X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2021
Odpowiedz

MAJ 2021

Oceń ten wątek:
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2021, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie Majka już dużo "gada" 2 dni temu nauczyła się piszczeć i się głośno cieszyć 🤭☺️ za kilka dni 3 miesiące będą szybko leci czas 🥺

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2021, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co na katar polecacie ?

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• KaroInka Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2021, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też tu zaglądam :). Czy jeszcze ktoś tu zmaga się z kolkami? Oświeciło mnie po ostatnich dniach, które były masakrą, że my oprócz refluksu od 2 tygodnia życia mamy regularne kolki...😀 nic nam nie pomaga, żadne kropelki ani moja dieta eliminacyjna, fizjoterapia, osteopata. Młody jest tak zagazowany, że czasem wręcz jest sztywny, tak się męczy, z jednej strony ulewa i chlusta bez przerwy, aż zdarza się ze przy odbiciu płacze, z drugiej brzuszek twardy i problem z bączkami. No jeszcze jutro idę pediatry, która jest specjalistką od takich dolegliwości brzuszkowych, jak ona mi powie że mam wyluzować i dać czas to już odpuszczę, w końcu to chyba kiedyś minie. Chodzimy na rehabilitację i dzisiaj Mikołaj tak się zmęczył, że jak pani ułożyła go do ćwiczeń na brzuszku to zasnął:D. Ciężko z tym jego leżeniem na brzuszku i podnoszeniem główki. Za to całkiem fajnie znosi jazdę samochodem.

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2021, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas problem z brzuszkiem był przez pierwsze 1,5 mca bo mały w ogóle nie chciał odbić po karmieniu. Potem zaczął ładnie odbijać i prutać jak kładliśmy go na brzuszku i problem się skończył. Żadne krople nie pomagały. Po prostu problem minął sam z czasem. Mój Stasio jest takim pogodnym i wesołym dzieckiem, że przy przy córce, która nieźle dała nam popalić, to myślałam, że takie nie istnieją 😀

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • KaroInka Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2021, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po wizycie. Miałam cichą nadzieję, że pediatra pozwoli mi przerwać dietę. Jednak po zobaczeniu zdjęć kupek mam wprowadzić dietę rotacyjną. Umrę z głodu:D. Mamy zbadać kalprotektynę i krew utajoną w kupce. Zrobić też badanie i posiew moczu. Do tego kolejne usg brzuszka.
    We wtorek idziemy na szczepienie a tu nigdzie nie ma Infarnixu :(.

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2021, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Squirrel, drugi ortopeda (niby super specjalista) stwierdził, że staw jeszcze jeszcze niedojrzały, wszystko w granicach normy, zalecił ćwiczenia i za 2tyg. jedziemy na kontrolę. Mam nadzieję, że będzie ok.

Karolnka, a jakie te kupki są? U nas ostatnio pojawiają się zielonkawe i zastanawiam się skąd to.

Ogólnie u nas jest ok. Malutka jest wesoła, dużo "mówi", wydaje okrzyki radości, jak widzi brata to jest cała w skowronkach, no uwielbia go 🙂.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2021, 16:23

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2021, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u mnie z kupkami zrobiło się tak, że mały robił praktycznie codziennie, no góra co drugi dzień. A ostatnio nie było kupy 5 dni. Teraz znowu nie ma kupy już 2 dzień od ostatniego razu. W internecie piszą, że tak może być. Nie widać po nim żeby go to męczyło.

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • Karolinaaa28 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2021, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też był problem z gazami, ale odkąd odstawiliśmy Coloflor to jak ręką odjął. Ostatnio byliśmy u chirurga z przepukliną. Lekarz powiedział, że tak malutkich dzieci się nie operuje i mamy czekać do 1 r.ż. I powinna wchłonąć się sama. Jedynie w sytuacji, gdy przepuklina jest uwieznieta i jest zagrożenie życia wykonuje się takie operacje.
    Nasza pediatra na ostatniej wizycie dopatrzyła się asymetrii u małego, neurolog nie potwierdził tej diagnozy. Mimo to czekamy jeszcze na wizytę i fizjoterapeuty. Generalnie nasza pediatra za każdym razem "cos" wypatrzy i kieruje nas odrazu do specjalistów. Na szczęście jej diagnozy się nie potwierdzają. Mikołaj już trzyma sam zabawki w ręku i przytula się do nich 🥰 wszystkie też lądują w jego buzi 😁 jakiś czas temu wypatrzyłam zgrubienia na przodzie i pediatra też potwierdziła że idą nam jedyneczki 😍 pewnie nie wiadomo kiedy wyjdą czy za chwilkę czy za 3 miesiące ale i tak bardzo szybko się to zaczęło 😊

• KaroInka Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malami.91 u nas kupki często są bardzo śluzowe albo jest w nich sporo bąbelków powietrza.
    Dzisiaj tak się ucieszyłam bo jak położyłam Mikusia na brzuszku to pięknie podniósł głowę I wytrzymał tak z minutę, no nad rączkami jeszcze musimy popracować. Mamy wzmozone napięcie w barkach. Codziennie masuję mu rączki. Nauczył się już sam zmieniac sobie muzykę w karuzeli:D ale z chwytaniem czegokolwiek jest problem bo niestety mamy przez wnm często zacisnietę piąstki.

7.01.19. Aniołek👼💔
    20.04.21 Synek M 👶💙
    17.11.22 Synek A 👶💙
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie jakieś sposoby żeby dziecko spało w gondoli ? Ja żeby wyjść na spacer to Majka musi zasnac mi na rękach i wtedy jak się uda odłożyć to biegiem na spacer max 30-60minut w domu jak śpi sama to też max 45minut a w foteliku potrafi spać 2 godziny 😫😫 a w nocy w dostawcę śpi po 8-9 godzin bez przerwy nie wiem jaka jest przyczyna

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• squirrel Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie próbowałaś po prostu jej włożyć i jechać przed siebie ? Ja pamiętam, że z córką chyba sama sobie wmówilam, że żeby jechać na spacer to mala musiała spać, po czym któregoś razu wyjechalam z nieśpiącą. Trochę pomarudziła i zasnęla i w ten oto sposób zmienilam taktykę i zawsze prędzej czy później spała, ale spacery wózkiem zawsze organizowalam jej po dłuższej chwili aktywności i jedzeniu. Spanie było wtedy murowane.

8-9 godzin bez przerwy w nocy ? Marzenie. U mnie mały nie spi dłużej niż 5 godzin i niestety nie przypada to zawsze na porę nocną.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2021, 17:06

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Próbowałam i wytrzyma z 10 minut i potem się drze
    I nie wiem czemu nawet w ciągu dnia jak ją położę w dostawke lub do łóżeczka to śpi max 40 minut a w nocy tyle godzin prześpi 🙈 tak samo ją usypiam w dzien jak i na noc i już nie wiem o co chodzi

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I codziennie chodzi spać między 21 a 22 i śpi do 5-6

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela, Ty pewnie w nocy też śpisz dłużej niż w dzień 😉. W nocy jest cicho, ciemno itd. To normalne, że w dzień ma krótsze drzemki a ten sen nocny jest dłuższy.

Moja w wózku uwielbia przebywać, więc za dużo nie pomogę. Spotkałam się jedynie z tym że niektóre dzieci wózka nie lubią i po prostu trzeba się z tym pogodzić. Może spacerówkę polubi za te kilka miesięcy 🙂.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2021, 17:32

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko mnie martwi to że jak wezmę ją w foteliku na spacer to potrafi spać 3 godziny
    I widzę że jest marudna i chce spać i ją odkładam gdziekolwiek i zaraz się budzi ☹️ a nie chce z nią wychodzić tylko w foteliku ehh oby chciała później jeździć w spacerówce

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• squirrel Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u nas w nocy mamy 1-2 pobudki i niestety chodzę ciągle niedospana. W wózku też lubi być i ja akurat mogę z nim spacerować nawet jak nie śpi bo wystarczy, że zawieszę mu zabawkę i mam go z głowy na co najmniej pół godziny. A córka to faktycznie w wózku tylko spała. Jak się obudzila to czym prędzej do domu 🙂

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W łóżeczku przy karuzeli potrafi ponad godzinę leżeć 🙆 kupiłam dzisiaj nową zawieszkę do wózka może to pomoże 😁
    Jakie rozmiary ciuszkow już zakładacie ? Bo ja mam wrażenie że już wszystko takie małe 😫🤔

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Karolinaaa28 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa ile dajesz małej mleka na noc, że śpi po 8-9h?
    U nas max. w nocy to 5h. Także mamy pobudki jak pójdzie spać o 21 to później ok.24, 4 i o 8 już wstaje. Później za dnia ma drzemki, ale raczej tak do max.1h trwają. Mikołaj lubi jeździć w wózku, chociaż bywa że się nudzi i wtedy trzeba go nieść na rękach żeby mógł sobie wszystko podziwiać :) ubranka nosimy różnie. Zdarzają się jeszcze qieksz 56 i zaczęliśmy już mniejsze 68 ale głównie chodzi w 62 :) Tylko, że mały waży obecnie ok.5600g :)

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majka pije 130-150ml i w ciągu dnia i na noc tyle samo i co mnie zawsze śmieszy ze w ciągu dnia czasami ciężko jej wytrzymać 3 godziny bez mleka a w nocy tyle prześpi bez 🙆

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Bruised Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2021, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga też od kilku tygodni śpi od 22 do 5. To jest zupełnie inne życie jak się człowiek może wyspać :) Co do ubranek, to u nas już 68 czasem przymałe się robi. Nie wiem kiedy ten mój mały bobasek tak urósł.

A na spacerach od jakiegoś czasu nie ma spania, bo wszystko dookoła takie ciekawe. Najbardziej ją fascynują drzewa, szczególnie jak wieje wiatr.

Starania od marca 2016

PICSI nr 1 - 3 zarodki, 3 nieudane transfery :(
    PICSI nr 2 - 6 śnieżynek, 3 nieudane transfery :(
    PICSI nr 3 - ❄❄❄
    27.08.20 - 3.1.1.
    5dpt - beta-HCG 25,8; 7dpt - 71; 11dpt - 669; 15dpt - 5420; 18dpt - 14301, 19dpt - USG - 1,5mm szczęścia, 30dpt <3
    Bobas 1: 04.2021

7.03.24 ETM 3.1.1.
    beta-HCG 5dpt - 18,37; 7dpt - 68,32; 9dpt - 68,82; 12dpt - 666,15; 15dpt - 2864

age.png
‹‹ 531 532 533 534 535 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ