umowa zlecenie
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
tomania2806 wrote:i jak pracujesz dalej czy jestes na l4 no i co po porodzie
Jeszcze pracuję, ale... powoli myślę o zwolnieniu. Mi zleceniodawca odprowadza wszystkie składki, dlatego będąc na L4 będę mieć normalnie płacone (po 33 dniach przejmuje mnie ZUS, więc dla zleceniodawcy nie jestem żadnym kosztem). Jeśli w dniu porodu, umowa nadal trwa = będę mieć macierzyński. Wiadomo, że mając zlecenie, nie ma się takich przywilejów i nie jest się chronionym, tak jak na umowie o prace, ale też nie jest to sytuacja beznadziejna. Klucz to te składki właśnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2016, 14:31
-
nick nieaktualny
-
tomania2806 wrote:ja też mam skladki odprowadzane,
Jeśli tak to identyczna sytuacja. Info sprawdzone - potwierdzane u księgowych i w ZUSie. Trzeba tylko dopilnować, by umowa trwała do dnia porodu. W przeciwnym wypadku... będziesz mieć płacone L4 do porodu, ale... po porodzie już macierzyńskiego nie ma.
Jeszcze jedna uwaga. Prawa do świadczeń nabywa się po 90 dniach.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2016, 14:29
-
nick nieaktualny
-
tomania2806 wrote:bardzo ci dziękuję uspokoilas mnie ja juz pracuję 1,5 roku więc 90 dni dawno mi minęło
Nie ma sprawy. W naszym przypadku trzeba liczyć niestety na dobrą wolę zleceniodawcy, dlatego mam nadzieję, że masz fajne szefostwo Mi obiecano, że będzie dobrze, ale ostatecznie uspokoję się w dniu porodu
Kiedy planujesz iść na zwolnienie ?
-
nick nieaktualny
-