LUTY 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Efforts kciuki mocne za szyjkę, przezywalam to w poprzedni piątek. 😒 Moja co prawda w 3 tyg o niecały cm ale jednak.
Dobrze, że maluszek dobrze 😚
A u rodzinnego też byłaś?
W środę idziemy na kontrolę i też już przebieram nogami.
Widzę, że morfologia też mi poleciała chociaż znowu to ig mam ciut za dużo, nie wiem już tak raz miałam, ale teraz w nie dużym stopniu i ta hemoglobina spadła poniżej 11. Chociaż lekarz mi mówił, że będzie pewnie czas gdzie te wyniki zaczną lecieć trochę, bo zazwyczaj miałam wszystko w normie. 🫣 -
efforts_⭐️ wrote:Miałam nie jechać na prenatalne ze względu na chorobę, ale chyba dobrze zrobiłam, że jednak pojechałam.
Z dobrych informacji to z bobasem wszystko dobrze. Waży już 1800g i przez całe badanie ssał kciuka 🥰 z gorszych informacji to niestety skraca mi się szyjka i się otwiera (w ciągu tygodnia skróciła się o ponad 0,5cm). Za tydzień kontrola i jak dalej będzie się skracać, to założą mi pessar 😞
Dobrze że z bobasem wszystko w porządku!❤️
A jaką masz długość teraz? I bierzesz progesteron przy tym? Bo ja aktualnie też mam z tym problem, za tydzień będziemy znowu sprawdzać ale wcześniej mi zeszło w nie całe 2 tygodnie 0,7 cm i też zaczęła mi się otwierać ale od wewnętrznej strony -
Animka wrote:Efforts mój coś ginekolog mówił ostatnio, że ten pesser już na tym etapie ciazy się nie zakłada. Ale byłam już zdenerwowana i może coś mylę 🤔 a może każdy robi innaczej? Nie wiem teraz nie chce namieszać, ważne że jesteś pod kontrolą 😚
Ja z tego co wiem to jeszcze można założyć, nie zakładają już szwu na takim etapie ale pessar tak
Mi jedyne co jeszcze mówili w tym szpitalu to że w razie jak zacznie się bardzo mocno skracać to będą chcieli podać sterydy małemu na rozbudowę tych płuc ale no czekamy co będzie za tydzień… -
Animka wrote:Efforts mój coś ginekolog mówił ostatnio, że ten pesser już na tym etapie ciazy się nie zakłada. Ale byłam już zdenerwowana i może coś mylę 🤔 a może każdy robi innaczej? Nie wiem teraz nie chce namieszać, ważne że jesteś pod kontrolą 😚
Właśnie pytałam o to czy to jest sens na takim etapie zakładać, ale lekarz powiedział, że oczywiście że jest, bo przecież nie chcemy wcześniaka… -
Klaudusia! wrote:Ja z tego co wiem to jeszcze można założyć, nie zakładają już szwu na takim etapie ale pessar tak
Mi jedyne co jeszcze mówili w tym szpitalu to że w razie jak zacznie się bardzo mocno skracać to będą chcieli podać sterydy małemu na rozbudowę tych płuc ale no czekamy co będzie za tydzień…
Tak mówił o szwie. Przepraszam, tak jak napisałaś to mi się przypomniało!
-
Klaudusia! wrote:Dobrze że z bobasem wszystko w porządku!❤️
A jaką masz długość teraz? I bierzesz progesteron przy tym? Bo ja aktualnie też mam z tym problem, za tydzień będziemy znowu sprawdzać ale wcześniej mi zeszło w nie całe 2 tygodnie 0,7 cm i też zaczęła mi się otwierać ale od wewnętrznej strony
Tydzień temu miałam 4 cm, dzisiaj 3,3 cm czyli u mnie w tydzień skróciła się o 0,7cm. Powiedział, że norma jest do 2,5cm ale jeśli dalej tak szybko będzie się skracać, to trzeba działać, no i właśnie to, że się otwiera…
Biorę progesteron, dodatkowo mam prowadzić oszczędny tryb życia, nie doprowadzać do zatwardzenia (żeby to było takie proste) -
bluebell wrote:Tak, plgf 0,774 mom
Sflt-1 0,748 mom
Przepływy tętnice maciczne 2,605 mom
Ciśnienie krwi 1,2036 mom
Ale też mi to za wiele nie mówi
Plgf 0,625 mom
Ciśnienie 1,955 mom
PI w tętnicy macicznej 1,465 mom
Ryzyko wyszło 1:18
Niestety nie mam wyniku sflt, nie wiem czemu. 🤷♀️ Ciśnienie i plgf na pewno wyszło ci lepiej niż mi.
Możesz sobie z ciekawości wrzucić wyniki do Chata GPT i zobaczyć, co ci napisze. 😉
bluebell lubi tę wiadomość
🙍♀️35 🙎🏻♂️38
TP 19.02.2025 💙
Ryzyko preeklampsji przed 37 tyg. 1:18 💊Acard 150
11.06 ⏸️
21.06 (5+2) pęcherzyk żółtkowy na USG 😍
5.07 1 cm (7+2) 💗
19.07 2,41 cm (9+2)
13.08 6,46 cm (12+6) 💙 I prenatalne 🧬
15.10 405 g (21+6) 💙 II prenatalne 🧬
29.10 573 g (23+6) 🐥
28.11 1115 g (28+1)🐰
10.12 1382 g (29+6)🐢 III prenatalne 🧬
-
No właśnie ja mam już 2,6 cm, więc mega na granicy
Bo Ty jeszcze troszkę zapasu masz, chociaż właśnie to że w tak krótkim czasie zeszło to jest lekko niepokojące. I teraz nie wiadomo czy poleci dalej czy już tak zostanie
-
efforts_⭐️ wrote:Animka, no mnie właśnie też to zdołowało, a Twoja ile ma cm?
Ja miałam 39 a skróciła się do 29 ale w ciągu 3 tyg.
U mnie akurat zamknięta była, więc to też lekarz mi mówił, żeby się nie denerwować tym.
Ale jednak co ma mówić. Ogólnie też mówił, że niektóre kobiety chodzą tak pół ciąży. Tak kojarzę, że miałyśmy wcześniej podobne bóle moim zdaniem to ma znaczenie chociaż ktoś pisał, że nie. No, ale tak naprawdę się nie dowiemy od czego to.
Dobrze, że maluszki zdrowe, mi lekarz mówił, że to już ładna waga jest więc tym bardziej się nie martwić. -
Klaudusia! wrote:No właśnie ja mam już 2,6 cm, więc mega na granicy
Bo Ty jeszcze troszkę zapasu masz, chociaż właśnie to że w tak krótkim czasie zeszło to jest lekko niepokojące. I teraz nie wiadomo czy poleci dalej czy już tak zostanie
To mnie najbardziej stresowało. -
Animka wrote:Ja miałam 39 a skróciła się do 29 ale w ciągu 3 tyg.
U mnie akurat zamknięta była, więc to też lekarz mi mówił, żeby się nie denerwować tym.
Ale jednak co ma mówić. Ogólnie też mówił, że niektóre kobiety chodzą tak pół ciąży. Tak kojarzę, że miałyśmy wcześniej podobne bóle moim zdaniem to ma znaczenie chociaż ktoś pisał, że nie. No, ale tak naprawdę się nie dowiemy od czego to.
Dobrze, że maluszki zdrowe, mi lekarz mówił, że to już ładna waga jest więc tym bardziej się nie martwić.
No właśnie ja te bóle i spięcia brzucha mam od 15 tygodnia i od 15 do tego 28 tygodnia zeszło mi z 3,5cm do 3,3cm, także praktycznie nic
A teraz jak dostałam tych bóli co pojechałam na szpital to nagle się okazuje że mam już 2,6cm
I jeden lekarz też mi powiedział, że nie jedna to by dwie ciąże jeszcze na tym donosiła… no niby tak ale z drugiej strony jak po jednym dniu większych bóli nagle zeszło 0,7 cm to już chyba nie jest normalne
-
Klaudusia! wrote:No właśnie ja te bóle i spięcia brzucha mam od 15 tygodnia i od 15 do tego 28 tygodnia zeszło mi z 3,5cm do 3,3cm, także praktycznie nic
A teraz jak dostałam tych bóli co pojechałam na szpital to nagle się okazuje że mam już 2,6cm
I jeden lekarz też mi powiedział, że nie jedna to by dwie ciąże jeszcze na tym donosiła… no niby tak ale z drugiej strony jak po jednym dniu większych bóli nagle zeszło 0,7 cm to już chyba nie jest normalne
No właśnie wiem, ja też słyszałam różne opinie. Jedna może i dwie ciążę donosi a druga nie. Nie ma się co nakręcać, ja potrzebowałam tydzień żeby trochę się oswoic z tym wszystkim, ale przed wizytą mam stres jak przed tą wizyta pierwsza u ginekologa czy jest serduszko 😬
Kiedy Ty masz Klaudusia kontrolę? -
Efforts, super, że udało Ci się pojechać. A prenatalne robił Ci Twój lekarz, czy inny? Bo pamiętajcie, że te wszystkie pomiary najlepiej porównywać, gdy wykonywał je ten sam lekarz.
Moja szyjka też się skraca, to Wam pisałam, ale wiadomo, u mnie sytuacja inna, bo już rodziłam. Natomiast lekarz mi tłumaczył co i jak. O ile skracanie szyjki to jedyny objaw, to właśnie może być tak, jak mówią, że do końca ciąży się dochodzi, i jeszcze urodzi po terminie. Ale jeśli dochodzą inne objawy, to wtedy faktycznie może wdrażac się jakieś postępowanie, zależnie od etapu ciąży itd. No i też tłumaczył, że to zupełnie normalne, że szyjka będzie się skracać bliżej porodu. Wszystko zależy od tego jak szybko i jak ta szyjka obok tego skracania wygląda.
Trzymam mocno kciuki żeby u każdej z Was to był po prostu kolejny etap przygotowania ciała do porodu i byście spokojnie urodziły w spodziewanym terminie. ❤️
20.06.23 - 5 cs - ⏸️
marzec 2023 - nasza wymarzona R. ❤️
4.11.23 - 2 cs - ⏸️
luty 2024 - 18 tc H. 💔
01.06 - 2 cs - ⏸️ beta 195 U/l, prog 27,95 mg/ml
03.06 - beta 466 U/l
21.06 - 0,93 cm Małego Człowieka ❤️
11.07 - 3,23 cm Bejbika ❤️
SANCO - niskie ryzyka - chłopiec 🩵 31.07 - I prenatalne - 7cm pięknego chłopca 🩵
28.08 - 188g Bobsona ❤️
25.09 - USG połówkowe - 420 g synka 🩵
25.10 - 777g Okruszka ❤️
8.11 - 996g 🩵 (26+2)
18.11 - 1284g ❤️ (27+5)
27.11 - III prenatalne - 1551g 🩵 (29+0)
1.12 - 1884 g ❤️ (30+5)
🔜 30.12 - wizyta (34+5)
-
Dziewczyny, dopiero udało mi się wejść na forum bo nie działało 🤯 jesteśmy po badaniach, synuś jest zdrowy, wszystkie przepływy w porządku, serduszko ok, zastawki ok, móżdżek ok, komory mózgu ok, narządy wewnętrzne ok, najważniejsze naczynia krwionośne ok 🥰 ale zwolnił z przybieraniem bo dzisiaj 1456 gramów 🥰 zobaczymy ile wyjdzie za tydzień 🤪 w tym momencie wychodzi termin na 14.02 😅 udało się złapać buźkę 😍 ach i najważniejsze, czułam różnicę i wiedziałam że się obrócił, rano wstałam z bólem krocza i pachwin i od razu wiedziałam, że leży głową w dół 🤪 ma piękne, długie palce (to ma po mnie bo ponoć też takie mam 😅) a tak to każdy (moi rodzice, rodzice męża, mąż, ja, moja siostra) widzi podobieństwo do samego siebie 😂 a zasadniczo to Franuś jest podobny sam do siebie 😂
annikana, Ilona.., Karo1992, Klaudusia!, Pati96, PaulaGy, Murilega, ssylwi a, xmadziax, Animka, Marcelaa, Aniaaa94, JoAnn, martysiaczki, Paulina1106 lubią tę wiadomość
34 cs o pierwsze dziecko za nami
Ja 34l. 👩🦰
On 34l.👨🦱
28.09.2023 początek stymulacji ivf 💉, punkcja 3 dojrzałe 🥚jeden maluszek w 3 dobie❄️ 10.02.2024 FET Okruszka ❤️🤞 💔
Naturalny cud 🥹 ❤️🍀🙏 (34 CS)
🔹10.06 12 dpo ⏸️
🔹14.06 126,27->16.06 263,26-> 17.06 339.86 -> 19.06 948,19
🔹22.06 5+0 pęcherzyk ciążowy GS 7mm z echem zarodka 🥰
🔹02.07 6+4 0.69 cm cudu z ❤️
🔹16.07 8+3 1.91 cm Misia Haribo
🔹27.07 10+2 krwawienie,szpital 3.44cm łobuza🥰
🔹05.08 11+5 I prenatalne 5.26cm zdrowego synka💙
🔹03.09 15+6 11 cm i 151 g śpiocha 💙
🔹07.10 20+5 II prenatalne 388 g zdrowego 🧸 🥹
🔹05.11 24+6 997 g 🥔
🔹26.11 27+6 1330 g 🐸