X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Skracająca się szyjka - Objaw Sludge
Odpowiedz

Skracająca się szyjka - Objaw Sludge

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Gosicza Debiutantka

Wysłany: 16 sierpnia 2024, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Wczoraj dowiedziałam się na sorze,że grozi mi poronienie zagrażające z powodu skracającej się szyjki. 1,5 tygodnia temu długość miała 43 mm na wizycie u mojej lekarz a wczoraj 23 mm i do tego "objaw sludge ",który nie wiem co znaczy ...
    Pobrali mi wymazy ,przepisali utrogestan i mam kontrolować szyjkę co tydzień. (Aktualnie 18 tydzień u mnie ).
    Jestem załamana .Czy ktoś miał taką sytuację ?Czy ktoś wie co to jest ten objaw sludge ?Czy to jest groźne dla dziecka?

• Gosicza Debiutantka

Wysłany: 16 sierpnia 2024, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anyone ?

• Malinowa _Mamba Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2024, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w ciągu 3 tygodni szyjka skróciła się z 3.9 cm na 2.6 cm.
    Dostałam od lekarza prowadzącego dopochwowo progesteron. zalecenia oszczędzającego się trybu życia, zakaz dźwigania, współżycia, głaskania brzucha oraz picie min. 2.5l wody z solą, miodem/cukrem i cytryną (domowy izotonik)

👨‍👩‍👦
    🩵👶 Aleksander 03.12.2024

age.png
  • Sagi Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2024, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obecność osadu w płynie owodniowym, tak wygooglowalam. Na Twoim miejscu skontaktowałabym się z lekarzem prowadzącym i przedstawiła całą sytuację, dobry lekarz wszystko Ci wyjaśni i pokieruje. Przesyłam uściski ❤️

09.02.2023 - ⏸️

age.png
  • Gosicza Debiutantka

Wysłany: 16 sierpnia 2024, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa _Mamba wrote:
    U mnie w ciągu 3 tygodni szyjka skróciła się z 3.9 cm na 2.6 cm.
    Dostałam od lekarza prowadzącego dopochwowo progesteron. zalecenia oszczędzającego się trybu życia, zakaz dźwigania, współżycia, głaskania brzucha oraz picie min. 2.5l wody z solą, miodem/cukrem i cytryną (domowy izotonik)

W ktorym tygodniu to u Ciebie wyszło?Jesteś cały czas na progesteronie ?jak teraz sytuacja wygląda u ciebie ?

• Saimi Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2024, 01:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W dziale problemy i komplikacje jest temat: mamy leżące.
    Kilka dziewczyn (w tym ja) się wypowiada na temat skróconej szyjki, co pomogło utrzymać ciąże jak najdłużej . Poczytaj, popytaj. Coś podpowiemy :)
    Osobiście w Twoim przypadku jeśli tak się skraca to bym leżała plackiem (i tak robiłam) oczywiście po rozmowie z lekarzem. Duże ilości progesteronu, magnezu, nospa przeciw skurczom. Chociaż niektórzy twierdzą, że leżenie nic nie daje. Ale w moim przypadku to się sprawdziło :)

Na sorze nie proponowali szpitala? Nie zaleciało konsultacji z lekarzem by założyć pessar czy szew?

Starania od 2017 r.
    Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
    On - 36l, wszystko ok

I IUI - 2019 nieudane
    I IVF - 25.09.23
    7dpt - Beta Hcg - 71 ; prog 231
    11dpt - Beta Hcg - 745 ; prog 172
    15dpt - Beta Hcg - 4174
    24dpt - jest zarodek z ❤️ (szpital, jednorazowe krwawienie bez przyczyny)
    31dpt - CRL 10mm 💓
    11+2 - CRL 45mm 🧡
    13+3 - CRL 70 mm, I prenatalne ok 💝
    17+3 - 200 g., 17 cm dziewczynki 😍
    20+3 - połówkowe, 340 g dziewczynki 🤩 skr. szyjka
    22+3 - 510 g., 28 cm gwiazdeczki 🥰 skr. szyjka
    26+3 - 910 g., 37 cm gwiazdeczki 💖 skr. szyjka
    30+3 - III prenatalne, 1580 g. dzielnej dziewczynki ❤️ od dziś szpital - b. skr. szyjka
    32+2 - 1980 g. 😍
    33+2 - 2150g. 🤩
    35+2 - 2600g. 💖
    36+2 - 2900g. 🧡
    36+6 - A. już na świecie! 🥰💓

age.png

Wysłany: 17 sierpnia 2024, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosicza wrote:
    W ktorym tygodniu to u Ciebie wyszło?Jesteś cały czas na progesteronie ?jak teraz sytuacja wygląda u ciebie ?

W 20+6 miałam wizytę u lekarza prowadzącego. W 21+4 miałam badania prenatalne u innego lekarza i też badał mi szyjkę, czy dalej jest takiej samej długości czy może dalej się skraca. Na szczęście była na tym samym poziomie.

Po wdrożeniu progesteronu najprawdopodobniej będę go stosować do 34 TC.

Kolejną wizytę mam dopiero 05.09. aczkolwiek w innym temacie będę chciała się spotkać z moją gin w poniedziałek, więc może zbada mi szyjkę.

👨‍👩‍👦
    🩵👶 Aleksander 03.12.2024

age.png

Wysłany: 17 sierpnia 2024, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saimi wrote:
    W dziale problemy i komplikacje jest temat: mamy leżące.
    Kilka dziewczyn (w tym ja) się wypowiada na temat skróconej szyjki, co pomogło utrzymać ciąże jak najdłużej . Poczytaj, popytaj. Coś podpowiemy :)
    Osobiście w Twoim przypadku jeśli tak się skraca to bym leżała plackiem (i tak robiłam) oczywiście po rozmowie z lekarzem. Duże ilości progesteronu, magnezu, nospa przeciw skurczom. Chociaż niektórzy twierdzą, że leżenie nic nie daje. Ale w moim przypadku to się sprawdziło :)

Na sorze nie proponowali szpitala? Nie zaleciało konsultacji z lekarzem by założyć pessar czy szew?

Najnowsze wytyczne PTGiP nie zalecają całkowitego leżenia, ponieważ osłabia to przede wszystkim mięśnie podtrzymujące (mówiąc kolokwialnie) brzuch i trzymające macicę a w niej dziecko. Co przy późniejszej pionizacji mogą nieść ze sobą ryzyko przedwczesnego porodu.
    Dodatkowo nie wpływają korzystnie na psychikę przyszłej matki czy chociażby ryzyko zakrzepicy. Oczywiście nic nie robimy na własną rękę tylko zgodnie z zaleceniami lekarza prowadzącego.

Wero0707 lubi tę wiadomość

👨‍👩‍👦
    🩵👶 Aleksander 03.12.2024

age.png
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2024, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam podobną długość szyjki w 20tc - 2.2cm. Miałam pobrane wymazy, i co tydzień kontrolowaną szyjkę (do 25tc oscylowała pomiędzy 2.3cm a 1.9cm). W 25tc założony pessar, do 34tc dopochwowy progesteron, pessar zdjęty w 37+2, urodziłam 39+3. Nie leżałam "plackiem", ale prowadziłam oszczędny tryb życia, wolne spacerki, zero dźwigania, sprzątania itp.

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    Project baby #2 - start 11.2024
    age.png
    👶06.2023
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    08.22 histeroskopia - stan zapalny endo
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    Project baby #1 - start 03.2021
    👩92'🧔90'
  • AEGO Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2024, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ze skróconą szyjką miałam wdrożony progesteron, większą ilość magnezu i oszczędny tryb życia. Zakaz dźwigania i współżycia. Co tydzień miałam kontrolę szyjki. Po mieszkaniu normalnie się przemieszczałam, poszłam z psem wokół bloku. Nie latałam po sklepach, zaprzestałam robienia spacerów życia. Urodziłam przedwcześnie z innego powodu, a w zasadzie było to połączone, bo szyjka się skróciła przez infekcję, niemniej do końca utrzymała się na poziomie 2,4 cm.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2024, 16:15

age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ