Październikowe mamy 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzień dobry!
Zastanawiam się czy zacząc przyjmować magnez, tak jak wiele z was. Niby nie mam skurczy, wydaje mi się, że macica nie twardnieje, tzn brzuszek bywa napiety, ale czy to niedobór magnezu to nie wiem... Wczoraj po spacerze miałam uczucie napięcia, ale to chyba grawitacja?
Dziewczyny ktore biorą magnez, robicie to po zaleceniu lekarza? Czy zdecydowałyście same?
Życzę miłego słonecznego dnia i lecę na basen -
A co do piwa, to na pewno w gorące dni skurzę się na warkę 0%. Na to ze śladowymi ilościami alko się nie zdecyduję.
A jeszcze tak mi się przypomniało, że moja znajoma lekarka opowiadała mi (to było na początku naszych starań, wtedy definitywnie odmawiałam alkoholu, potem już żyłam normalnie;)) o tym, że nie ma dowodów, ze jednorazowe przyjęcie alkoholu w ciąży może zaszkodzić, za to są np badania o szkodliwości nawet małych dawek papierosów. Więc jeśli ciężarnej zdarzyło się nie doczytać etykiety i np wypić lecha free lub zjeść cukierek z likierem, to nic się dziecku nie stanie. Ale oczywiście lepiej dmuchać na zimne, co ja też robię.
W ogóle na gorące dni polecam piwo z sokiem bananowym, najepiej pszeniczne, super orzeźwia. Podłapałam to w Niemczech gdzie jest szeroki wybór piw bezalkoholowych, u nas niestety kojarzę tylko tą warkę, a też ciężko dostać niesmakową.
Ale będę szukać -
witam się
ja po oddaniu siuśków i krwi - morfologia - mam nadzieję, że wyniki będą dobre! tak myślę, że nie powinny być złe, bo tak długich i mocnych paznokci, mimo niedoczynności, nigdy nie miałam!
co do tsh - z tego, co wiem, to jest obowiązkowe w ciąży, najgorzej jest w I trymestrze, bo można poronić, więc na tym etapie powinnyśmy mieć wszystko ok, niemniej - lepiej zbadać!
co do alkoholu - ja piwa nigdy nie lubiłam, ja z tych winnychale do wina mnie nie ciągnie...za to jak tylko zobaczę jakiś napój energetyczny, to aż mi ślinka cieknie! nie kupuję oczywiście, a od kawy mnie odrzucało na początku ciąży i nadal nie piję
-
Anulka87 wrote:witam się
ja po oddaniu siuśków i krwi - morfologia - mam nadzieję, że wyniki będą dobre! tak myślę, że nie powinny być złe, bo tak długich i mocnych paznokci, mimo niedoczynności, nigdy nie miałam!
co do tsh - z tego, co wiem, to jest obowiązkowe w ciąży, najgorzej jest w I trymestrze, bo można poronić, więc na tym etapie powinnyśmy mieć wszystko ok, niemniej - lepiej zbadać!
co do alkoholu - ja piwa nigdy nie lubiłam, ja z tych winnychale do wina mnie nie ciągnie...za to jak tylko zobaczę jakiś napój energetyczny, to aż mi ślinka cieknie! nie kupuję oczywiście, a od kawy mnie odrzucało na początku ciąży i nadal nie piję
piję rano taką z łyżeczki, a później inkę
czasem mi się zdarza nawet 2 kawki dziennie wypić (oczywiście takie słabiutkie)
Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm
Starania o drugiego maluszka:
30 lat
13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża
21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne)
Starania o pierwszego maluszka:
28 lat, 14 cs - szczęśliwy
11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście
27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy -
wiecie co, ostatnio staram się spacerować (póki pogoda), i dużo mam z maleństwami - z tego rocznika widać. i tak sobie myślę, że przecież za parę lat to będą koledzy i koleżanki mojego Maleństwa! my sobie chodzimy w brzusiu, a oni już są po tej stronie
czy Wy też robicie się takie ckliwe?
bo mi się znów łezka zakręciła w oku....
no i powodzenia na wizytach!Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2017, 08:47
-
BurzaHormonów wrote:Dzień dobry!
Zastanawiam się czy zacząc przyjmować magnez, tak jak wiele z was. Niby nie mam skurczy, wydaje mi się, że macica nie twardnieje, tzn brzuszek bywa napiety, ale czy to niedobór magnezu to nie wiem... Wczoraj po spacerze miałam uczucie napięcia, ale to chyba grawitacja?
Dziewczyny ktore biorą magnez, robicie to po zaleceniu lekarza? Czy zdecydowałyście same?
Życzę miłego słonecznego dnia i lecę na basen
Ja zaczęłam przed ciążą na własną rękę a w ciąży już lekarz powiedział żeby nie odstawiac bo magnez jest ważny. -
Witam się słonecznie
Kochane co do alkoholu katogeryczninie mówię NIE!!! Któraś pisała że nie ma badań co do szkodliwości ja wam tylko powiem że są nie będę pisać poczytajcie o FAS (fetal alkohol syndrom) powiem wam tylko tyle że są to wieczne dzieci niezaradne życiowo i społecznie .A trochę tych dzieciaków widziałam i miałam pod opiekątemat rzeka.....
-
Ja mam magnez w witaminach plus biorę dodatkowy magnez (Slow Mag) oczywiście z zaleceń lekarza
Zaraz wykorkuje mam takie mdłości że na 1000% zaraz czeka mnie randka z sedesem makabra
Synek Piotruś 2019Córeczka Oliwia 2013
. Małgosia 2017
Aniołki
Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe -
nick nieaktualnyDzień dobry, Mi magnez został zalecony na ostatniej wizycie przez lekarza prowadzącego ciąże, rodzaj tabletek i dawkowanie. W sumie byłam zdziwiona, że mam magnez wykać bo nie mam skurczy, nic takiego co by świadczyło o niedoborze się nie działo a morfologia była książkowa
0202oliwcia tak mi przykro, że się źle czujesz:( Nie dość, że ten lewy bok Cie tak ciągnie to jeszcze mdłości:( Bidulka, dużo siły kochana:*
No i oczywiście powodzenia na wizytach -
Agnesqe dziękuje Ci słoneczko :-)U mnie to ciągle coś jak nie jedno to drugie się przypałęta .... co do lewego boku to nadal nie moge na nim spać co mnie wkurza i noce są strasznie męczące dla mnie
Synek Piotruś 2019Córeczka Oliwia 2013
. Małgosia 2017
Aniołki
Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe -
czekajacanacud1 wrote:a co to za poducha bo nie jestem w temacie?
ciążowa do spania
od jutra za bodajże 70zł
Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm
Starania o drugiego maluszka:
30 lat
13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża
21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne)
Starania o pierwszego maluszka:
28 lat, 14 cs - szczęśliwy
11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście
27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy -
monaJa wrote:Witam się słonecznie
Kochane co do alkoholu katogeryczninie mówię NIE!!! Któraś pisała że nie ma badań co do szkodliwości ja wam tylko powiem że są nie będę pisać poczytajcie o FAS (fetal alkohol syndrom) powiem wam tylko tyle że są to wieczne dzieci niezaradne życiowo i społecznie .A trochę tych dzieciaków widziałam i miałam pod opiekątemat rzeka.....
Chyba mnie nie doczytałaś. Wiem co to FAS, widziałam dzieci, których matka tankowała całą ciążę. Ale w ogóle nie o to mi chodziło, żeby nie było, ze kogoś namawiam do picia w ciąży i sama nie piję.