Suplementy dla kobiet w ciąży
-
nick nieaktualnyHej,
Mam pytanie odnośnie suplementów dla kobiet w ciąży. Jakie bierzecie lub brałyście po informacji, że jesteście w ciąży?
Patrzę na składy różnych i odrobinę się od siebie różnią. Lekarz wspomniał o czymś na I trymestr ale bez większego znaczenia jakie, wspomniał o Falvicie.
Zastanawiam się czy powinna być w składzie witamina A, bo wiem że w ciąży nie powinno się jej przedawkować.
Chociaż chyba takie suplementy dla kobiet w ciąży są tak dopasowane, by nie zrobić im krzywdy ?
Ja na razie biorę od 3 lat około kwas foliowy, teraz na zimowy sezon łykam tran i witaminy na włosy, ale jak zastąpię suplementem to chyba tylko przy nim zostanę. -
Widzę że nikt Ci nie odpowiedział więc ja się mogę wypowiedzieć Witaminy A chyba nie ma w większości tych takich multisuplementów dla kobiet w ciąży bo rzeczywiście nie powinno się jej brać za dużo. Tak standardowo to oprócz kwasu foliowego pewnie jod i waitamina D
leomadia lubi tę wiadomość
-
Tak, kwas foliowy już biorę.
W takim razie w środę kupię też jakieś witaminy bo do wizyty chyba jeszcze daleko...
Tylko w Wit. Prenatalnych pewnie też jest kwas foliowy więc czy nie przedawkuje tego jak będę brała jeszcze osobno?
W tabletkach które biorę jest 0,4mgWiadomość wyedytowana przez autora: 25 grudnia 2016, 22:30
Stella
-
No w ciąży trzeba jednak uważać na to co się je. Przy pierwszej ciąży siostra raz w tygodnia piekła mi jakieś zdrowsze ciasto żebym nie jadła śmieciowych słodyczy więc mi się opłacało A tak ogólnie to jakiś taki bardziej złożony suplement który zawiera to wszystko co wymieniłyście jest chyba najlepszą opcją żeby nie łykać nie wiadomo ilu tabletek
-
co do witamin to ja pół roku przed zajściem i cały I trymestr tylko kwas foliowy, od II trymestru falvit mama i kwas DHACórcia 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-