Różne objawy w pierwszej i kolejnych ciążach
-
Hej dziewczyny. Jak to jest z tymi objawami w różnych ciążach u jednej osoby? Wiem, że każda ciąża jest inna i może przebiegać inaczej, ale czy może się bardzo różnić od poprzedniej pod względem objawów w 1 trymestrze?
Jestem właśnie w 6 tc. - to moja druga ciąża. Objawy są minimalne - czasem mnie lekko zemdli, to wszystko. Nie mam nadwrażliwości na zapachy (nie czuję zapachów mocniej czy inaczej) nie czuję się bardziej zmęczona niż zwykle, właściwie nie czuję się ciążowo. Piersi się trochę powiększyły, ale są totalnie bezbolesne.
W pierwszej ciąży już w 5 tygodniu miałam duże nudności, zaczęły się wymioty, potworna nadwrażliwość na zapachy (nie mogłam nawet otworzyć lodówki czy przygotować sobie jedzenia, kosmetyki tylko bezzapachowe), byłam wyczerpana, chodziłam spać nawet o 20… nie mogłam jeść większości rzeczy, piersi bolały mnie bardzo, czasem nawet nie mogłam spać na brzuchu..
Oczywiście nie chcę przechodzić tego jeszcze raz, bo pierwszą ciążę wspominam koszmarnie przez te uciążliwe objawy. Zastanawiam się tylko czy to normalne, że dwie ciąże się aż tak różnią między sobą, skoro objawy to podobno indywidualna wrażliwość kobiety na hormony ciążowe?
Pierwszą wizytę u lekarza mam w najbliższy poniedziałek. -
Pamiętaj, że Twoje hormony mogły jeszcze nie wrócić do "normalności" i wszystko może się bardzo różnić od tego, co było przed pierwszą ciążą.
Myślę, że jak najbardziej jest to możliwe, że ta ciąża jest zupełnie inna od tej pierwszej.
Owsiana lubi tę wiadomość
-
Może się różnić. Miedzy moimi ciążami jest 8 lat różnicy, pierwsza ciąża 1 trymestr wszystko elegancko,żadnych tych złych objawów czułam się od początku do końca bardzo dobrze, ta ciąża obecna 1 trymestr przeciorał mną konkretnie, nie wiedziałam że tak można się czuć w ciąży...mdłości, ogromne osłabienie, wstręt do większości zapachów, a zaczęło się od 7 tygodnia i trwało nie przerwanie do 10 tygodnia, potem jak ręka odjął wszystkie złe objawy minęły.🙋🏻♀️94
👨🏻🦱93
13.10.2016 🩵
SN 41+4
4100g 62cm ❤️
14.09.2024 ⏸️
02.10.2024 💔🖤
29.11.2024 ⏸️💞
30.11.2024 hcg 68 mlU/mL
02.12.2024 hcg 188 mlU/mL
09.12.2024 hcg 3814 mlU/mL
19.12.2024 pierwsze USG ✊🏽 6+5 i 0,78 cm mamy serduszko 💗
09.01.2025 9+5 i 2,3 cm dzieciątka 🫶🏽
29.01. I prenatalne 🤞🏽 12+4, CRL 6,45 cm na 80% dziewczynka 🩷🤍
24.02 16+2 potwierdzone mamy dziewczynkę 🩷
27.03. II badania prenatalne 🐣
20+5 tc, 420 gram zdrowej dziewczynki (A)🩷
-
ja każdą ciążę znosiłam inaczej
A z ciekawości. Po jakim czasie od karmienia wróciłyście do takich zabawek - https://e-liq.pl/e-papierosyWiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia, 12:50
-