suplementacja przed ciążą
-
Witam. Zapewne piszę w złym miejscu, wiem, że to forum dla kobiet, które już są w ciąży ale szukam doświadczonych mam, które są w planowanych ciążach. Otóż zdecydowaliśmy się razem z mężem na naszą pierwszą ciążę. Czy powinniśmy zadbać o jakąś suplementację przed rozpoczęciem starań? Jak tak to na co zwrócić uwagę i jak długo to praktykować? Bardzo przepraszam jeśli w złym miejscu piszę.
Dzięki, pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego! -
Kwas foliowy przez cały okres starań i przynajmniej pierwszy trymestr a właściwie to można go brać cały czas póki jesteśmy w wieku rozrodczym :p tak na prawdę skonsultuj się z ginekologiem odnośnie starań, porozmawiaj z nim o podstawowych badaniach i o suplementacji właśnie od takiej konsultacji najlepiej zacząć świadome planowanie ciąży
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Kwas foliowy najważniejszy witamina D, B6 dlatego warto zaopatrzyć się w suplementy które dadzą nam gwarancję na to, że organizm przyjmie witaminy wystarczająco. Poza tym dużo ruchu, dobrze zbilansowana dieta bogata w warzywa i owoce, odstawienie na bok używek.
-
zimowa stokrotka wrote:Kwas foliowy przez cały okres starań i przynajmniej pierwszy trymestr a właściwie to można go brać cały czas póki jesteśmy w wieku rozrodczym :p tak na prawdę skonsultuj się z ginekologiem odnośnie starań, porozmawiaj z nim o podstawowych badaniach i o suplementacji właśnie od takiej konsultacji najlepiej zacząć świadome planowanie ciąży
malami91 wrote:Kwas foliowy i zdrowa dieta
Lavendova wrote:Kwas foliowy, wit d i k2, żelazo (jeśli masz za malo najlepiej zbadaj poziom) i kwasy omega zwlaszcza dha. Można tez cynk na poprawe nasienia i jajeczka oraz q10 i inozytol. I dużo luzu
Shamrock wrote:Kwas foliowy najważniejszy witamina D, B6 dlatego warto zaopatrzyć się w suplementy które dadzą nam gwarancję na to, że organizm przyjmie witaminy wystarczająco. Poza tym dużo ruchu, dobrze zbilansowana dieta bogata w warzywa i owoce, odstawienie na bok używek. -
Jeśli lekarz zalecił zażywanie tego środka to słuchalabym lekarza. Jest to bardzo ważne aby ufać ginekologowi opiekującemu się ciążą.
Przed zajściem w ciążę polecam
zdrowo się odżywiać, pić koniecznie dużo wody oraz jeść dużo warzyw i owoców tak aby organizm był pełen witamin
brać kwas foliowy z uwagi na to, ze zapobiega powstawaniom wad cewy nerwowej
przyjmować witaminę D3
warto jest się również więcej ruszaćWiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2019, 14:17
-
Britka wrote:Jeśli lekarz zalecił zażywanie tego środka to słuchalabym lekarza. Jest to bardzo ważne aby ufać ginekologowi opiekującemu się ciążą.
Przed zajściem w ciążę polecam
zdrowo się odżywiać, pić koniecznie dużo wody oraz jeść dużo warzyw i owoców tak aby organizm był pełen witamin
brać kwas foliowy z uwagi na to, ze zapobiega powstawaniom wad cewy nerwowej
przyjmować witaminę D3
warto jest się również więcej ruszać
Kwas foliowy przecież jest np. w owocach, po co to suplementować? A witamine D3 można z kwaszonego nabiału dostarczać (surowego, nie sklepowego) i z miesa.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2019, 10:37
-
Ile trzeba by bylo zjesc tych owocow i tego nabialu zeby miec odpowiednią ilosc witamin i kwasu... Troche tu Leira pojechalas.
Ja polecam przed staranami Omega med Optima Start, jest kwas foliowy, Wit d, dha i jod, wszystko w odpowiednich ilosciach. Bralam ponad pol roku przed planowanym zajsciem w ciaze, zdrowa dieta, ruch, potem w ciąży zdrowe jedzenie, nie miałam anemii a wszystkie wyniki piękne.
-
Od jakiegoś czasu mocno interesuję się tematami żywieniowymi. Stawiam na różnorodne nieprzetworzone produkty, bilansuję sobie dietę, zliczam substancje odżywcze i robię sobie badania. Nie mam niedoborów (nawet zimą), a nie suplementuję już niczego.
Gdybyśmy nie mogli żyć bez suplementów to przypuszczam, że już dawno byśmy wyginęli. Przecież kiedyś suplementów nie było, a ludzie jakoś żyli i się rozmnażali i cieszyli się zdrowiem.
Ja osobiście w kolejnej ciąży już nic nie będę suplementować i będę odżywiać się tak jak teraz. Kiedyś niestety nie miałam tej wiedzy i suplementowałam. Chociaż z perspektywy czasu może i dobrze, że tak robiłam, bo moja dieta to był niestety śmietnik, więc pewnie nie dostarczałam sobie wszystkich, niezbędnych składników odżywczych. Aczkolwiek przy wybieraniu produktów dobrej jakości, nieprzetworzonych, od małych producentów, można żyć bez suplementów i to naprawdę dużo zdrowiej . Oczywiście wiąże się to z ogromnym wysiłkiem - znajdowanie producentów, wyprawy po zakupy produktów, znacznie wyższe ceny i oczywiście czasochłonne gotowanie wszystkiego w domu. Wiem, że nie każdemu by się chciało i rozumiem, że łatwiej podjechać do marketu po zakupy, ale chce Wam tylko powiedzieć, że można żyć bez suplementów i bez niedoborów i to naprawdę zdrowo - różnica w samopoczuciu jest nie do opisania, a do tego można się wyleczyć z wielu schorzeń przewlekłych samą dietą. Jeśli kogoś to interesuję to naprawdę warto podrążyć temat bo można bardzo poprawić jakość swojego zdrowia i życia.
Jeszcze taka uwaga, że jak suplementujecie, to też kapsułka nie zawsze załatwia sprawę, np. wit. D3, A, K, czy E, powinny być spożywane z tłuszczem odzwierzęcym, bo te witaminy rozpuszczają się w tłuszczach, a jeśli weźmiemy samą tabletkę "na sucho" to nie przyswoimy takiej witaminy i efekt będzie taki jakbyśmy nie suplementowali, o tym niestety się nie mówi, a to w sumie klucz, takich haczyków jest więcej, zwłaszcza, jeśli decydujemy się na suplementację pojedynczych witamin, w naturze one nie występują rozdzielnie, zwykle zwiększona podaż jednej witaminy łączy się ze zwiększoną podażą innej, która z nią "współpracuje", a suplementy często zaburzają właściwe proporcje, ale to temat rzeka.
Osetta wrote:Witaminy D3 nie dostarczysz z kwaszonego nabiału. Praktycznie nie ma możliwości dostarczenia jej z pożywieniem.
Niestety ale sama orientowałam się w tym temacie tak wiec w miesiacach zimowych jest wskazana w naszym klimacie suplementacja.
W czerwonym i białym mięsie i nabiale (nieprzetworzonym przemysłowo) jak najbardziej jest witamina D i wiele innych.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2019, 10:44
-