Lutówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMiSia :) wrote:Pati 87 jesteś pewna ? Mojej siostry przyszła teściowa pracuje właśnie w zusie i mówiła ze nie będzie mi się należało macierzyńskie jeżeli nie przedłuży mi umowy po porodzie , jak tylko do dnia porodu to pozamiatane.
Misia pracodawca musi przedluzyc Ci umowe do dnia porodu nawet jezeli konczylaby Ci sie dzisiaj (chyba ze jest to umowa probna na 3 miesiace, wtedy musialabys byc na koncu umowy w 13 tyg)
nie bedzie Ci przyslugiwal urlop macierzynski bo juz nie bedziesz zatrudniona, a zasilek macierzynski. Roznica w nazwie a platny tak samo. Roznica jest to ze po zakonczeniu nie masz gdzie wracac do pracy, bo umowa skonczyla Ci sie z dniem porodu -
Właśnie wypiłam ta kasze jakoś idzie ja się martwię bo długo się staraliśmy samo to, że 6 IUI za nami coś mówi A należę raczej do tych suchych przy wzroście 167 ważę zawsze w granicy 50- 49 kg. I nigdy nie zwracałm uwagi co jem taka przemiana. A dziś waga pokazała 47.7 kg. I na siłę muszę jeść cokolwiek
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2015, 10:56
tulipanna lubi tę wiadomość
-
W kodeksie pracy zapisane jest tak:
Art. 177.
§1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy.
§2. Przepisu §1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym, nie przekraczającym jednego miesiąca.
§3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.
§31. Przepisu §3 nie stosuje się do umowy o pracę na czas określony zawartej w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy.
§4. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie ciąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy. Pracodawca jest obowiązany uzgodnić z reprezentującą pracownicę zakładową organizacją związkową termin rozwiązania umowy o pracę. W razie niemożności zapewnienia w tym okresie innego zatrudnienia, pracownicy przysługują świadczenia określone w odrębnych przepisach. Okres pobierania tych świadczeń wlicza się do okresu zatrudnienia, od którego zależą uprawnienia pracownicze.
najwqzniejsze zapisane jest w 3 paragrafie -
nick nieaktualnykada24 wrote:powiem wam tak miala umowe przedluzona do dnia porodu z dniem porodu umowa zostala rozwiazana i teraz do sierpnia mi zus wyplaca zasilek macierzynski ale juz nie wuem co dalej bo od wrzesnia nie dostane ani grosza ajestem w 3 ciazy buuu i co dalej...
A Tobie bedzie przyslugiwalo roczne becikowe w wysokosci 1000 zl miesiecznie. Od nowego roku maja wejsc nowe przepisy -
kmb wrote:Właśnie wypiłam ta kasze jakoś idzie ja się martwię bo długo się staraliśmy samo to, że 6 IUI za nami coś mówi A należę raczej do tych suchych przy wzroście 167 ważę zawsze w granicy 50- 49 kg. I nigdy nie zwracałm uwagi co jem taka przemiana. A dziś waga pokazała 47.7 kg. I na siłę muszę jeść cokolwiek
U mnie co gorsza pić się nawet nie chce, ale wmuszam w siebie też wodę...a jak nadchodzi czas obiadu czy kolacji to mi się płakać chce, bo nie wiem co zrobić żeby zjeść ze smakiem.
Ale miejmy nadzieję, że to przejściowe
Jadłam kiedyś te kaszki po zabiegu chirurgii stomatologicznej ;P i słoiczki dla dzieci też wtedy jadłam -
Iriss wrote:Cynamonowa witaj gratulacje:)
No właśnie jak to jest z tym I trymestrem?: za koniec I trymestru uznaje się 13t0d? czyli zakończone pełne 12 tygodni? czy jak?
Ja od zawsze mam podział 1-13 skończony tydzień jako I trymestr, 14-27 skończony II trymestr i 28-40 ostatni trymestrNelly 10.2008, Nicol 05.2010,
Marcel 01.2013, Kaya 09.2014 29tc [*]
-
Dziewczyny, widzę, że o pracy rozmawiacie - ja na razie mam plan, żeby nie mówić przynajmniej do końca I trymestru. Ale z ciekawości - od kiedy przysługuje możliwość przejścia na 4 godziny pracy ze względu na pracę przy komputerze?
-
nick nieaktualny
-
Gdzieś ostatnio czytałam, że w tej chwili monitory itp nie działają tak niekorzystnie, ale kobieta w ciąży nie może pracować przy komputerze dłużej niż 4h, ale poprawcie mnie jeżeli się mylę, bo też mnie ten temat interesuje.
U mnie pracodawca już wie, L4 z kodem "B" nie dało się ukryć , a nie jestem w stanie jeździć chwilowo do pracy a już mi się w domu nudzi heh
Edytowałam, bo wpisałam 8h zamiast 4h żeby nie byłoWiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2015, 11:11
-
nick nieaktualny
-
No to i mnie dopadło - mdłości:-(
z ledwoscia dojechałem do lekarza, zastanawiając się po drodze czy bardzo będą mnie przeklinaćci wszyscy kierowcy którzy utknął za mną w korku i co sobie będą myśleli jak zobaczą mnie zbiera w pół - pewnie ze trunkowala wczoraj i teraz ma za swoje;-)
Córeczka lipiec 2007, synek luty 2009,
córeczka luty 2013, córeczka luty 2016
Moja Wielka Rodzina 2+4+kot -
No u mnie w pracy nie da się na inne stanowisko przenieść, więc zwykle po prostu kobiety w ciąży pracują na 4 godziny i do domku. Na razie poczekam na wizytę i zobaczę jak się będę czuła ogólnie. Na razie miewam głównie wieczorne mdłości, ale nie dłuższe niż pół godzinki. Oby tak się utrzymało.
-
Hej Lutówki!
Spokojnych i szczęśliwych ciąż oraz pięknych i zdrowych dzieciaczków życzy Kwietniówka 2015
Adab nie musisz czytać naszego wątku jeśli nie podobają Ci się nasze wypowiedzi...kkkaaarrr, Monkey, CzaryMary, Skierka, Angela89, Rudzia, tysiaa93 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Hej dziewczyny nowe i te które już znam
Mdłości mi się udzieliły chyba od Was - dziś pierwszy raz rano porządnie mnie zemdliło i naciągnęło pare razy na wymioty ale nie zwymiotowałam. Ja w ogole w zyciu raz wymiotowałam jak bylam chora, ciekawe jak będzie w ciąży
Mambelka - trzymam kciuki żeby było dobrze, bądź spokojna, ważne ze już masz umówionego lekarza.
Ja dziś po południu odbieram swoja bete wczorajsza, jestem ciekawa jak przyrosla, ostatnio (piątek) była 152.
Milego popołudnia!Monkey, wiola0912 lubią tę wiadomość