MAJ 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
No właśnie mam dokładnie tak samo. Malutka wczoraj ważyłam 1730 i jest w 92 centylu. Generalnie zależy od szpitala ale w moim dają dziecko do opieki normalnie. Koleżanki mi mówią ze trzy dni z życia wyjęte. Chodzić nie możesz mdlejesz złe się czujesz a jeszcze zajmować się maleństwem. No ale nic wszyscy dali radę to jak będzie taka konieczność to i ja dam
Daar wrote:Emimo ile mała wczoraj ważyła?
Ja też 3rodziłam naturalnie i też się boję cesarki 🙄 najbardziej przeraża mnie opieka nad dzieckiem po cięciu 😱 tu po każdym porodzie praktycznie śmigałam i byłam samowystarczalna 🙂
U mnie dziewczyny ważyły 3470g,3670g,3080g a teraz się szykuje duży chłopak 🤦♀️🙈 -
Emimo wrote:No właśnie mam dokładnie tak samo. Malutka wczoraj ważyłam 1730 i jest w 92 centylu. Generalnie zależy od szpitala ale w moim dają dziecko do opieki normalnie. Koleżanki mi mówią ze trzy dni z życia wyjęte. Chodzić nie możesz mdlejesz złe się czujesz a jeszcze zajmować się maleństwem. No ale nic wszyscy dali radę to jak będzie taka konieczność to i ja dam
Kurcze, mam taką tabelę i tam 90 centyl na 30tc to jest ok.2100g🤔. Chyba muszę zaktualizować dane 😁.
Generalnie mój synek na USG III trymestru ważył 2500g(!). Urodził się z wagą 3200g w 37tc., także różnie to bywa...♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Ja się zaczynam stresować. Od paru dni podejrzanie dużo razy brzuch mi twardnieje. Czasami wystarczy, że wstanę z kanapy, czy schyle się po buty. Nawet do 8 razy na dzień. Boję się, że szyjka mi się przez to skraca. W poniedziałek wizyta. Ciekawa jestem co powie gin. Dopadły mnie stresy, że ciuszki nie wyprane..ba, nawet nie zniesione ze strychu. Torba nie spakowana.. A może to już tak przepowiadająco?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2021, 16:39
-
Dziewczyny nie martwcie się na zapas naprawdę ja 2 cesarkę zaniosłam masakrycznie myślałam że zejdę ale dlatego że miałam zapalenie oskrzeli i kaszel na maksa a jednak dałam radę się zajmować maleństwem przetrzymali mnie 5 dni i jak już wyszłam to naprawdę było ok. Tylko pierwsza dobę miałam pomoc resztę pobytu byłam sama i naprawdę my kobiety mamy ta siłę i ani razu nie mdlałam ani nic. To jest do przejścia a ratuje życie ❤️
-
Ja też zniosłam bardzo dobrze pierwsze cc. Nie ma co się źle nastawiać. Nie było mi niedobrze, nie mdlalam. Tylko trochę bolało na szwie pierwsze 2 dni. Jakby nie było dziecko wyjść musi jak nie tą to inną drogą 🙂 ważne żeby wszystko było dobrze. Dla mnie to była operacja ratująca życie dziecka i to było najlepsze co mogło mnie spotkać tego dnia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2021, 18:08
🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021 -
Jestem po USG. Mała waży ok. 1,5kg, wszystkie parametry w normie🙂. Ułożona główką w dół, ale lekarz mówi, że na tym etapie to jeszcze może być zmienne.
Niestety buźki nie chciała pokazać, a byłam taka ciekawa jak wygląda!Ala_Ala, squirrel, mother84, Emimo, wisienka94, Karolinaaa28, Czereśniowa, Kala139 lubią tę wiadomość
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Malami to jeszcze może się przekręcić? Ale chyba już mniejsze szanse na przekręcenie co? Mój też już główka w dół, ale łudziłam się, że tak już zostanie 🙊 wagę mają podobną, ale Ty jesteś tydzień do przodu 😉
Po 6 cs I ciąża (synek 2014 r.)
Starania o drugie dziecko od maja 2017 roku
II ciąża 10tc/8tc [*] (20.11.2018)
cb [*] - grudzień 2019
mąż: teratozoospermia, ŻPN - styczeń 2020 operacja i po niej poprawa w badaniach nasienia
Ja: Hashimoto i mutacje: MTHFR C677T i A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) homozygota
08.09.2020 test ciążowy +
29.09.2020 ♥️ -
Mother84, no z tego co zrozumiałam to może być jeszcze różnie, ale jednak większość dzieci się ustawia do porodu głową w dół, więc będzie dobrze 🙂.
Ja wg OM mam dziś 28t6d, tylko suwaczek mam ustawiony wg USG I trymestru, także można powiedzieć, że idziemy łeb w łeb 🙂.mother84 lubi tę wiadomość
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
malami.91 wrote:Kurcze, mam taką tabelę i tam 90 centyl na 30tc to jest ok.2100g🤔. Chyba muszę zaktualizować dane 😁.
Generalnie mój synek na USG III trymestru ważył 2500g(!). Urodził się z wagą 3200g w 37tc., także różnie to bywa... -
Kora88 wrote:Masz jakiegoś linka do tej tabeli? Moja mała ma 1780 teraz i lekarz mówił, że to 11 cent. .. a ja mam chyba jakąś inną optymistyczną tabelę
Mam zapisane takie zdjęcie, niestety nie pamiętam źródła, ale chyba coś jest z nią nie tak, bo i u Emimo i u Ciebie nie zgadza się to z tym co lekarze mówią...
Tutaj np. inaczej to wygląda:
http://www.kalendarzciazy.com/kalendarz/waga-dziecka-w-ciazy-tabela.php
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2021, 22:36
Kora88 lubi tę wiadomość
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Centyle z usg są wyliczane nie na podstawie wagi ale wszystkich wymiarów ja np mam na 50 centylu nogi i brzuch dziecka a głową jest na 92 i coś tam jeszcze jest na 80 ogólnie koło 70 centyla jest dziecko i szacowana waga 1700 w 30 tygodniu. Ale serio dziewczyny to takie wstępne wyliczenia milimetr tu więcej tu mniej i wychodzi potem 0.5 kilo różnicy. Mnie ta głową trochę przejmuje ale doktor dokładnie sprawdzał przekrój nawet przepływy i pamiętam że Starszak też miał dużo głowę zresztą ma do dziś. Dziś sobie poszukam USG i porównam z ciekawości 😂
malami.91 lubi tę wiadomość
-
Malami.91 dzięki ale chyba tak jak piszesz AJrin oni to zliczają ze wszystkiego bo nie wychodzi z samej wagi to co mówią lekarze.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2021, 08:40
-
Tabela wg Hadlocka jest na kalendarzu ciąży (ta co wkleiła malami91 to jest najprawdopodobniej tabela wg Sheaparda ale pewności nie mam) i to nią się posługują ginekolodzy. Natomiast 1780 w skończonym 31 to nie jest 11 centyl, jestem pewna, że lekarz się pomylił. Tutaj jeszcze kalkulator:
https://medicinafetalbarcelona.org/calc/
A niedawno oglądałam USG bratowej z 30+5 i przy wadze 1700g był to 50centyl wpisany wg Hadlocka.Kora88 lubi tę wiadomość
-
Ja już sama nie wiem. Usg w 30+2 waga 1590g (51 centyl), głowa 79 centyl, dziecko starsze o 5 dni wg pomiarów do wieku ciąży, a u prowadzącego w 30+6 waga 1863g (85 centyl), głowa 97 centyl, ogólnie dziecko o 2 tyg starsze😱. Martwię się przez to o tę główkę, lekarz skomentował, że głowa większa niż normalnie 😳 ale wszystko jest symetryczne i przepływy wszystkie bardzo dobre. Pierwszy lekarz stwierdził, że dziecko super, malutki nie będzie ale ogromny tez nie, przyjął datę porodu i wiek ciąży z pierwszego usg a mój prowadzący z OM bo wg niego jak nie ma tygodnia różnicy to można z om, wcześniej pisałam już, że u mnie to 4 dni różnicy (od początku wychodziło, że owulacja musiała być trochę wcześniej). Jakie daty porodu wpisywali Wam lekarze w tych obliczeniach? Nie wiem czy mam się martwić ale boję się, że nie poradzę sobie z porodem jeśli dziecko będzie miało taką dużą głowę jaka wyszła u prowadzącego, czy przed porodem mierzy się jeszcze dokładnie wymiary dziecka?
Mała_ruda co do twardnienia brzucha to u mnie też się to zdarza, szczególnie jak chodzę, zrobię szybki ruch, nawet jak leżę i szybko wyprostuje nogi to też ale lekarz nic nie mówił, żeby z szyjką coś się działo. Jak mam intensywny dzień to zdarza się ok. 10 razy.7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙 -
KaroInka tak mierzą jeszcze dziecko u mnie na przyjęciu do szpitala. Spokojnie u mnie też 97 centyle głowa.
KaroInka lubi tę wiadomość