Ryzyko preklampsji
-
Hej wszystkim,
Po teście Pappa lekarz wyliczył, że ryzyko preklampsji po 42 tygodniu wynosi u mnie 1:35. Czy któraś z Was miała do czynienia z takim wynikiem? Czy lekarze wspominali o wcześniejszej indukcji porodu? -
Hej, ja miałam nieco niższe. U mnie po prostu miałam kontrolować ciśnienie krwi kilka razy dziennie. Przy ryzyku powyżej 1:150 najczęściej włącza się kwas acetylosalicylowy. Ale z drugiej strony 42 tydzień to jeśli donosisz aż dotąd, to na pewno będą wywoływać. A.jakie masz ryzyka we wcześniejszych tygodniach?
-
Przed 34 1:977,
przed 37 1:228,
a przed 42 1:35.
Już 3 miesiąc stosuję codziennie oczywiście Acard 150, ale mam tą nutkę niepokoju. bo od położnej usłyszałam o wywoływaniu i dużo naczytałam się o tym, podobno to bezpieczniejsze wyjście z sytuacji. -
Przede wszystkim trzymanie ręki na pulsie, czyli mierzenie ciśnienia, sprawdzanie, czy nie występuje białkomocz. Lekarze podejmą pewnie decyzje później. Ale wcześniejsze ryzyka nie są alarmujące. Więc przede wszystkim mniej stresu - on też źle wpływa. Poza tym pamiętaj, że te ryzyka to jest statystyka. Ja miałam duże ryzyko, a ciśnienie do samego porodu rzędu 100 na 60. 😅 A ryzyko wyszło, bo mam nadwagę i wiek i to była pierwsza ciąża. No i duże prawdopodobieństwo, że do 42 tygodnia nie dotrwasz. 😉 Poza tym spokojnie po 37 tygodniu już mogą wywoływać. 😉 Przede wszystkim spokój. Ważne, że jesteś pod opieką. A niestety położne... Każda, która spotkałam mówiła co innego na wiele tematów, więc tu też na luz.. 😉 spokojnej końcówki ciąży ☺️
pepa lubi tę wiadomość
-
Hej mi wyszło takie ryzyko do 37 tyg ciąży. (Aktualnie jestem w 23+2). Biorę acard, co wizytę badanie moczu. Ciśnienia mam Ok.
Lekarka powiedziała, ze to ze jest ryzyko to nie znaczy że wystąpi. Na połówkowych z bobasem wszystko Okanka013 lubi tę wiadomość
-
Mi wyszło ryzyko przed 37 tygodniem ciąży 1:18. Aktualnie jestem w 17 tygodniu. Narazie dostałam zalecenie mierzenia ciśnienia i Acard 150 mg.🙍♀️35 🙎🏻♂️38
TP 19.02.2025 💙
Ryzyko preeklampsji przed 37 tyg. 1:18 💊Acard 150
11.06 ⏸️
21.06 (5+2) pęcherzyk żółtkowy na USG 😍
5.07 1 cm (7+2) 💗
19.07 2,41 cm (9+2)
13.08 6,46 cm (12+6) 💙 I prenatalne 🧬
15.10 405 g (21+6) 💙 II prenatalne 🧬
29.10 573 g (23+6) 🐥
28.11 1115 g (28+1)🐰
10.12 1382 g (29+6)🐢 III prenatalne 🧬
-
Mnie zostały 2 miesiące do tego 37. donoszonego tygodnia. Stąd teraz takie myśli...
U mnie brak nadwagi, wręcz przeciwnie, ciąża pierwsza, z małą wszystko książkowo, NIFTY perfekcyjnie.
Położna, która ze mną się konsultowała zajmuje się odpłatnie porodami w IMiD i gdy usłyszała o ryzyku wspomniała od razu o indukcji ku bezpieczeństwu, ponieważ w 90% tak podobno się to kończy.
Dlatego pytam czy któraś ma może wyznaczony termin porodu przez właśnie ryzyko. -
Maszonek wrote:Miałam nawet wyższe ryzyka - wjechał Acard i kontrola ciśnienia oraz wyników moczu.
Jak dotąd ciśnienie 110/70-100/60.
A ktoś coś wspomniał właśnie o wcześniejszym położeniu się w szpitalu?
I dla mnie dość ważne - pijesz kawę? 😅 -
rybka8 wrote:A ktoś coś wspomniał właśnie o wcześniejszym położeniu się w szpitalu?
I dla mnie dość ważne - pijesz kawę? 😅
Nikt nie wspomniał o tym - zakładam, że pewnie dopóki wyniki są ok, a gdyby były nie ok to raczej szpital ad hoc, nie planowo. Kawę pije sporadycznie, ale dlatego że mam po niej zgagę w ciąży, nie dlatego że nie mogę, czy lekarz zabraniał. Lekarz patrząc na pomiary ciśnienia nawet zalecał 1 kawkę dziennie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2024, 11:35
rybka8 lubi tę wiadomość
-
Ja w pierwszej ciąży miałam stan przedrzucawkowy i poród w 31 tc. W drugiej od samego początku byłam na acardzie. Ryzyko 1:100. Stan przedrzucawkowy się nie powtórzył.12.09.2016 Łucja 💔 31 tc - nowotwór, stan przedrzucawkowy, cukrzyca
12.03.2018 Marcel 💙 -
Ja tez mam stwierdzone ryzyko preklampsji , coś właśnie. 1 do 130 jakoś na razie acard . Na następnej wizycie poruszę temat cesarki , raz że ja będę spokojniejsza jak przyjadę na dany termin , jakoś bardziej mnie ta cesarka uspokaja niż jak by się coś miało stać przy SN
-
Everka wrote:Ja tez mam stwierdzone ryzyko preklampsji , coś właśnie. 1 do 130 jakoś na razie acard . Na następnej wizycie poruszę temat cesarki , raz że ja będę spokojniejsza jak przyjadę na dany termin , jakoś bardziej mnie ta cesarka uspokaja niż jak by się coś miało stać przy SN
-
Domi.Nika wrote:Czyli nie widziałaś w pierwszej ciąży o ryzyku ?
Nie wiedziałam o ryzyku, bo nikt mnie nie skierował na badania w 12 tyg ciąży. Miałam tylko usg. W 25 tc zaczęły się pogarszać przepływy naczyniowe. W ciągu 2 czy 3 tyg pojawiło się nadciśnienie, białkomocz i obrzęki.12.09.2016 Łucja 💔 31 tc - nowotwór, stan przedrzucawkowy, cukrzyca
12.03.2018 Marcel 💙 -
Everka wrote:U mnie dochodzą jeszcze problemy z nerkami . A nawet jeśli mogła bym rodzic SN nie zdecydowała bym się , tyle ile znam historia o takim porodzie ,a potem że lekarze zwlekali z CC to ja podziękuję .
-