Położna środowiskowa
-
Wyczytałam właśnie, że położną środowiskową powinno się wybrać w 21 tc, i że jeszcze w ciąży ma się z nią spotkania, najpierw raz w tygodniu, potem 2 razy przed porodem.
Czy ktoś mógłby mi napisać jak to wygląda? Czy warto się tak szybko zapisywać? Czy to jakiś odpowiednik szkoły rodzenia?
Nie jestem zapisana u siebie w okolicy do żadnej publicznej przychodni, czy żeby skorzystać z takiej położnej to powinnam zapisać się do najbliższej? Czy ta sama osoba przychodzi oglądać dziecko po porodzie?
-
Basha do położnej ja zgłosiłam się może 2 tygodnie temu.Wiem że te wizyty należą się do 2 razy w tygodniu i jest to pewien odpowiednik szkoły rodzenia.Możesz sobie wybrać położną ale nie musi ona pracować w szpitalu gdzie chciałabyś rodzić.Ja nie miałam wyboru i mam taką jaka jest mi przypisana z przychodni ale rodzić zamierzam w innym mieście niż ona przyjmuje.Spotykać się możesz z nią w szpitalu lub jeśli jest taka możliwość może przyjeżdżać do domu.To już kwestia dogadania się bo każda funkcjonuje inaczej.Ja będę miała spotkania na zmianę:raz w domu innym w szpitalu.Pierwsze spotkanie miałam mieć jutro ale jej coś wypadło i muszę przełożyć spotkanie.Po porodzie też może przychodzić do was to 4 wizyty w czasie połogu ale trzeba to zgłosić jak sie dziecko urodzi.jeśli chcesz by sprawdziła jak sie ma dziecko,jak Ty się goisz,pomoże pokazywać jak przystawiać do karmienia,powie jak kąpać itp. Mam nadzieje że pomogłam choć trochę w tym temacie.najlepiej iść do przychodni i się wypytać lub sprawdzić w necie.Pozdrawiam.
-