MAJ 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Mój starszy synek był w żłobku 3 dni😁. Nie podobało się tam ani mnie ani jemu. Miał farta, bo okazało się, że jestem w ciąży, więc mogliśmy dalej zostać razem w domu. W przyszłym roku pójdzie do przedszkola, a malutka chyba do żłobka 🥺. Będzie się działo 🤦🏼♀️.
U nas w nocy jakoś więcej pobudek ostatnio, ale ogólnie mała jest tak pocieszna i bezproblemowa (żebym tylko nic nie wykrakała), że wybaczam jej 🙂.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2021, 21:54
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Angela, ojej, współczuję 🥺. Jakie leki dostaliście?
Czereśniowa, moja śpi w grubszym pajacu, także ze śpiworkiem nie pomogę. Pamiętam, że przy synku też się nad tym zastanawiałam i wyczytałam, że dziecko ma w tym pełną swobodę ruchów, ale nie przetestowałam w końcu.
Moja mała dziś zaliczyła pierwszy obrót na brzuch na macie 🙂.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2021, 20:51
Czereśniowa lubi tę wiadomość
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Inhalacje lekiem bebbud, krople fenstil, spray do nosa rhinoargent, ibum forte pure syrop
Ile tygodni mają maluchy, które już same się obracają?
U nas w czwartek była fizjoterapeutka zaleciła kilka ćwiczeń ale ogólnie wszystko dobrze 😊Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Angelaaaa wrote:Inhalacje lekiem bebbud, krople fenstil, spray do nosa rhinoargent, ibum forte pure syrop
Ile tygodni mają maluchy, które już same się obracają?
U nas w czwartek była fizjoterapeutka zaleciła kilka ćwiczeń ale ogólnie wszystko dobrze 😊
U nas zaczął przekręcać się po skończonym 9 tygodniu, a starszak po 11 tygodniu.
Tymek już zaczął łapać się za stopki, a na brzuszku podnosi śmiesznie pupę jakby chciał pełzać 😀 jest z 14.05.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2021, 07:09
Angelaaaa lubi tę wiadomość
-
U nas 20 tyg i dopiero jako tako idzie leżenie na brzuszku. Za to synek cały czas pcha paluchy od stóp do buzi:). Powoli przymierza się do obrotu na brzuszek. Z brzuszka na plecy obrócił się wczoraj pierwszy raz i to 2 razy, ale nie wiem czy to świadomie czy po prostu pociągnęła go głowa. Na rehabilitacji panie mówią, że wszystko w swoim czasie:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2021, 08:05
7.01.19. Aniołek👼💔
20.04.21 Synek M 👶💙
17.11.22 Synek A 👶💙 -
To u mnie też od kilku tygodni już obraca się z pleców na brzuch przez lewą i prawą stronę. Ostatnio też zauważyłam że coraz częściej podciąga nogi pod brzuch w pozycji na brzuchu jakby przymierzał się do pełzania, ale ręce jeszcze za słabe. Ma teraz 16 tygodni. Za nogi się jeszcze nie złapał. To niesamowite jak każde dziecko rozwija się w indywidualnie. Córka zaczęła się obracać na brzuch dopiero jakoś w okolicach 5-6 miesiąca, ale za to śmiała się w głos już jak miała 10 tygodni. Synek dopiero od tygodnia śmieje się głośno. Co do tych jego obrotów to myślę że dużo pomogły w tym ćwiczenia które dostaliśmy na asymetrię. Rola fizjoterapii w rozwoju niemowląt jest naprawdę niedoceniona.🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021 -
U nas dziś Mikołaj obrócił się pierwszy raz na brzuszek 🥰 przymierzał się do tego juz jakiś czas. Jutro skończy 21 tygodni 🙂 polubił już leżenie na brzuszku, ale o spaniu na nim nie ma mowy. Jak leży na macie na brzuszku to potrafi już "obejść" całą mate w koło 😊 leżąc nóżki i rączki już idą w ruch i zaczyna też podnosić pupkę do góry ☺️ na plecach potrafi złapać się za stopy, ale jeszcze ich nie zjada 😃 za to ślinotok ma jakby ktoś mu kranik odkręcił 😂😊
Czereśniowa lubi tę wiadomość
-
Aa no to ma jeszcze czas bo u nas 18 tygodni 😊 fizjoterapeutka i tak bardzo dobrze oceniła leżenie na brzuszku a mniej było leżenia przez problemy z pępkiem więc też może więcej czasu będzie potrzebować 😊
Ślinotok u nas już trochę mniejszy ale faktycznie jakby z kranu leciało 🤷Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Moja dziś skończyła 16tyg., obraca się na brzuch od kilku dni. Robi to ciągle a potem afera, bo w drugą stronę nie umie. 9 tyg. to bardzo wcześnie, nie sądziłam, że dzieciaki potrafią się tak wcześnie obracać 😲.
Wokół własnej osi już dłuższy czas się obraca, i na brzuchu i na plecach, z maty schodzi.
Łapie się za stopy, ale do buzi jeszcze nie trafiły. Pamiętam, że synek jak miał 4 miesiące to się przekonał jak smakują 😉.
Ślinotok też ma ogromny, matę non stop wycieram. Do tego nadal jej się ulewa, więc przebieranie kilka razy dziennie to konieczność.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2021, 20:41
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Od poniedziałku ruszamy z Mikołajem na rehabilitację. Pediatra podejrzewała u Mikołaja asymetrię, która na szczęście się nie potwierdziła. Natomiast fizjoterapeutka zwróciła uwagę na słabe mięśnie brzuszka u Mikołaja (wyjaśniła,że stąd również przepuklina u Niego) i musimy je wzmocnić. Dodatkowo chce popracować nad poprawną postawą i 'dobrymi nawykami" ponieważ zauważyła, że przez słabsze mięśnie Mikołaj nie do końca robi to poprawnie. Tylko po prostu po swojemu i trzeba troszkę nad Nim popracować. Także przed nami 4 miesiące ćwiczeń 2x w tygodniu.
-
malami.91 wrote:Moja dziś skończyła 16tyg., obraca się na brzuch od kilku dni. Robi to ciągle a potem afera, bo w drugą stronę nie umie. 9 tyg. to bardzo wcześnie, nie sądziłam, że dzieciaki potrafią się tak wcześnie obracać 😲.
Wokół własnej osi już dłuższy czas się obraca, i na brzuchu i na plecach, z maty schodzi.
Łapie się za stopy, ale do buzi jeszcze nie trafiły. Pamiętam, że synek jak miał 4 miesiące to się przekonał jak smakują 😉.
Ślinotok też ma ogromny, matę non stop wycieram. Do tego nadal jej się ulewa, więc przebieranie kilka razy dziennie to konieczność.
Heh to mój dla odmiany nie kręci się wokół własnej osi… sama zaczęła czy jakoś ją motywowałaś? Najwiecej leży na podłodze na macie? U nas ciagle teraz pływa i ciagle się o coś wkurza… takie odgłosy wydaje, że mam czasem dość i uparcie na brzuch i pływa albo pupa do góry😅