Nowy Macierzyński
-
Dziewczyny mam pytanie może któraś w was się orientuje bo ja już totalnie głowę straciłam. Mój robaczek planowanie na świat przyjdzie w lutym 2016 r. od listopada 2014 r prowadzę działalność gospodarczą i cały czas odprowadzam składki Zus- te najniższe, preferencyjne. I tu moje pytanie jak urodzę to dostanę macierzyński zasiłek? Jak tak to w jakiej wysokości ?
Z góry bardzo dziękuje za odpowiedz. -
Dostaniesz macierzyński jezeli podlegasz do ubezpieczenia chorobowego- przy prow dział. jest ono dobrowolne wiec lepiej sprawdź czy na pewno opłacasz składki chorobowe, a nie tylko emertalne rentowe i zdrowotne.
Macierzyński będziesz miała wyliczony na podstawie 3 ostatnich składek, zostanie z nich wyliczona średnia. -
Na kiedy masz termin? Niestety jeśli płacisz tylko preferencyjne składki, to dostaniesz tylko 17 zł zasiłku Dokładnie 297 czy 298, ale musisz z tego opłacić niecałe 280 zdrowotnego. Radzę przejść na wyższe składki. Po zmianie przepisów dostaniesz zasiłek wyciągnięty ze średniej z 12 miesięcy, ale jak zdążysz zapłacić choć 6 wyższych, to już jakieś pieniądze dostaniesz.
Tu piszemy o tym: https://bellybestfriend.pl/forum/w-ciazy-ogolne/ciaza-a-wlasna-dzialalnosc-gospodarcza,2253.htmlKlementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
moja kuzynka również prowadziła działalnośc gospodarczą i miała zusy preferencyjne i dostawała cos ponad 200 zł i jeszcze musiała kogoś zatrudnić na swoje miejsce...
Niestety jeśli chodzi o zasiłki to lepiej mieć etat, albo po prostu płacic wyższe składki...
-