tyle. Nie było założenia karty ciąży nie było pomiaru ciśnienia, wagi, masakra. 😁 Dotychczas chodziłam tylko prywatnie więc mam porównanie, chociażby też jeśli chodzi o sprzęt. Gdyby nie to że to moja druga ciąża to bym chyba zwariowała i wolała wydać fortunę na prywatne wizyty. Nie wyobrażam sobie że kobieta w zaawansowanej ciąży czeka 4 godziny w poczekalni.
Moja dzidzia ma już 2,2cm ❤️ prenatalne 20 grudniaWiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2024, 10:51
Karla_, CoffeeDream, Elena20, Ala1416, Wojcinka, Sanana, Galaxis lubią tę wiadomość
-
Iiiiii00 wrote:Mam pytanie odnoście dentysty, jak to jest ze znieczuleniem w ciąży można ? Wybieram się naprzemian a przy okazji jeśli coś będzie to zrobię 😇
Można normalnie znieczulenie i trzeba wyleczyć zęby najlepiej w pierwszym trymestrze żeby mieć spokój -
Vilka wrote:Można normalnie znieczulenie i trzeba wyleczyć zęby najlepiej w pierwszym trymestrze żeby mieć spokój
A ja się wczoraj ze swoim posprzeczałam bo on uważa że w ciąży do dentysty chodzić nie można hahahaha ja go rozumiem bo u niego każda wymówka jest dobra byleby odpuścić wizytę.
Czy któraś z Was planuje, lub może wcześniej używała detektora tętna i poleca konkretny model ? (Kasa nie ma znaczenia jeżeli chodzi o mój komfort psychiczny).
Jeżeli dzisiaj będzie wszystko po wizycie oki to planuję skoczyć do rossmana po coś na rozstępy. Niestety na piersiach się już one pojawiły. Polecicie coś?
Ja wgl. Wyznaje zasadę że za dobre rzeczy trzeba siebie wynagradzać (taka afirmacja). Zawsze jak jeździłam do dietetyka i miałam fajny spadek wagi to kupowałam sobie coś fajnego (albo szłam za zgodą dietetyczki na kebaba ). Myślę że na półmetku ciąży (gdy już będę pewna że będzie dzidzia z nami), też będę robiła sobie a raczej dzidziusiowi takie prezenty.
Planowaliśmy wyprawkę robić dość późno bo okolice 8 miesiąca (wcześniejszą ciążę straciłam, ta jest zagrożona więc nie chcemy się aż tak od początku angażować bo później to zwyczajnie w świecie boli). Ale teraz myślę że w okolicy 6 miesiąca pojawia się pierwsze gadżety w ramach prezentów dla dzielnej mamusi 😂😂 polecam to jest bardzo terapeutyczne 😝 -
P.s ja już z niecierpliwością wypatruje wątku rodzę w sierpniu 2025
Vilka lubi tę wiadomość
-
Karla_ wrote:O, mam identycznie. Przed ciążą też nie wyobrażałam sobie życia bez słodyczy, jadłam codziennie i niestety często w sporych ilościach. Teraz leżą w szafce i nie mam żadnej pokusy, żeby je zjeść 😃 Dużo większą ochotę mam na kwaśne rzeczy.
Ja mam dziewczyny identycznie jak Wy. Pomyślcie sobie jeszcze że pracuje w akademii czekolady 😬🍫 kiedyś skubniecie czegoś było codziennością dziś nawet nie mam ochoty na próbowanie nowości 😁👧34 🧑34
🧒13 (2011)
Początek starań lipiec 2022
03.02.2023 AMH 0,24
21.03.2023 AMH 0,44
badanie nasienia - bardzo kiepskie wyniki
20.11.2024 (30dc) ⏸️
25.11.2024 B-HCG 5151,1 / prog. 21,6
27.11.2024 B-HCG 9359,0 / prog. 23,75
05.12.2024 mamy ❤️ i 0,80cm bejbusia 🥰 wg usg 6+5
30.12 3,41cm wg usg 10+2
02.01.2025 4,07cm wg usg 11
16.01.2025 badania prenatalne
27.01.2025 wizyta 🩺
-
Czesc, mnie dziś od rana niedobrze i ciągle czuje takie napinanie w brzuchu.. czasem bole jak na okres, to wszystko jest bardzo lekkie i chwilowe, doslownie na 5 sekund, no ale jest.. Bardziej doświadczone mamy, czy to tak się odczuwa myśląc logicznie cały czas, bo jednak cały czas rosnieny? Chyba czasy, gdzie nic nie czułam ani mdłości, ani brzucha odeszły już w zapomniane.. aktualnie mam 8 tydzien i 4 dzień no I z jedzeniem podobnie, w sklepie jak jestem to wszystko bym zjadła, a jak wrócę to na nic patrzeć nie mogę, chrupne kęsa i tyle..🚺 29
🚹 31
Razem 13 lat
2021 💒
2 lata starań, rok w klinicie, badania- ja wszystko ok, mąż lekko obniżone parametry nasienia, przerwanie wizyt sierpień 2024
Ostatnia miesiączka 27.09.2024, cykle regularne
22.10.2024 dwie kreski🤞
Leki: progesteron besins 100mg raz dziennie
Beta:
24.10.2024; 52
26.10.2024; 148
28.10.2024; 498; prog.; 42,7 ng/ml
30.10.2024; 1343
05.11.2024; 14109; prog.; 194 nmol/l
08.11.2024 0,28 crl 💛 bije serduszko
19.11.2024 1,24 crl 💛 bije serduszko
03.12.2024 2,51 crl 💛 bije serduszko
16.12.2024 prenatalne usg+ pappa; niskie ryzyka, 80% dziewczynka 💜 termin z usg i OM 04.07.2025 -
Lileepi wrote:Ja mam dziewczyny identycznie jak Wy. Pomyślcie sobie jeszcze że pracuje w akademii czekolady 😬🍫 kiedyś skubniecie czegoś było codziennością dziś nawet nie mam ochoty na próbowanie nowości 😁
Ey to moja wymarzona praca! Ale fajnie!
Ja słodycze wcinam cały czas bez zmian. Ale ogólnie jestem "słodką dziurką" pół tabliczki czekolady dziennie to takie minimum, inaczej jestem nie do życia. -
Vilka wrote:Można normalnie znieczulenie i trzeba wyleczyć zęby najlepiej w pierwszym trymestrze żeby mieć spokój
-
Gosiaczek.prosiaczek wrote:Czy któraś z Was planuje, lub może wcześniej używała detektora tętna i poleca konkretny model ? (Kasa nie ma znaczenia jeżeli chodzi o mój komfort psychiczny).
"Niestety" oddałam go za darmo koleżance bo 2 lata temu zarzekałam się że jedno dziecko i koniec 😂 teraz będę znowu szukała gdzieś na olx żeby od ok 10tc moc sobie podsłuchiwać co tam się w brzuszku dziejeTruśka lubi tę wiadomość
-
Gosiaczek.prosiaczek wrote:P.s ja już z niecierpliwością wypatruje wątku rodzę w sierpniu 2025
Ja też. Mam sentyment do sierpniowych mam bo moja córka jest z sierpnia 2023 ❤️ -
Co do zachcianek ja ogólnie mam chyba. Do cukru mnie ciągnie gdzie normalnie nie jem, a jak lubiłam czasem chipsy to w ogóle mi się nie chce.
Z jedzeniem jest różnie. Ogólnie jestem cały czas głodna. Ale nie koniecznie później mi te jedzenie idzie.
Kawę pije jak piłam, a poza tym wodę.
Nie jem wszystkiego na co mam ochotę, bo od słodyczy mam problemy z pęcherzem i piecze, a jedzeniowo nie mogę wielu rzeczy (chore jelita).
Ja myślę o detektorze tętna, na allegro znalazłam co od 10-12 tygodnia (w opiniach, nie opisie) łapie. A tak to czytałam że klasa c jest najczulsza ale 500 to spora kwota. Detektor oprócz wielu plusów ma jeden minus, co jeśli w ciągu doby nie złapie tętna? Ale w tej ciąży jestem bardziej na tak niż na nie -
Wojcinka wrote:Mi akurat dentystka mówiła w poprzedniej ciąży że z leczeniem zębów lepiej poczekać do drugiego trymestru.
Racja -
Dziewczyny, bierzecie jakieś żelki na wypadanie włosów? Jak tak, to jakie?
Ja przed ciążą brałam, ale w trakcie ciąży wiem, że niektórych nie można 😐-10.01.- 4 wizyta
-13.12- 3 wizyta (9+4) szalejące dzidzi 🍒
-22.11- 2 wizyta (6+2) mamy serduszko ❤️
-14.11.- 1 wizyta(5+3)pęcherzyk ciążowy
-8 ms ( 28 październik II kreski) 🌱🍀👣
-7 ms (wrzesień) 💔 ciąża biochemiczna 💔
-Podejrzenie Hashimoto, guzki na tarczycy,Niedowaga, od dzieciństwa problemy z serduchem 💔💉
ASD II,arytmia od 2021r. anemia (Czerwiec 2024r.)
👱♀️29🧑29 -
Ja z witamin z polecenia dietetyk klinicznej biorę „thorne „ tam jest biotyna. Ale nic tak mi nie poprawiło kondycji włosów i ilości, jak zmiana sposobu ich pielęgnacji, ja akurat z profilu towietrycholog.
Nieprzejrzysta lubi tę wiadomość
-
O to jestem zdziwiona że można znieczulenie nie wiem sama czy przypadkiem nie mam zęba do leczenia -
Gosiaczek.prosiaczek wrote:A ja się wczoraj ze swoim posprzeczałam bo on uważa że w ciąży do dentysty chodzić nie można hahahaha ja go rozumiem bo u niego każda wymówka jest dobra byleby odpuścić wizytę.
Czy któraś z Was planuje, lub może wcześniej używała detektora tętna i poleca konkretny model ? (Kasa nie ma znaczenia jeżeli chodzi o mój komfort psychiczny).
Jeżeli dzisiaj będzie wszystko po wizycie oki to planuję skoczyć do rossmana po coś na rozstępy. Niestety na piersiach się już one pojawiły. Polecicie coś?
Ja wgl. Wyznaje zasadę że za dobre rzeczy trzeba siebie wynagradzać (taka afirmacja). Zawsze jak jeździłam do dietetyka i miałam fajny spadek wagi to kupowałam sobie coś fajnego (albo szłam za zgodą dietetyczki na kebaba ). Myślę że na półmetku ciąży (gdy już będę pewna że będzie dzidzia z nami), też będę robiła sobie a raczej dzidziusiowi takie prezenty.
Planowaliśmy wyprawkę robić dość późno bo okolice 8 miesiąca (wcześniejszą ciążę straciłam, ta jest zagrożona więc nie chcemy się aż tak od początku angażować bo później to zwyczajnie w świecie boli). Ale teraz myślę że w okolicy 6 miesiąca pojawia się pierwsze gadżety w ramach prezentów dla dzielnej mamusi 😂😂 polecam to jest bardzo terapeutyczne 😝
Ja na polecam po prostu regularnie nawilżać w poprzednich ciążach miałam z babydream balsam dla mam wlansie a teraz z yourkaya mam olejek do ciała i balsam do biustu dla kobiet w ciąży