X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wielkie dziecko w 25tc?
Odpowiedz

Wielkie dziecko w 25tc?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • kolorlila Przyjaciółka

Wysłany: 29 marca, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Potrzebuje porady bo zwariuję. Ciążę prowadzę w Norwegii i ich podejście do niektórych ciążowych aspektów znacznie różni się od polskich.

Miałam wczoraj usg w 25+2 i waga dziecka to 1040g… a obwód brzuszka to około 23cm.
    Lekarz nie widział w tym nic złego, powiedział że dziecko dobrze odżywione… no ale to jest ponad 90centyl zarówno jeśli chodzi o wagę i rozmiar AC.
    Poprzednie USG było w 22+6 i waga była 675g a rozmiar brzuszka 20cm. Więc w 2.5 tyg urósł o 400g i brzuch o 3cm.
    Pojawi się temat cukrzycy, jestem na granicy. W Polsce pewnie byłabym zakwalifikowana juz jako cukrzyca ciążowa tutaj nie.
    O ile glukoza na czczo 77, tak po 2h (u nas sprawdza się co 2h) to już 160, norweska norma to 162. Więc lekarze powiedzieli że jest okej, i spadaj 🤡🫠.
    Więc jestem zostawiona sama sobie bo utknęłam w tej maleńkiej szparze pomiędzy wynikami.
    Zamówiłam już glukometr i wszystko co trzeba to pomiarów cukru.

Ale wariuje, z tą wagą dziecka. Czy ona po wprowadzeniu diety wróci na dobre tory, przyrosty? W sensie czy jestem już skazana na makrosomie płodu?

Jestem wrakiem emocjonalnym. W zeszłym roku dwa poronienia. Przy porodzie z córką rzucawka, atonia macicy z utratą 1.5l. A teraz łożysko przodujące, dodatkowe łożysko na przedniej ścianie, drugie na tylnej. Rzucawka i atonia w wywiadzie. A teraz jeszcze ta waga małego…

Liczyłam się ze będzie duży, bo mąż ma ponad 2m wzrostu i był duży przy porodzie. Ja jestem wcześniakiem z 2300g przy urodzeniu.

Macie jakieś doświadczenia?

2022👧🏼

💔 styczeń 2025
    💔 lipiec 2025
  • izzou97 Autorytet

Wysłany: 30 marca, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! U mnie tak od badań połówkowych była mowa o dużym dziecku, na połówkowych masa płodu szacowana na 432 g (20+5), a już na III prenatalnych w 30tc ponad 2000 g, gdzie ja urodzona w 34tc jako wcześniak ważyłam tyle co on 4 tygodnie wcześniej. U mnie OGTT wskazywało na mały spadek cukru między 1 a 2h, ale w PL też jest takie podejście że jak mieści się w normach to ok. Ja miałam kontrolować glukozę na czczo przy okazji badań krwi i powtarzałam OGTT około 30 tygodnia właśnie i wyszło też w normach z małym spadkiem między 1 a 2h. Finalnie miałam CC z powodu makrosomii płodu. Mały ważył 4500, ale był długi. Rozwija się okej, ja po ciąży też mam glukozę i insulinę w normie, więc spokojnie :) czasem to rzeczywiście „taka uroda”

10.2025 🩵
    ✨Kto martwi się na zapas, martwi się podwójnie ✨

age.png
  • Mimblanee Autorytet

Wysłany: 30 marca, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może skonsultować z innym lekarzem? Może to błąd pomiaru? Mnie tak straszyli przed porodem, na USG wychodziło 3900 a tymczasem maluszek się urodził 2900 i wszyscy w szoku

kropka_aga lubi tę wiadomość

🩵 D 1.05.2025

preg.png
  • jo_ana Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w 3 trymestrze na każdym USG była waga i wymiary ponad 90 percentyl. Raz nawet przyrost wynosił 700 g w 2 tyg, a średnio co 2 tyg było +500g. W 37tc szacowana waga 3500g urodziłam w 39 tc z wagą 3800 niecałe, a względem szacowań miało być już 4 kg. Pamiętaj, że pomiary z USG mogą się mylić i w jedną i w drugą stronę i jeden większy pomiar o niczym nie świadcz też. U mnie była cukrzyca ciążowa, mimo trzymania diety i cukrów w miarę w normach przyrosty wagi i tak nie zwalniały. Dla pocieszenia w 27 tc u nas było 1200g, więc podobnie wychodzi jak u Was, nie stresuj się na zapas to jeszcze nie jest „za duże” dziecko jest z tych większych, ale to jeszcze nie jest makrosomia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia, 12:37

5 lat walki o nasz cud 🌈
    11/2021 9/12 tc 💔

🔸 IVF: 03/2024
    14/05 (N) I FET ❄️ cb ?
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
    13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
    30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany

09/06 (S) V FET ❄️
    6 dpt ⏸️ zostań z nami 🌈🍀
    20.02.2026 (39+2) CC 3790g 56 cm
    Nasza córeczka jest już z nami 💖

age.png
  • Chmurka21 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, pozwole sobie dołączyć, bo dziś jestem po usg i nie mogę przestać płakać.
    U mnie sytuacja podobna, od 20+4(polowkowe) była mowa o dużym dziecku, choć wtedy było 399g. Wg daty z pierwszych prenatalnych w ogóle był to idealnie 50 centyl, bo między 1 prenatalnymi a data z transferu były 3 dni różnicy.
    Następnie 26+0- 1040g, 29+0 - 1549g, 32+0-2205g a dziś 34+0-2780g…. Płeć żeńska. Do tej pory ciagle oscyluje 80-85 centyl, ale wg dzisiejszych pomiarów brzuszek ponad 95 centyl…. Ma też długie nogi.
    Lekarz stwierdził dziś, że jak tak dalej pójdzie, to najpóźniej w 39tc będziemy myśleć o indukcji. Dostałam krzywa cukrowa do powtórzenia, choć lekarz nie spodziewa się u mnie cukrzycy, ja w 25tc miałam krzywą 68-78-78 (pytałam wtedy czy to ok że mam tak niskie te cukry i niby było ok…, teraz chyba żałuje, że nie poszłam z tym gdzieś dalej).
    Jestem załamana, przytyłam 10kg od początku ciąży, mega się oszczędzam jeśli chodzi o jedzenie. Już praktycznie wykluczam cukry proste, owoce itp.
    Możliwe, że to genetyka, ale ja ważyłam niecałe 3500, a mąż 4000, no ale mąż był 3cim dzieckiem i płeć męska więc też to jakoś inaczej….
    Pozostaje mi się łudzić, że to serio błąd pomiaru.
    Część z waszych historii napawa optymizmem 🫣 ale powiem Wam, że strasznie mnie to martwi, potem mam wyrzuty sumienia, że mam pretensje że dziecko rosnie i tak w kolo… Chodze już nawet do psychologa, ale w ostatnim czasie przed każdym USG się trzęsę. Rozważam też wizytę u innego lekarza, ale jakoś mam opory, że usłyszę cos jeszcze gorszego, albo ze te przewidywania jednak okażą się prawdziwe…

Ssilvia lubi tę wiadomość

👩31l.
    👱‍♂️34l.
    👩🏻‍🤝‍👨🏼od 2015r.
    👰🤵2021r.

Starania od 06.2023
    27cs

Ona: hormony, usg- wszystko w normie
    On: ciężki OAT

beta 9dpt: 248,1. 11dpt: 735,4 🥰

preg.png
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jo_ana wrote:
    U mnie w 3 trymestrze na każdym USG była waga i wymiary ponad 90 percentyl. Raz nawet przyrost wynosił 700 g w 2 tyg, a średnio co 2 tyg było +500g. W 37tc szacowana waga 3500g urodziłam w 39 tc z wagą 3800 niecałe, a względem szacowań miało być już 4 kg. Pamiętaj, że pomiary z USG mogą się mylić i w jedną i w drugą stronę i jeden większy pomiar o niczym nie świadcz też. U mnie była cukrzyca ciążowa, mimo trzymania diety i cukrów w miarę w normach przyrosty wagi i tak nie zwalniały. Dla pocieszenia w 27 tc u nas było 1200g, więc podobnie wychodzi jak u Was, nie stresuj się na zapas to jeszcze nie jest „za duże” dziecko jest z tych większych, ale to jeszcze nie jest makrosomia.

kochana, ja dopiero co byłam na USG w 32 tygodniu, tez moje dziecko 2.200 - identycznie jak twoje i tez dziewczynka. Lekarz mówi, ze super, ze dziecko zdrowie, uśmiał się, ze ma ładny pełny brzuszek - ja uważam, lepiej większe niż mniejsze, lepiej sobie poradzi.

wiesz to nic dziwnego, ze dzieci teraz się rodzą duże. szczerze mówiąc, moi rodzice to głównie byli wychowany na ziemniakach, kluskach itp. Ja jem dużo białka , moja dieta naprawdę jest urozmaicona, wiec i dziecko lepiej odżywione.

ja przytyłam 20 kg, hehe, dla mnie najważniejsze ze dziecko zdrowie i juz brakuje mało do narodzin. ja sobie potem schudnę. i tez nie robie za często USG żeby się nie stresować.

Chmurka21 lubi tę wiadomość

✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸‍♂️✨

🌿 Hashimoto
    💛 czas starań - 12 miesiecy

💊 Leczenie & suplementy
    • 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
    • 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
    • ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
    • 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
    • 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg

✅ Badania & wyniki
    Profil antyfosfolipidowy – OK
    Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
    AMH – 2.9 🌟
    Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
    MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
    Ferrytyna - 90 ng/mL
    CA 125 - negatywny
    🔄
    Jajowody – drożne ✅

29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
    15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
    Czekamy na dziewczynkę 🥹
    preg.png
  • Chmurka21 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssilvia wrote:
    kochana, ja dopiero co byłam na USG w 32 tygodniu, tez moje dziecko 2.200 - identycznie jak twoje i tez dziewczynka. Lekarz mówi, ze super, ze dziecko zdrowie, uśmiał się, ze ma ładny pełny brzuszek - ja uważam, lepiej większe niż mniejsze, lepiej sobie poradzi.

wiesz to nic dziwnego, ze dzieci teraz się rodzą duże. szczerze mówiąc, moi rodzice to głównie byli wychowany na ziemniakach, kluskach itp. Ja jem dużo białka , moja dieta naprawdę jest urozmaicona, wiec i dziecko lepiej odżywione.

ja przytyłam 20 kg, hehe, dla mnie najważniejsze ze dziecko zdrowie i juz brakuje mało do narodzin. ja sobie potem schudnę. i tez nie robie za często USG żeby się nie stresować.

Dzięki za tę wiadomość ❤️ kurde to nie wiem…, bo mój lekarz od 20tc sukcesywnie mówi, że dziecko jest większe. Przez te 14 tygodni to już mi się schiza z tego zrobiła, bo wcześniej mówił po prostu że większe, a jak pytałam o szczegóły, że co to znaczy to że jeszcze za wcześnie, żeby wyrokować.
    Teraz dobiła mnie ta krzywa cukrowa, bo mam problem z żyłami i ostatnio podczas krzywej byłam 6x kluta… no ale nic, muszę się uspokoić. Dziękuję jeszcze raz za Twoją historię ❤️

Ssilvia lubi tę wiadomość

👩31l.
    👱‍♂️34l.
    👩🏻‍🤝‍👨🏼od 2015r.
    👰🤵2021r.

Starania od 06.2023
    27cs

Ona: hormony, usg- wszystko w normie
    On: ciężki OAT

beta 9dpt: 248,1. 11dpt: 735,4 🥰

preg.png
  • Faelwen90 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    Na swoim przykładzie mogę powiedzieć, że pomiar dziecka na USG nigdy nie będzie dokładny.

Tydzień przed porodem byłam na USG u mojego lekarza prowadzącego ciążę i wyliczył masę dziecka na 3.400, a trzy dni po tym USG urodziłam chlopca 3.950.

Życzę wam wszystkiego dobrego w ciąży. Nie martwcie się na zapas ;)

Chmurka21 lubi tę wiadomość

age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ