X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne poszukuję matek z endometriozą...
Odpowiedz

poszukuję matek z endometriozą...

Oceń ten wątek:
  • majeczka87 Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dajecie dziewczyny dużą nadzieję ;) dziękuje

f2wlanlihx9vcryh.png
    Adaś skarbuś ;) 56 cm szczęścia 3580 g miłości <3
    Urodziłem się 12 lipca 2016
  • Stysia85 Znajoma

Wysłany: 13 listopada 2015, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć, ja się dołączam, co prawda jest to dopiero 6tydzień ale wierze ze wszystko będzie dobrze.

Edno wykryła mi moja gin w kwietniu tego roku, co prawda nie miałam żadnych torbieli, ale potworne bóle podbrzusza, pęcherza i w odbycie plus od zawsze nieregularne cykle i wieczne zapalenia.
    Od razu mi przepisała 6 opakowań visanne- byłam trochę zdezorientowana bo bez żadnych badań bez laparoskopii od razu hormon- biłam się z myślami.
    Ale teraz...po prostu jej za to dziękuję, w pierwszym cyklu po odstawieniu visanne zaszłam w ciąże.
    Moja gin mi mówi...noi warto było brać visanne??? teraz wiem ze warto.:)

• marla85 Debiutantka

Wysłany: 26 listopada 2015, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To i ja się dołączę! W październiku 2014 miałam usuwaną laparoskopowo torbiel endometrialną z lewego jajnika (miała 3,6 cm), później przez 3 m-ce przyjmowałam Visanne. W drugim cyklu po odstawieniu tabletek się udało, niestety poroniłam w 6 tc, ale 4 m-ce później znów się udało i obecnie jestem w 19 tc :-)

Marla85
  • karmela85 Ekspertka

Wysłany: 26 listopada 2015, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To i ja, we wrześniu 2014 miałam laparoskopię, stwierdzona endo i obecnie jestem w 27 tyg ciąży;)

• Kensington Znajoma

Wysłany: 26 listopada 2015, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam endo 4 stopnia, torbiel czekoladową, 2 laparo (3 mce po pierwszej zaszłam, ale straciłam dziecko) i teraz jestem w 31 tc :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2015, 16:29

c55fk0s34ghmjd60.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 grudnia 2015, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja się ujawnię. Endo 4 st, w maju 2014 laparoskopia, obustronne wyłuszczenie torbieli endo i usunięcie licznych zrostów i ognisk endo. Po laparo nie dawano nam szans na ciążę nauralną poniewaz z jajników zostały tylko strzępki a przy ifv w novum w wawie nasze szanse określolo na poziomie 3%. Jestem po dwóch nieudanych procedurach ivf, po ostatniej poddaliśmy się. Słaba reakcja na stymulację (tylko jedno jajeczko). W efekcie "poddania" po 4 latach walki i tułania się po różnych ginekologach, 16 m-cy po laparo ciąża naturalna! :) Jestem już po badaniach prenatalnych, dzieciątko rozwija się prawidłowo <3 Uszy do góry, cuda się zdarzają :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2015, 22:52

Kensington, Elmirka, urocza, hipisiątko lubią tę wiadomość

• WaldhauzerM Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja też, a co tam.

W tym roku kończę 31 lat. 10 lat temu wykryto endometriozę i miałam laparoskopię. Brałam najpierw Provera potem Depo-Provera. 2 lata później wyszłam za mąż. przez następne 2 leczyłam nawroty u lekarza. Przeważnie byłam wtedy na Duphastonie. Ale miałam wątpliwości więc zmieniłam specjalistę. Ten z kolei stwierdził,że jest wszystko ok zbadał prolaktynę i dał na 50 dni Danazol. W 2 cyklu starań zaciążyłam. Antoś teraz ma 4,5 roku. Ostatnio przez rok brałam Visanne żeby nie mieć okresu bo w czasie pierwszych dni wymiękam ze względu na ostre kłucie w układzie pokarmowym. Czyli zrosty między jelitkami. Teraz staramy się o drugie szczęście ale okazało się, że za niski progesteron a za dużo prolaktyny więc zaczęłam brać bromergon ale po 2 mcach nie daję rady więc dostałam Dostinex... On niby działa 4 miechy tylko co z tego jak zaleca się po nim nie zachodzenie.... zgłupłam więc. I co teraz?? Nie wiem.

31 lat, 8 cykl starań zakończony sukcesem, endometrioza, Antoś 5, 5 lat.
  • xMadzik Przyjaciółka

Wysłany: 21 kwietnia 2016, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na pierwszym ciążowym usg wykryto oprócz fasolki torbiel endometrialną na lewym jajniku o średnicy ponad 6cm... Staram się o tym nie myśleć, pani doktor powiedziała, że to szczęście że udało mi się zajść w ciążę.

dxomhdgeh1tuwx9o.png
  • Kaska1985 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To i ja sie dopisze :). 4 lata temu torbiel endometrialna, nie planowalam ciazy wiec dostalam tabletki antykoncepcyjne, ktore i tak potrzebowalam. Torbiel wchlonela sie po ok roku.
    Poczatek staran czerwiec 2015 - endomenda wrocila i znalazla sobie dom w zatoce Douglasa. Lekarze mowili, ze szczescie w nieszczesciu, bo jajniki czyste, a jak jest w zatoce douglasa to tam sobie lubi siedziec i nie przemieszczac, ale wiadomo - co cykl to stres. W miedzyczasie droznosc jajowodow - drozne obustronnie. Myslalam sobie, ze jak do wakacji tego roku nie wyjdzie to laparo, a tu w 9 cyklu - dwie kreski :). Oprocz endomendy walczylam jeszcze z innymi problemami, niemniej jednak dolacze sie i tak do grona kobitek, ktore z endometrioza zaszly w ciazy, bez wczesniejszej laparo :)

zem3i09kl173cczw.png
  • Endo Nowa

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam

• ingelita Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć:) Temat trochę zagrzebany i zapomniany, a coraz więcej kobiet słyszy diagnozę „endometrioza”, więc ujawnię się i ja:) Po laparotomii, razem z torbielą usunięto mi jajnik (endo IV stopnia). Wpadłam w czarną rozpacz, bo chwilę wcześniej stwierdziliśmy z mężem, że już czas na dziecko. Pamiętam, jak dziękowałam ordynatorowi za operację i opiekę, że powiedziałam, że za rok wrócę z brzuchem na oddział obok, czyli położniczy. Spojrzał na mnie niepewnie, dziwnie się uśmiechnął, i powiedział, żebym się na to specjalnie nie nastawiała... Po pięciu miesiącach farmakologicznej menopauzy z lekiem Visanne, zaszłam w ciążę, naturalnie, w pierwszym cyklu starań:) Wylądowałam na położniczym rok i dwa miesiące po operacji, ale wybrałam inny szpital:) Teraz znów jestem w ciąży, a odstęp między porodami wyniesie dwa lata. Tak naprawdę, to znów zaszłam w pierwszym cyklu porządnych starań:) Mój pierwszy poród odbierała położna, która ma endo i dwójkę dzieci. Moja mama ma endo i ma mnie. Tak więc, dziewczyny, głowa do góry! Laparoskopia i laparotomia potrafią pięknie wyczyścić, więc nie bójcie się ich. I widzę suwaczki z wiekiem dzieci u dziewczyn, które pisały w tym wątku wcześniej, że chciałyby zajść w ciążę:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2017, 21:20

j5rbjw4zpzcf32ff.png
    jox69vvjwkeeyc8z.png

• Vlinder Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2017, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam 37 lat, od 6 lat mam potwierdzoną endometriozę, wtedy miałam też usuwane jej ogniska. Przez pół roku przyjmowałam hormony, ale źle na mnie działały i lekarz odstawił, od tamtej pory zrosty i ogniska endometriozy dawały mi się we znaki. Potworny ból 2-3 tyg w cyklu. 2 lata współżycia bez zabezpieczenia - chcieliśmy mieć 2 dziecko- i stał się cud, przed świętami zrobiłam test i są 2 kreski. Jestem na początku ciąży, u okolicach lutego idę na spotkanie z położną (nie mieszkam w Polsce) i zobaczymy jak przebiega ciąża. Jestem dobrej myśli. Z endometriozą jak widać można zajść w ciążę

ingelita lubi tę wiadomość

bhywvcqgxdl0na75.png
  • Kasia.ke1 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2017, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja siostra ma endometriozę. Ma 28 lat. Przez pół roku przyjmowała hormony, miała laparoskopowo usuwaną torbiel na lewym jajniku i jest posiadaczką zdrowej półtorarocznej córci :)

06.01.2010 - syn Artur
    08.2013 - [*] 8t
    08.2016 - [*] 9t
    06.03.2018 - syn Marek
  • Medyczkaa Nowa

Wysłany: 23 stycznia 2018, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie! Ja miesiąc temu dowiedziałam się, że jestem chora na endometriozę :/ Mam niezłe skutki uboczne, ale jakoś daję radę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2018, 10:17

:) http://google.com
  • Shame Nowa

Wysłany: 10 lutego 2018, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Jestem tu nowa bo pewno tak jak większość tutaj nie radzę już sobie sama. Od 2 lat staramy się o dziecko. W lipcu dowiedziałam się o wyroku- endometrioza. W listopadzie miałam robiona laparoskopie podczas ktorej udroznili mi lewy jajowod, prawy był drozny. Dostałam 6 miesięcy na zajście. Niestety minęły już 4 cykle i efektów brak, a ja popadam w coraz większą depresję. Czy któraś z Was miała inseminacje przy endometriozie? Jakie efekty?

Shame
  • Bizonka Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2018, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja zaszłam, po staraniach różnych i laporoskopiach i innych po 3 latach, kiedy już zrezygnowaliśmy z mężem, po prostu "wpadlismy", co nie znaczy, ze sie nie cieszymy, jestesmy po porstu w szoku... i bardzo nie przygotowni, w szcz finansowo, wiec mam strsa na maxa!

31 lat // starania od 2014 // pierwsza ciaza TP-- OM 29.09.2018-- USG 22.09.2018
    w57vdqk3h42q0fr4.png
    m3sxrjjgx23zok21.png
  • AuraAurelia Nowa

Wysłany: 15 marca 2018, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, od kilku dobrych lat mam stwierdzoną endometriozę. Stan na listopad 2017 był taki, że miałam torbiel endometrialną 4 cm na lewym jajniku i torbiel ok. 2,5 cm na prawym jajniku. Myśleliśmy wtedy powoli z mężem o dziecku, o czym poinformowałam ginekologa na wizycie kontrolnej. Po zbadaniu mnie stwierdził, że nie ma takiej szansy, żebym zaszła w ciążę bez laparaskopii, a być może koniecznie będzie in vitro. Umówiłam się do innego lekARza, który co do zasady potwierdził tę diagnozę, ale powiedział też, że radzi mi przez 6 miesięcy postarać się normalnie o dziecko, bo różne rzeczy się zdarzają. Zaszłam w ciążę około 5 dni po tej wizycie i obecnie jestem w 18 tygodniu ciąży:)

• ingelita Autorytet

Wysłany: 16 marca 2018, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AuraAurelia wrote:
    Dziewczyny, od kilku dobrych lat mam stwierdzoną endometriozę. Stan na listopad 2017 był taki, że miałam torbiel endometrialną 4 cm na lewym jajniku i torbiel ok. 2,5 cm na prawym jajniku. Myśleliśmy wtedy powoli z mężem o dziecku, o czym poinformowałam ginekologa na wizycie kontrolnej. Po zbadaniu mnie stwierdził, że nie ma takiej szansy, żebym zaszła w ciążę bez laparaskopii, a być może koniecznie będzie in vitro. Umówiłam się do innego lekARza, który co do zasady potwierdził tę diagnozę, ale powiedział też, że radzi mi przez 6 miesięcy postarać się normalnie o dziecko, bo różne rzeczy się zdarzają. Zaszłam w ciążę około 5 dni po tej wizycie i obecnie jestem w 18 tygodniu ciąży:)
    Czyli będziesz sierpniówką, tak jak ja:)

j5rbjw4zpzcf32ff.png
    jox69vvjwkeeyc8z.png

• Avina Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :) W tym roku kończ 28 lat. Półtora roku temu zaobserwowałam u siebie bardzo bolesne a przy tym dość skąpe miesiączki. Do tego ból krzyża, bolesne wypróżnianie w czasie miesiączki. W grudniu 2016 roku zaczęliśmy sie starac o dziecko. W lipcu poszłam do gin, ponieważ pomimo regularnych starań w ciążę nie zaszlam. Skierował mnie na podstawowe badania, mąż badal nasienie. Wszystko było ok. We wrześniu miałam robione HSG, macica prawidłowa, jajowody drozne. W październiku lekarz stwierdził, ze na jajniku mam torbiel, prawdopodobnie endometrialna. Pomimo tego w styczniu przepisal mi clo. Nadal nie udalo sie zajsć w ciążę. W lutym poszłam na wizytę do innego lekarza, ponieważ poprzedni nie wzbudzał we mnie zaufania. W kolejnym cyklu brałam luteine po owulacji aż do zrobienia testu ciazowego, który okazał się być negatywny. Kilka dni po odstawieniu luteiny dostałam silnego bólu brzucha i trafiłam do szpitala z podejrzeniem zapalenia wyrostka. W trakcie laparoskopii okazało się, ze to nie wyrostek tylko zaawansowana endometrioza Nic nie usuwali (ponieważ byłam w trakcie okresu) tylko pobrali wycinek do badania histopatologicznego. Jesli mieli cos zrobic zle, to lepiej, ze nic nie ruszali. W szpitalu przepisali mi tabletki vissane i biorę je od 15 dni. Na 25 kwietnia jestem umowiona na wizytę do gina, która jest specjalistką od laparoskopii. Mam dni kiedy tracę wiarę w to, że kiedyś uda mi się być w ciąży. A później trafiam na wypowiedzi dziewczyn, którym się udało i wiara powraca...

Starania od grudnia 2016 roku
    Marzec 2018 - podejrzenie zapalenia wyrostka- diagnoza endometrioza IV stopnia
    Lipiec 2018 - laparoskopia - usunięcie zrostów, torbieli jajnika, resekcja części jelita
    Wrzesień 2019 - laparoskopia - usunięcie 9 cm torbieli
    Listopad 2019 pierwsza procedura- Invicta Wrocław - żaden zarodek nie dotrwał do 5 doby
    Sierpień 2020 - druga procedura - Angelius Provita Katowice. Protokół ultra dlugi z hw
    Pobrano 6 komórek
    5 było dojrzałych
    5 się zaplodnilo
    5 dotrwalo do 3 doby

29.08.20 transfer zarodka 8a :(
    7.04.21 transfer ❄ 8a :(
    Brak mrożaków :(

Wrzesień 2021 - trzecia procedura - Angelius Provita Katowice. Protokół dlugi
    27.09.21 Pobrano 7 komórek
    2 były dojrzałe
    2 się zaplodnily 🙏

Mutacja mthfr homo, pai homo, vr2 hetero
1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ