MAŚCI, KREMY PRZECIW ROZSTĘPOM jakie, od kiedy?
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja póki co smaruję się oliwką Nivei, ale kupiłam też w aptece balsam Linoderm firmy Ziołolek. Jak wykończę oliwkę - a to już niebawem - zabieram się za ten balsam. A później chyba spróbuję tego kremu rossmanowskiego, bo wiele osób go sobie chwali
A jakie będą efekty, okaże się za kilka miesięcy -
nick nieaktualny
-
Kilka dni temu rozpoczęłam przygodę z serum z Palmers'a i muszę z przykrością stwierdzić, że jestem trochę rozczarowana. Serum jest bardzo gęste, dość ciężko się rozprowadza i w ogóle się nie wchłania. Obecnie mam problem ze skórą - brzusio rośnie, skóra rozciąga się powodując uczucie pieczenia ( porównywalne z poparzeniem słonecznym)i tu ukojenie przynosi La Roche Posay LIPIKAR AP ( do skóry atopowej i podrażnionej, przeznaczony również dla niemowląt od 1 dnia życia). Mimo, że nie jest typowo ciążowym kosmetykiem to naprawdę świetnie się sprawdza. Polecam głównie tym, które mają podobny problem ze skórą
-
Ja dopiero staram się o dziecko, ale moja młodsza siostra ma już za sobą ciążę i podczas jednej z rozmów z nią temat zszedł na rozstępy powstające w czasie ciąży. podesłała mi stronę, z której korzystała kremnarozstepy.com.pl , która dość szczegółowo porusza ten problem. Teraz wiem, że na pewno zamówię sobie jakiś krem już w czasie ciąży bo walka z powstałymi już rozstępami jest zazwyczaj długa i trudna.
-
nick nieaktualnySłuchaj ja naczytałam się w pewnej książce że na rozstępy żaden krem nie pomoże ewentualnie zniweluje ich widoczność
żeby się ich ustrzec należy opuszkami palców lekko szczypać brzuszek codziennie chociaż 5 min. Podobno wtedy my same ten brzuszek przygotowujemy do rozciągnięcia się i rozstępów nie powinno być.Tak jak wiadomo że to macica
sama rozciąga nam brzuszek i dlatego mamy rozstępy bo skóra jest nie przygotowana na takie rozciągnięcie DODATKOWO! wcierać po każdym takim szczypanku oliwkę )
Mam nadzieję że mogłam pomóc -
Rozstępy powstają ,gdy poziom kortyzolu we krwi wzrasta (a jak wiadomo w ciąży on rośnie ,kortyzol osłabia włókna kolagenowe i sprężyste) Wówczas skóra staje się cieńsza i bardziej podatna na rozciąganie.
Aby obniżyć poziom kortyzolu trzeba w swojej diecie mieć dużo ryb. Lub łykać kwasy dha ,które zmniejszają poziom kortyzolu.
Czynniki genetyczne nie do końca są zbadane , bo są np ja miałam rozstępy przed ciążą , w ciąży nie pojawił mi się ani jeden ,a moja mama miała rozstępy po 2 córce na piersiach...
Jeśli chodzi o kremy ja stosowałam płynu do kąpieli z babydrema + krem z babydrema od 1 m-ce , od 4 m-ce na zmiane stosowałam babydrema , z ziają maamamia i palmersa ) nic mi nie wyszło:)
Ale ja też nie przytyłam dużo bo 12 kg a 3 dni po porodzie 9 kg mniej było.
Potem już woda schodziła
Co do balsamów nawilżających nie stworzonych dla kobiet w ciąży.
Ja bym ich nie stosowała na brzuch... bo nie są przeznaczone dla kobiet w ciąży... i zawierają parabeny i inne sub ,które nie powinna stosować kobieta ciężarna ,ale to już każdego decyzja.
Ja jako kosmetolog mówię nie dla takich produktów... -