poradzcie
-
Hej dziewczyny , jestem w 15 tyg ciazy,dowiedzialam sie dopiero w 7 , ze jestem w ciazy . Do tego czasu palilam ,pozniej rzucilam . niestty dzisiaj skusilam sie zapalic, tylko jednego...mam teraz strasznego dola:( Juz nie zapale! Tylko nie wiem czy to nie zaszkodzi... martwie sie bardzo... To moje pierwsze dziecko...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2014, 23:10
-
ja paliłam przed ciążą 15 lat i w 9 tyg rzuciłam, choć wiedziałam o ciąży wcześniej. pomogło mi, jak pomyślałam, że dziecko może być chore albo po prostu głupie przez moje nawyki . ciężko było, a najgorszy, ten gul w gardle jak chce się palić, ale się udało. Od 14 tyg. funkcje przejmuje łożysko i wszystko trafia do dzidziusia. DASZ RADĘ! BĄDŹ SILNA i pamiętaj, że to dla Twojego i dziecka zdrowia! powodzenia!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2014, 08:09
AgataP, SylwiaBrad20, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNa Twoim miejscu po prostu zapomniałabym o tym incydencie,wiele osób paliło póki się nie dowiedziało, w tym np. ja tyle że ja się dowiedziałam dość szybko bo 4,5 tc i rzuciłam od razu, mimo palenia przez 8 lat bo wiem jakie mogą być konsekwencje i wiem że nie darowałabym nigdy gdyby coś się stało przez moją bezmyślność. Ale wiem też że jest ciężko. Mi akurat zadziałała psychika i nie tknęłam, ale nie przeszkadza mi ani zapach, ani nic podobnego.
Pomyśl o dziecku, za każdym razem kiedy zechce Ci się palićAgataP, FeliceGatto, SylwiaBrad20, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNie ma co się zasatnawiać wiem że może być Ci ciężko ale nie pal,możesz naprawdę zaszkodzić dziecku,papierosy nie są tego warte.Jesteśmy odpowiedzialne teraz za tego drugiego człowieka i musimy przyjąć tę odpowiedzialnosć na nasze barki i wywiązać się niej,zacznij dorośle do tego podchodzić,papierosy to trucizna taka jest prawda.Wytrzymasz 9 miesięcy,to nie będzie trwało w nieskończoność,a możesz poważnie zaszkodzić dziecku.Jesteś dorosłą kobietą w której rośnie nowe życie,pomyśl sobie jak bardzo wyjątkowe przeżycie Cię spotkało postaraj się zrobić wszytsko by dziecko było zdrowe i miało najlepsze warunki do prawidłowego rozwoju,nie umniejszaj jego szans na samym początku.Jeśli będziesz tak popalać po jednym papierosie to będzie Ci jeszcze ciężej nie palić w ogóle bo stanie się to twoim nowym nawykiem,będziesz czekać na tego jednego papierosa,potem dwa,trzy itp.Najlepiej przemeczyc sie troszke(wiem ze jest ciezko),ale potem bedzie juz tylko latwiej,no i jaka nagorda za 9 miesiecy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2014, 08:56
NataliaK, FeliceGatto, SylwiaBrad20, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
to, że dzieciom nic nie jest zalezy chyba od organizmu. moja mama paliła jak była ze mną w ciąży karmiła mnie mm i zdrowa jak ryba jestem. mąż karmiony piersią, teściowa nigdy w życiu nie paliła a mąż alergik, co rok jakaś choróbsko... no, ale lepiej nie palić bo to trucizna.
-
Dziekuje za wszystkie odp , zapre sie rekoma i nogami teraz a nie tkne ani jednego smierdziucha!!! Tylko mam nadzieje , ze przez te 7 tyg nie narobilam nic zlego... a jeszcze jak to jest z kwasem foliowym? To byla nie planowana ciaza dlatego zaczelam go brac dopiero jak sie dowiedzialam i nie wiem czy nie troche pozno...
-
Gdyby za każdem razem kiedy matki nie biorą kwasu foliowego od początku ciąży,rodziły się chore dzieci, świat byłby okropny. Śmiem twierdzić że większość ciąż jest nieplanowanych i kwas foliowy matki zaczynją brać dopiero wtedy kiedy się dowiedzą. Najważniejsze żeby teraz już brać regularnie i nie palić. Można powiedzieć, że mimo iż matka paliła dziecko urodziło się zdrowe, tylko to nie jest miarodajne, bo wiele problemów pojawia się później, np. w wieku przedszkolnym, albo są to problemy których nie kojarzymy z paleniem papierosów w ciąży, np problemy z koncentracją w wieku szkolnym.
Anoolka, AgataP, NataliaK lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-