X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Tetralysal - początek kuracji i ciąża
Odpowiedz

Tetralysal - początek kuracji i ciąża

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • MałGo_13 Debiutantka

Wysłany: 10 lipca 2016, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może ktoś miał podobny przypadek i jest w stanie mnie uspokoić - nie planowałam ciąży, borykałam się ostatnio z problemami z cerą i dostałam tetralysal, 300 mg 1 tabletka dziennie. Jednak w cyklu w którym zaczęłam go brać zaszłam w ciążę, nie miałam świadomości jaki wpływ ma ten lek... chciałabym skakać z radości ale jestem pełna obaw przez ten lek. Z kalendarza mi wychodzi, że owulacje miałam ok. 18 czerwa, a lek przyjmowałam 30.06-7-07. 8 licpa zrobiłam test i już nie przyjełam dawki. 9 lipca dla pewności beta HCG 1900. Bardzo się boję wpływu tego leku, choć cały czas liczę na to, że na początku zarodek odżywia się z ciałka żółtego i jest chroniony przed czynnikami zewnętrznymi... będę próbowała dodzwonić się do ginekologa, ale to po weekendzie... miał ktoś podobną sytuację? Ciąża nie planowana, ale oboje z mężem chcemy drugie dziecko i mieliśmy już niedługo zacząć się starać, szkoda, że mój niepokój przeszkadza mi w radości i pewnie jeszcze bardziej szkodzi... :(

• Rebeca Koleżanka

Wysłany: 10 lipca 2016, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałGo_13 myślę, że nie powinnaś się aż tak nakręcać - chociaż zdaję sobie sprawę, że to może być trudne. Twoja panika może teraz jeszcze bardziej zaszkodzić niż sam lek, który przyjmowałaś. Z tego co piszesz to lek przyjmowałaś naprawdę bardzo krótko - także spokojnie, na pewno wszystko będzie w porządku.

Rzeczywiście, na ulotce jest napisane, aby leku nie przyjmować w ciąży ze względu na możliwość powstania przebarwień na zębach u matki i zaburzeń rozwoju szkliwa u dziecka, ale myślę że chodzi tu o sytuacje gdy ktoś przez długi czas w ciąży przyjmuje ten lek. Ty przecież od razu przestałaś brać lek.

Na początku większość z nas jest przecież nieświadoma, że jest w ciąży, np. do momentu wykonania testu ciążowego. Zdarza się, że w tym czasie popełni się jakiś nieświadomy błąd. Ja np. poszłam sobie na solarium, ponieważ nie wiedziałam jeszcze że jestem w ciąży.

Także uszy do góry i mniej stresu! :) Pozdrawiam

Aniołek 18.07.2016 <3
  • MałGo_13 Debiutantka

Wysłany: 10 lipca 2016, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za słowa otuchy. Fakt, że ulotka aż tak nie straszy, ale internet już tak... niepotrzebnie się naczytałam... w dodatku pani w aptece nastraszyła... na razie staram się o tym nie myśleć a jutro spróbuje skontaktować się z moim ginekologiem...

Pozdrawiam!

Rebeca, jaaa lubią tę wiadomość

• jaaa Nowa

Wysłany: 18 lutego 2017, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałGo_13 jak mija lub mineła twoja ciąza po tym nieszczęsnym leku? wszystko w porzadku?

• /Natalka Przyjaciółka

Wysłany: 18 lutego 2017, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ten sam problem miałąm. i taka sama panika mnie dopadła.
    popros o prenatalne, sa jak najbardziej wskazane w tym wypadku.
    dodam ze jestem na koncówce i jest wszystko dobrze ;)

hchy3e3kiyb8yirx.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ