STYCZEŃ 2026 ❄️
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny ja też chodzę dużo po schodach a nie powinnam, lekarka mi mówiła że przy tym moim ryzyku przedwczesnego porodu powinnam to ograniczyć jak tylko się da. Normalnie to cały czas chodzę góra-dół po 20 razy dziennie 🫣
Te delikatne skurcze/napięcia brzucha też mam, chat gpt mówi że to normalne i dopóki nie jest bardzo bolesne to nie ma co się martwić.
Moja Wiki też już wariuje, wczoraj myślę że z dobre 15-20 razy w ciągu dnia czułam kopniaki i to w seriach. Piękne uczucie ale jak się zapomnę że tak się dzieje to idzie się wystraszyć 😅
Lula powodzenia dzisiaj! Widzę że jutro mamy maraton wizyt w tym połówkowe, będzie się działo ❤️
Miłego dnia wszystkim ❤️Kokosik lubi tę wiadomość
👩 1993 🧔🏻♂️1986
Starania na luzie od 01.2024
4 cykle z ovitrelle
03.2025 IVF krótki protokół - 8🥚-> 6MII -> tylko 1 ❄️
25.04.2025 FET 4BB 🤞🍀
05.05.2025 10 dpt beta 216 🍀🥹 -> 12 dpt beta 540 -> 14 dpt beta 1100 -> 19 dpt beta 6500
20.05.2025 25dpt - CRL 0,32cm, mamy 🩷
03.06.2025 - CRL 1,88 cm
17.06.2025 - CRL 3,49 cm 🕺💃
01.07.2025 - USG prenatalne 🧬 -
Zdrowa córeczka 🩷
-
Lula powodzenia na wizycie!
Dziewczyny, ja pewnie zaczynam sie zabierać za temat okolowyprawkowy nie od tej strony co trzeba, z góry uprzedzam że to będą bardzo podstawowe pytania jako first-time mom-to-be ☺️
Mamy wolny pokój który będzie przeznaczony dla synka (wciąż bezimiennego), dodatkowo mamy dużą sypialnie w której właściwie zmieściłyby się wszystkie dzieciowe meble i rzeczy. Bardzo podoba mi się zestaw łóżko + komoda (z przewijakiem) z Ikei model Myllra - łóżeczko ma wyciągany bok. Ale rozumiem że i tak na początku najbardziej wjeżdża dostawka i to łóżeczko to późniejszy etap? Czy takie łóżeczko powinno od początku stać w osobnym pokoju czy w sypialni? Ostatnio kilka osób które mają dzieci strasznie mi wjechały na głowę że trzeba jak najszybciej odstawiać dziecko do jego lozeczka, że unikać dostawki i budzenia co 30 min w nocy (oczywiście nie od razu) i poczułam się po pierwsze nastraszona a po drugie skołowana jak ta przestrzeń najlepiej zorganizować, także będę wdzięczna za wszelkie porady, nawet te najbardziej podstawowe 🙄
https://zapodaj.net/plik-6M96rDAvqO
👩🏻38l❤️🧔🏻♂️37l
06.21 ciąza naturalna, 10tc poronienie, zaśniad groniasty częściowy💔
07.23, 09.23, 11.23 IVF nr 1, 2 i 3. Trzy stymulacje
07.24 I FET ❄️ 3BB, CB 💔
09.24 II FET ❄️ 5BC, beta 7dpt <2.3
10.24 III FET ❄️ 5CC, beta 9dpt <2.3
11.24 mezoterapia jajników 💉
01.25 IVF nr 4 ->4❄️-> PGTA 3 zdrowe ❄️🥹
03.25 Leczenie stanu zapalnego endometrium 💊
22.04.25 IV FET ❄️ 4AB, beta 7dpt: 90.77, 9dpt: 274.8, 11dpt: 652, 13dpt: 1680,5, 24dpt: pęcherzyk ciążowy, zarodek i 🤍
13+0 Sanco&prenatalne ✅ chłopiec🩵
Maluchu zostań ze mną i rośnij 🍀🥹
-
Martolina wrote:Dziewczyny ja też chodzę dużo po schodach a nie powinnam, lekarka mi mówiła że przy tym moim ryzyku przedwczesnego porodu powinnam to ograniczyć jak tylko się da. Normalnie to cały czas chodzę góra-dół po 20 razy dziennie 🫣
Te delikatne skurcze/napięcia brzucha też mam, chat gpt mówi że to normalne i dopóki nie jest bardzo bolesne to nie ma co się martwić.
Moja Wiki też już wariuje, wczoraj myślę że z dobre 15-20 razy w ciągu dnia czułam kopniaki i to w seriach. Piękne uczucie ale jak się zapomnę że tak się dzieje to idzie się wystraszyć 😅
Lula powodzenia dzisiaj! Widzę że jutro mamy maraton wizyt w tym połówkowe, będzie się działo ❤️
Miłego dnia wszystkim ❤️
Ja się raz wzdrygnęłam jak dostałam kopniaka 😅😅 u mnie przy tym napięciu też w ogóle ból nie występuje, tylko po prostu takie spięcie jakiś czas
Puszkina wrote:Lula powodzenia na wizycie!
Dziewczyny, ja pewnie zaczynam sie zabierać za temat okolowyprawkowy nie od tej strony co trzeba, z góry uprzedzam że to będą bardzo podstawowe pytania jako first-time mom-to-be ☺️
Mamy wolny pokój który będzie przeznaczony dla synka (wciąż bezimiennego), dodatkowo mamy dużą sypialnie w której właściwie zmieściłyby się wszystkie dzieciowe meble i rzeczy. Bardzo podoba mi się zestaw łóżko + komoda (z przewijakiem) z Ikei model Myllra - łóżeczko ma wyciągany bok. Ale rozumiem że i tak na początku najbardziej wjeżdża dostawka i to łóżeczko to późniejszy etap? Czy takie łóżeczko powinno od początku stać w osobnym pokoju czy w sypialni? Ostatnio kilka osób które mają dzieci strasznie mi wjechały na głowę że trzeba jak najszybciej odstawiać dziecko do jego lozeczka, że unikać dostawki i budzenia co 30 min w nocy (oczywiście nie od razu) i poczułam się po pierwsze nastraszona a po drugie skołowana jak ta przestrzeń najlepiej zorganizować, także będę wdzięczna za wszelkie porady, nawet te najbardziej podstawowe 🙄
https://zapodaj.net/plik-6M96rDAvqO
Kurde... ja ogólnie nie planuję dostawkichciałam od razu łóżeczko właśnie, aby dziecko było nauczone od razu, że śpi "w swoim", mąż chce je w sypialni najpierw aby mieć dziecko "na oku" a później przestawić do innego pokoju
Czy ja jestem już wyrodną matką, że nie chcę dostawki? 😅
Ogólnie co do łóżeczek to tez podoba mi się rozwiązanie łózeczko + komodaWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 10:44
-
Ja planuje i łóżeczko w pokoju dla dziecka i dostawkę. W pokoiku będę miała rozkładany fotel do spania, mój mąż pracuje hybrydowo i te dni które chodzi do biura i musi wstać 2 godziny wcześniej będę spać z młodą w pokoiku. Chciałabym mieć taką elastyczność że może spać dziecko i w sypialni i w pokoju - zależy gdzie będzie wygodniej.
Aga ogólnie jestem tego samego zdania że wolałabym żeby się przyzwyczaiła do łóżeczka w pokoiku, ale jak rozmawiam z koleżankami to każda miała taki plan a kończyło się i tak na dziecku w sypialni albo nawet wspólnym łóżku 🫣 myślę że może być tak że na jakimś etapie skrajnego zmęczenia (jeśli karmi się piersią oczywiście) łatwiej jest wyciągnąć dziecko z dostawki i przystawić do cycka na śpiocha niż wstawać i iść do innego pokoju.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:10
kropka_aga lubi tę wiadomość
👩 1993 🧔🏻♂️1986
4 cykle z ovitrelle
25.04.2025 FET 4BB 🤞🍀
05.05.2025 10 dpt beta 216 🍀🥹 -> 12 dpt beta 540 -> 14 dpt beta 1100 -> 19 dpt beta 6500
03.06.2025 - CRL 1,88 cm
Zdrowa córeczka 🩷
-
Martolina wrote:Ja planuje i łóżeczko w pokoju dla dziecka i dostawkę. W pokoiku będę miała rozkładany fotel do spania, mój mąż pracuje hybrydowo i te dni które chodzi do biura i musi wstać 2 godziny wcześniej będę spać z młodą w pokoiku. Chciałabym mieć taką elastyczność że może spać dziecko i w sypialni i w pokoju - zależy gdzie będzie wygodniej.
Aga ogólnie jestem tego samego zdania że wolałabym żeby się przyzwyczaiła do łóżeczka w pokoiku, ale jak rozmawiam z koleżankami to każda miała taki plan a kończyło się i tak na dziecku w sypialni albo nawet wspólnym łóżku 🫣 myślę że może być tak że na jakimś etapie skrajnego zmęczenia (jeśli karmi się piersią oczywiście) łatwiej jest wyciągnąć dziecko z dostawki i przystawić do cycka na śpiocha niż wstawać i iść do innego pokoju.
Też się tego obawiam, no ale zobaczymy jak to wyjdzie finalnie. Na razie jest taki plan z łóżeczkiem, jak będzie konieczna dostawka to się kupi gdzieś na cito i tyle... chociaż po cichu liczę, że wypali to łóżeczkoJa ogólnie chciałam łóżeczko w innym pokoju, bo mówiłam meżowi, że wstawanie będzie częste i nie będę chciała go budzić jak będzie musiał wstać do pracy, a nie chcę, aby wstawał przemęczony, bo ma odpowiedzialną pracę. Ale się uparł, że damy radę no to tak zrobimy, a "w praniu" wyjdzie reszta
teraz wszystko jest dostępne od ręki to po prostu można wsiąść w auto i pojechać... nawet jeśli się przepłaci trochę, to mimo wszystko opcja jest.
Aaa miałam pisać, że w sobotę dotarł ten adapter BeSafejest spoko, dużo lepiej się jedzie jak pas nie uciska w brzuch
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:18
Martolina lubi tę wiadomość
-
Lula powodzenia dzisiaj 😊 Mi się udało zmienić wizytę z dzisiaj u tego niezbyt fajnego gina na jakąś babeczkę więc zamiast na 18:40 mam na 17:40 😌 Mam nadzieję że poczuje się bardziej zaopiekowana mimo że to tylko jedna wizyta. Bardzo się bałam że znowu będzie robił wszystko z pośpiechu i nawet dobrze małej nie zmierzy tak jak ostatnio. Liczę że ona mi przynajmniej puści serduszko bo ostatni raz słyszałam na prenatalnych 🙄
-
kropka_aga wrote:Też się tego obawiam, no ale zobaczymy jak to wyjdzie finalnie. Na razie jest taki plan z łóżeczkiem, jak będzie konieczna dostawka to się kupi gdzieś na cito i tyle... chociaż po cichu liczę, że wypali to łóżeczko
Ja ogólnie chciałam łóżeczko w innym pokoju, bo mówiłam meżowi, że wstawanie będzie częste i nie będę chciała go budzić jak będzie musiał wstać do pracy, a nie chcę, aby wstawał przemęczony, bo ma odpowiedzialną pracę. Ale się uparł, że damy radę no to tak zrobimy, a "w praniu" wyjdzie reszta
teraz wszystko jest dostępne od ręki to po prostu można wsiąść w auto i pojechać... nawet jeśli się przepłaci trochę, to mimo wszystko opcja jest.
Aaa miałam pisać, że w sobotę dotarł ten adapter BeSafejest spoko, dużo lepiej się jedzie jak pas nie uciska w brzuch
To też jest prawda, że przy kompletowaniu wyprawki się czasem zachowujemy jakby po urodzeniu dziecka miała nastąpić jakaś apokalipsa i sklepy będą zamknięte 😅
A tak naprawdę wszystko można od ręki dostać i jak będzie potrzebne to dokupić.
Jako anegdotkę opowiem że mój teść przez 3 pierwsze miesiace swojego życia spał w walizce 😅 jego rodzice za późno się zorientowali że wypadałoby temu dziecko kupić łóżeczko, a jak już się urodził to się tak przyzwyczaili że śpi w walizce że dopiero po czasie mu kupili.
Kokosik, Puszkina lubią tę wiadomość
👩 1993 🧔🏻♂️1986
4 cykle z ovitrelle
25.04.2025 FET 4BB 🤞🍀
03.06.2025 - CRL 1,88 cm
Zdrowa córeczka 🩷
-
Kroliczek2411 wrote:Ja mam poukładane już w szafie rozmiarami 😂 ale miałam frajdę jak to robiłam
ale wiadomo narazie wszystkie z metkami sobie leżą , super to wygląda a nie w siatce gdzies upchane w szafie 😬 ( przyjemniej u mnie tak było).
Co do ubierania dzieci to jest różnie , ja lubię jak dziecko nosi pajace ze stopkami bo nie ma problemu ze skarpetkami spadającymi , moje dzieci mają chude nogi i nawet te najmniejsze rozmiary po prostu spadały , wkurzało mnie to 🤦🏼♀️
Dzieci od początku spały w rożkach u mnie. Moim zadaniem trzeba poznać swoje dziecko bo serio każdy egzemplarz jest inny i trzeba się po prostu go nauczyć 🙂.
Ja nie miałam nigdy dziecka z zimy także nowa sytuacja dla mnie .
Kupiłam śpiworek z cottonmose do wózka i otulacz do fotelika z TESORO i mam jeszcze taki kombinezon miś w razie co chyba na tym poprzestanę narazie
To ja odwrotnie, metki poucinane, rzeczy poukładane ale nie rozmiarami. Muszę kupić organizery i sobie do nich układać. Prac będę dopiero listopad/grudzień na świeżo
Czyli dziecko ubieramy standardowo i wkładamy do śpiworka i do wózka tak? Też myślałam o takim śpiworku
Puszkina, te łóżko z ikei przepiękne z tym zestawem 🥰
My mamy malutką sypialnie więc u nas na początek dostawka, która wjedzie na styk dociśnięta do łóżka i szafy. Później będę uczyć młodą spać w pokoiku obok właśnie w takim łóżeczku że szczebelkami. I planuje też kupić je wcześniej żeby już mieć cały pokoik urządzony.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:39
31 👩34 🧔♂️
10 lat AH
05.2024 rozpoczęcie starań
11.2024 straciliśmy aniołka 7 tc 💔💔💔
01.2025 walczymy od nowa 🍀
04.05 ⏸️🥹🌷9dpo
05.05 beta 32,08 prog 40,20 🥳
07.05 beta 83,50 🥹🩷
10.05 beta 466,08 🥹🥰 prog 40,80🥰
15.05 beta 4000,48 🥰
22.05 USG puste jajo płodowe 😞
29.05 nasz mały cud 0,92 cm ❤️ ninja się chował ❤️🥷
12.06 2,2 cm fasoleczki ❤️😍
02.07 5,5 cm szalejącego bobka 😍
08.07 prenatalne ❤️ zdrowa dziewczynka 6,6 cm 🥰
31.07 130 gram szczęścia 🎀
☀️ zaświeciło słoneczko ☀️
-
Martolina wrote:To też jest prawda, że przy kompletowaniu wyprawki się czasem zachowujemy jakby po urodzeniu dziecka miała nastąpić jakaś apokalipsa i sklepy będą zamknięte 😅
A tak naprawdę wszystko można od ręki dostać i jak będzie potrzebne to dokupić.
Jako anegdotkę opowiem że mój teść przez 3 pierwsze miesiace swojego życia spał w walizce 😅 jego rodzice za późno się zorientowali że wypadałoby temu dziecko kupić łóżeczko, a jak już się urodził to się tak przyzwyczaili że śpi w walizce że dopiero po czasie mu kupili.
No dokładnie, przecież nikt nas nie zamknie w domu na kłódkę i nie zamkną wszystkich sklepów 😅😅
hahahaha 😅 komuś się zaspało, a to akurat pewnie były czasy, gdzie jednak dostępność pewnych rzeczy była utrudniona 😅
Kokosik - ja też będę prać na świeżo. teraz chyba nie ma sensu. Na razie nawet nie mam w czym, tzn. chodzi o płyn/proszek 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:34
-
Hej, już teraz mogę oficjalnie napisać, że czekamy na synka💙 Będzie miał na imię Kazio, po tacie męża, który niestety nie doczekała wnuka.
Teraz będę mogła ruszyć z wyprawką już bardziej pod jego kątem.
A jeśli chodzi o wyprawkę, bo gdzieś mi się to mignęło na grupie. Czy jak wozimy dziecko w foteliku w samochodzie to nie ubieramy kombinezonu tylko grubszy śpiworek? Jak to wyglada w praktyce, bo szczerze mówiąc wcześniej z takim czymś się nie spotkałam. Chatgbt mówi, że jak nie mam grubego kombinezonu to niby może być. Wiem, że chodzi o kwestie bezpieczeństwa itp, ale jak wy planujecie się to rozwiązać.Kokosik lubi tę wiadomość
-