Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wino w potrawie a karmienie piersią
Odpowiedz

Wino w potrawie a karmienie piersią

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • ralejka Ekspertka

Wysłany: 9 maja 2025, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak to jest z potrawami, które zawierają alkohol przy karmieniu piersią? Jecie czy nie?

👶 07.2024 synek 🩵

Starania o rodzeństwo od 01.2026

👩🏻 33
    🧔🏻 35
  • Rzelka Autorytet

Wysłany: 9 maja 2025, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli potrawa faktycznie zawiera alkohol, to oczywiście nie wolno tego jeść ani w ciąży, ani podczas karmienia, ani nie dajemy dzieciom. Jednak nie kojarzę takich potraw. Chyba, że chodzi ci o ciasta, cukierki itp?

Bo jeśli mowa o sosach czy innych rzeczach, do których dodaje się wina czy piwa podczas gotowania, to jem również w ciąży.
    Do potraw dodaje się wina może szklankę na kilka porcji. Z takiej ilości alkohol niemal całkowicie wyparowuje w procesie gotowania po kilkunastu minutach wrzenia.

ralejka lubi tę wiadomość

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
    HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
    Laparoskopia 🆗
    12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
    Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
    11 🥚, 3 zarodki,
    12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486
    23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
    03.02.25 - 10+2, 36mm, ♥️ 🆗
    I prenatalne 13+2 - 7,6cm, ♂️

age.png
  • ralejka Ekspertka

Wysłany: 9 maja 2025, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam na myśli sosy, na przykład miałam opcję zjedzenia mięsa w sosie winno-maślanym i zrezygnowałam :< i tak się właśnie zastanawiam, czy to mogłoby rzeczywiście zaszkodzić czy przesadzam...

👶 07.2024 synek 🩵

Starania o rodzeństwo od 01.2026

👩🏻 33
    🧔🏻 35
  • Po_prostu_Ola Ekspertka

Wysłany: 10 maja 2025, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ralejka wrote:
    Mam na myśli sosy, na przykład miałam opcję zjedzenia mięsa w sosie winno-maślanym i zrezygnowałam :< i tak się właśnie zastanawiam, czy to mogłoby rzeczywiście zaszkodzić czy przesadzam...

W ciąży - nie zjadłabym, zwłaszcza w restauracji, gdy nie wiem czy faktycznie dodali to wino wystarczająco wcześnie, by alkohol odparował.

Podczas karmienia piersią - zjadłabym, nawet jeśli zostało trochę alkoholu, to nie taka ilość, która w mleku w jakikolwiek sposób zaszkodzi dziecku.

ralejka lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 35 lat

1.2017 Syn I ♥️
    2.2021 Syn II ♥️
    2.2024 9tc poronienie zatrzymane, serduszko przestało bić w 8tc 💔
    10.2025 Syn III ♥️
  • marcellinna Znajoma

Wysłany: 16 maja 2025, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    unikam :)
    A dopuszczacie takie rzeczy na tym etapie - https://e-liq.pl/e-papierosy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2025, 13:03

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Spokój rodziców zaczyna się od jednego sprytnego urządzenia. Czy niania elektroniczna to must have rodziców?

Pierwsze miesiące z dzieckiem to wyjątkowy czas, ale też nieustanna czujność i troska o jego bezpieczeństwo. Coraz więcej rodziców sięga po nowoczesne rozwiązania, które pomagają spokojniej czuwać nad snem malucha. Czy niania elektroniczna to rzeczywiście niezbędny element domowej wyprawki, czy tylko kolejny gadżet? Sprawdź, jak działa, co daje na co dzień i czy może realnie ułatwić życie rodzicom.

CZYTAJ WIĘCEJ