Program KOC
-
Witam. Mam pewne zapytanie. Zakwalifikowałam się do porodu w Salve w Łodzi. Musiałam wypełnić deklaracje przystąpienia do programu KOC. Czy w tej sytuacji nadal mogę chodzić na wizyty do mojego lekarza który prowadzi ciąże od początku na NFZ? I czy skierowanie na badania laboratoryjne w ramach KOC muszę wykonać w poradni Salve? Czy są one płatne?
I jeśli któraś z was rodziła ostatnio w SALVE to chętnie się dowiem jak to na ten moment wygląda. To moja pierwsza ciąża i trochę się obawiam, bo nie wiem czego mogę się spodziewać. Nie nastawiam się na poród rodzinny, mimo ze gdzieś po cichu liczę że w przeciągu miesiąca coś się w tym temacie zmieni... ale jeśli nie, to czy warto wykupować usługi położnej ? Prosiłabym o wszelkie istotne informacje. Z góry dziękuje. -
KOC gwarantuje darmowe badania,które należy wykonać w tym miejscu gdzie szpital ma podpisaną umowę na koc. Można normalnie chodzić do lekarza jakiego się chce. KOC także gwarantuje dostęp do poradni leczenia bólu, gdzie możesz się umówić z anestezjologiem na znieczulenie w trakcie porodu. Możesz to zrobić chyba po 34 tyg o ile dobrze pamiętam. W ramach koc możesz sobie wybrać położna w szpitalu która będzie odbierala poród, oczywiście mowa o położnej która akurat będzie na dyżurze jak będziesz rodzic i musi być wolna,czyli nie może uczestniczyć w innym porodzie. W ramach koc masz swoją koordynatorke do której teoretycznie dzwonisz z pytaniami i wątpliwościami. Ona też wypisuje skierowania na badania darmowe w przypadku gdy chodzisz do lekarza prywatnie A ten lekarz ma podpisaną umowę z koc.
-