WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • Gabisonka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella_Bella wrote:
    Tsh jest jednym z podstawowych badań w pierwszym trymestrze, na pewno nie miałaś?
    Ja też nie miałam robionego...chyba sama zrobię je w laboratorium.

kjmn3e5ex9pbdr9d.png
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do wina, to różnie ludzie, a nawet lekarze podchodzą, jak byliśmy w tamtym roku na wakacjach, to jedna kobietka w ciąży próbowała wina jak bylismy na degustacji, ja akurat za winem nie tęsknię w ogóle, więc nie zdecydowałabym się :)

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
    01.04.2016r. Aniołek 12tydz [*] a myślałam, że robisz Mamusi Prima Aprilis... :(
  • czekajacanacud1 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabisonka wrote:
    Ja też nie miałam robionego...chyba sama zrobię je w laboratorium.
    ja tez nie mialam tsh badanego w ciazy :) u mnie tarczyca ksiazkowa chociaz wiadomo w ciazy moze sie odmienic. bardziej prolaktyna swoja sie martwie. koncem tyg pojde do labo zeby sobie zbadac poziom :)

6sutskjolve431gm.png
  • pola89 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadziejastru wrote:
    A co do wina, to różnie ludzie, a nawet lekarze podchodzą, jak byliśmy w tamtym roku na wakacjach, to jedna kobietka w ciąży próbowała wina jak bylismy na degustacji, ja akurat za winem nie tęsknię w ogóle, więc nie zdecydowałabym się :)
    No moja kuzynka też na okazjonalnie sobie pozwalała, np. sylwester. Ale ja chyba wolę dmuchać na zimne i wolę nie pić... :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2017, 22:06

Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
    Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm

Starania o drugiego maluszka:
    30 lat
    13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża <3
    21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne :) )

Starania o pierwszego maluszka:
    28 lat, 14 cs - szczęśliwy :)
    11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście <3
    27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy
  • Bella_Bella Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    E_w_c_i_a wrote:
    Dzięki za odpowiedź. Oddam jutro mocz na posiew, jezeli nic nie wyjdzie to powtórzę CRP, jak bedzie gorzej to Zrobie wymaz z pochwy. Ktoś juz go robil? Jak to wyglada? Jakis lekarz to pobiera?

Ja robiłam. Moja ginekolog pobrała próbkę na wizycie, dała w specjalnym przeznaczonym do tego pojemniczku opisanym przez nią moimi danymi i kazała dowieźć do laboratorium w ciągu 24h. W laboratorium nie pobiorą Ci próbki, musisz się umówić do ginekologa. Na NFZ lekarz chyba sam wysyła próbkę do laboratorium ale mogę się mylić. Ja chodzę prywatnie i normalnie musiałam zapłacić.

m3sxskjoa5ll377l.png
    34bwk0s3uvbnlpvu.png
  • smeg Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bavaria też ma 0%, do tego jest też wersja pszeniczna, więc czasem piję :) Karmi i innych bezalkoholowych 0,5% staram się nie. Tylko ostatnio wypiłam takie na koncercie, bo poprosiłam o bezalkoholowe i nie sprawdziłam ile ma :/

thgfflw1r5jwwi42.png
    uch5trd871vy6cfm.png
    gg64o7est9yc5xll.png
    Gdańsk, 31 l., kp :)
  • 0202oliwcia Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o piwo to ja lubie warkę ta 0% jest troche dla mnie za slodka ale jak dla mnie schodzona mega orzezwiajaca ...

Ewcia co do tego wymazu to nazywa sie to czystość pochwy ja miałam juz w sumie dwa razy robione przez mojego ginekologa na rutynowej kontroli pierwszy wynik ok na ten ostatni nadal czekam bedzie na kolejnej wizycie

Co do badania TSH to Moj gin nie zalecał tego badania w ogole ja sama zrobilam je sobie prywatnie w labo dla świętego spokoju jakies 3/4 tygodnie temu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2017, 22:23

w4sqyx8dc2rm5g6k.png

Synek Piotruś 2019 <3 Córeczka Oliwia 2013 <3. Małgosia 2017 <3
    Aniołki <3 <3 <3 <3
    Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe
  • Treselle Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella_Bella wrote:
    Tsh jest jednym z podstawowych badań w pierwszym trymestrze, na pewno nie miałaś?
    Nie miałam napewno...nawet na którejś z wizyt pytałam swoją gin o to badanie to powiedziała ze nie ma potrzeby skoro nigdy z tarczyca nie było problemow...
    Jade jutro przed praca do laboratorium...nie da mi to spokoju jeśli nie sprawdze tej tarczycy...póki co zrobię samo Tsh...

dqpr3e5e0v8168du.png
  • mimoza Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi na świętach wujek męża proponował wino i odmówiłam. Zapytał, czy chociaż pół lampki nie chcę, a mój mąż taki oburzony: w ciąży?! Ani łyka! :)

dżdżownica lubi tę wiadomość

wnidrl68oe42jn4s.png

1usawn1575ou2tgw.png
  • KasiaHaBe Ekspertka

Wysłany: 16 maja 2017, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od ponad roku kontroluje TSH, ponieważ lekarz zalecił obniżenie podczas starań. Na początku ciąży miałam tez od razu zlecone badanie TSH i zrobione ft3 i ft4 i anty tpo, a teraz mam zalecenie od lekarza zeby raz w miesiącu robić badanie krwi, moczu i tsh, pomimo dobrych wyników. Poza tym na ostatniej wizycie miałam pobrany materiał do cytologii i biocenozy - gdyby było cos nie tak to lekarz miał dzwonić, wiec chyba jest o i wyniki odbiorę na następnej wizycie.

Syla82 lubi tę wiadomość

h84f9vvjsvbexmo0.png
  • Treselle Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mimoza wrote:
    Mi na świętach wujek męża proponował wino i odmówiłam. Zapytał, czy chociaż pół lampki nie chcę, a mój mąż taki oburzony: w ciąży?! Ani łyka! :)
    Moim zdaniem nie na miejscu jest proponowanie alkoholu kobiecie w ciąży...
    Ja nawet 0% nie pije...nie mam takiej potrzeby...
    Ostatnio alkohol piłam w sylwestra i tak się zatrułam, że uraz mam do tej pory :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2017, 23:01

dqpr3e5e0v8168du.png
  • Karolina1309 Znajoma

Wysłany: 16 maja 2017, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) jedno popołudnie i już ciężko Was nadrobić;)
    Witaminy biorę też jak większość z Was prenatal duo, też jestem z nich bardzo zadowolona. Poza nimi lykam magnez i euthyrox na ten moment 125, ale od początku ciąży to już chyba większość dawek wypróbowałam. Z tarczyca mam problemy od jakiś pięciu lat, niedoczynność, Hashimoto i trochę ni zajęło żeby przed zajściem ustabilizować. Na początku ciąży skoczylo mi chyba na 3,2, ale udało się to bardzo szybko zbic i cały pierwszy trymestr trzymałam się dolnej granicy. Dodatkowo razem z tsh zawsze sprawdzam ft4. Niecałe 3 tyg temu, jak troszkę zmniejszyłam dawkę euthyroxu bo tsh mi zaczynało schodzic już poniżej dolnego limitu, to znów był wzrost z 0,039 na 4,6, ale na szczęście ft4 w normie i od 12 tyg dzidziuś już ma swoją tarczyce wiec musiałam wrócić na wyższą dawkę i teraz będę miec wizyty u endokrynologa co 2 tyg.

Jeśli chodzi o spanie na lewym boku to trochę się tym martwilam bo niemal codzień budzę się na prawym, ale moja gin mnie uspokpila że krzywdy dziecku przez to na pewno nie zrobię i żebym sobie leżała jak mi wygodnie. A z tym uciskaniem żyły głównej to jak w późniejszym etapie będę leżeć na wznak czy tam na prawym boku i faktycznie będę ją uciskać to sama poczuje ze muszę zmienić pozycję bo mi się może zrobić słabo, wiec będzie to się działo automatycznie i nawet nie muszę myśleć o tym lewym boku :) trzymam się jej słów :)

oeuadqk3v6v9gqza.png
  • madlene88 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2017, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pola89 wrote:
    Nie chcę się wykłócać, ale też pracuję w browarze (w laboratorium) i w piwach 0,0% naprawdę nie ma alkoholu - osobiście sprawdzałam ;) one wogóle nie fermentują, więc skąd tam alkohol? ;) 0,001%...nie przesadzałabym, bo nie wiem kto robi AŻ tak dokładne analizy - nie w browarach (błąd analizy) :P a na pewno nie w moim hehe
    Natomiast w typowych bezalkoholowych rzeczywiście znajduje się alkohol w ilości do 0,5% więc warto czytać etykietki, bo tu już bym uważała :)
    Sama jeszcze niczego takiego nie piłam, ale na warkę 0,0% sobie pozwolę, jeśli będę miała ochotę :)
    Wiec nic z tego.nie rozumiem czyli serio rzeczywiście tylko Warka ma bezprocentowe?bo.napisalas ze w 0,0%Jest nic (Czylo wszystkie oznavzone 0,0%) a w typowych bezalkocholowych 0,5% (Np oznaczone free) niekumam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2017, 23:57

ckai9n73kv974yz0.png
  • pola89 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2017, 04:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madlene88 wrote:
    Wiec nic z tego.nie rozumiem czyli serio rzeczywiście tylko Warka ma bezprocentowe?bo.napisalas ze w 0,0%Jest nic (Czylo wszystkie oznavzone 0,0%) a w typowych bezalkocholowych 0,5% (Np oznaczone free) niekumam
    Hehehe no może jakoś zawikłałam :P ale chyba zrozumiałaś i tak dobrze :D te piwa z oznaczeniami bezalkoholowe, free, non-alcoholic itp. zazwyczaj mają alkohol właśnie do 0,5% - ilość alkoholu musi być napisana na etykiecie, więc wystarczy sprawdzić :) a piwa, które deklarują, że mają 0%, to rzeczywiście nie mają żadnego alkoholu w sobie, ale z takich tylko warkę kojarzę teraz :P no i to piwo, co smeg napisała pewnie też - Bavaria skoro tak piszą :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2017, 04:10

madlene88 lubi tę wiadomość

30 lat

27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy
  • candela Autorytet

Wysłany: 17 maja 2017, 06:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też że dwa razy wypiłam radlera 0%. Tak pisało na etykiecie.

A jeśli chodzi o spanie na lewym boku to ja tak głównie śpię bo mi tak wygodnie.
    Ale zdarza mi się i na prawym boku i na plecach. Nie robiłabym z tego dramatu.

A.propos alkoholu to chyba moja bratowa jest w ciąży ;)
    Już na dwóch imprezach nawet łyka wina nie wzięła a w Wielkanoc ponoć się zatruła ;)
    Fajnie by było bo w październiku poroniła.
    Druga bratowa z kolei w lutym córkę urodziła więc mamy ostatnio urodzaj w rodzinie :)

<3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 cykl starań
    druga ciąża <3 złoty strzał!
    RwFEp2.png 7lpqp2.png
  • czekajacanacud1 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2017, 07:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc dziewczyny powodzenia na wizytach :) u mnie piekne sloneczko az sie buzia cieszy i chce sie żyć :) rozmawialam dzis z brzuchem i wczoraj i zadnego nadal puk puk :) ewidentnie charakter zapowiada sie po starym :D

MałaMi88, Dziobuś lubią tę wiadomość

6sutskjolve431gm.png
  • aaniluap Autorytet

Wysłany: 17 maja 2017, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziś dzień wizyty. Na pewno bez USG, bo na to w swojej poradni muszę się osobno umawiać do innego lekarza. Najprawdopodobniej tylko sprawdzi detektorem serduszko (phi, sama sobie codziennie Anulkę podsłuchuję swoim własnym), mam nadzieję, że zrobi cytologię, bo ostatnio obiecał. Najbardziej liczę, że przebada mnie pod kątem tego męczącego kaszlu, bo moja lekarz rodzinna będzie dopiero za tydzień... Więc wizyta raczej mało emocjonująca, zdecydowanie bardziej czekam na połówkowe początkiem czerwca :)

02502cdf1c.png
  • 0202oliwcia Autorytet

Wysłany: 17 maja 2017, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie słonka co do witaminek to ja biorę Femibiona Natal 2 do tego magnez, acard i clexane zastrzyki nie dawno odstawiłam duphaston co mnie bardzo cieszy :-)
    A co do spania na lewym boku to ja od piątku spie tylko na prawym niestety niema opcji żebym sie na lewym polozyla czy na plecach bo mam taki straszny bol mięśniowy ze nie moge oddychać i zwijam sie z bólu niestety byłam u rodzinnego i podobno jakos mięsień mi sie stawia mój gin dopiero 3 czerwca bo jest na urlopie a spanie w ciąży tylko i wylacznie w jednej pozycji to mowie wam makabra ...,

w4sqyx8dc2rm5g6k.png

Synek Piotruś 2019 <3 Córeczka Oliwia 2013 <3. Małgosia 2017 <3
    Aniołki <3 <3 <3 <3
    Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe
  • madlene88 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2017, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie i ja :)zapowiada sie slonecznie:)Wczoraj przed snem usmialsm sie do brzucha.Bardzo synchroniczne bylo 3minutowe pukanie co 3sekundy.Hehe myslalsm no wyjatkowo mala wariuje,a tu jak sie okazalo czkawka:)a z takich mniej przyjemnych wiadomości to cos mnie szczyklo w szyji az do prawej lopatki bol:(cos polecacie ,moge cos stosowac?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2017, 07:54

pola89 lubi tę wiadomość

ckai9n73kv974yz0.png
  • pola89 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2017, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaniluap wrote:
    U mnie dziś dzień wizyty. Na pewno bez USG, bo na to w swojej poradni muszę się osobno umawiać do innego lekarza. Najprawdopodobniej tylko sprawdzi detektorem serduszko (phi, sama sobie codziennie Anulkę podsłuchuję swoim własnym), mam nadzieję, że zrobi cytologię, bo ostatnio obiecał. Najbardziej liczę, że przebada mnie pod kątem tego męczącego kaszlu, bo moja lekarz rodzinna będzie dopiero za tydzień... Więc wizyta raczej mało emocjonująca, zdecydowanie bardziej czekam na połówkowe początkiem czerwca :)
    U mnie też dzisiaj wizyta :) już się nie mogę doczekać! :D usg zawsze mam robione i mam nadzieję, że dowiem się dzisiaj czy noszę chłopczyka czy dziewczynkę :)

aaniluap, Caro, Dziobuś lubią tę wiadomość

30 lat

‹‹ 728 729 730 731 732 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ