X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wielkie dziecko w 25tc?
Odpowiedz

Wielkie dziecko w 25tc?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • kolorlila Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Potrzebuje porady bo zwariuję. Ciążę prowadzę w Norwegii i ich podejście do niektórych ciążowych aspektów znacznie różni się od polskich.

Miałam wczoraj usg w 25+2 i waga dziecka to 1040g… a obwód brzuszka to około 23cm.
    Lekarz nie widział w tym nic złego, powiedział że dziecko dobrze odżywione… no ale to jest ponad 90centyl zarówno jeśli chodzi o wagę i rozmiar AC.
    Poprzednie USG było w 22+6 i waga była 675g a rozmiar brzuszka 20cm. Więc w 2.5 tyg urósł o 400g i brzuch o 3cm.
    Pojawi się temat cukrzycy, jestem na granicy. W Polsce pewnie byłabym zakwalifikowana juz jako cukrzyca ciążowa tutaj nie.
    O ile glukoza na czczo 77, tak po 2h (u nas sprawdza się co 2h) to już 160, norweska norma to 162. Więc lekarze powiedzieli że jest okej, i spadaj 🤡🫠.
    Więc jestem zostawiona sama sobie bo utknęłam w tej maleńkiej szparze pomiędzy wynikami.
    Zamówiłam już glukometr i wszystko co trzeba to pomiarów cukru.

Ale wariuje, z tą wagą dziecka. Czy ona po wprowadzeniu diety wróci na dobre tory, przyrosty? W sensie czy jestem już skazana na makrosomie płodu?

Jestem wrakiem emocjonalnym. W zeszłym roku dwa poronienia. Przy porodzie z córką rzucawka, atonia macicy z utratą 1.5l. A teraz łożysko przodujące, dodatkowe łożysko na przedniej ścianie, drugie na tylnej. Rzucawka i atonia w wywiadzie. A teraz jeszcze ta waga małego…

Liczyłam się ze będzie duży, bo mąż ma ponad 2m wzrostu i był duży przy porodzie. Ja jestem wcześniakiem z 2300g przy urodzeniu.

Macie jakieś doświadczenia?

2022👧🏼

💔 styczeń 2025
    💔 lipiec 2025
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Globulki dopochwowe z mio-inozytolem – naturalne wsparcie w dniach płodnych

Szukasz prostego sposobu, aby naturalnie wspomóc Wasze starania o dziecko? Czy wiedziałaś, że odpowiednie wsparcie środowiska wewnątrz pochwy może ułatwić zadanie plemnikom partnera? Specjalne globulki z mio-inozytolem mogą poprawiać jakość śluzu i chronić komórki przed niekorzystnymi czynnikami. Dzięki temu plemniki mogą poruszać się szybciej i sprawniej w drodze do celu, co może zwiększać szansę na zapłodnienie. To łagodne rozwiązanie, które może stać się Waszym cichym sprzymierzeńcem w najważniejszych dniach cyklu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ