Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wino w potrawie a karmienie piersią
Odpowiedz

Wino w potrawie a karmienie piersią

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • ralejka Ekspertka

Wysłany: 9 maja 2025, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak to jest z potrawami, które zawierają alkohol przy karmieniu piersią? Jecie czy nie?

👶 07.2024 synek 🩵

Drugi Cudzie trwaj! 🥰
    ⏸️ 03.03.2026
    2 cs

👩🏻 34
    🧔🏻 36
  • Rzelka Autorytet

Wysłany: 9 maja 2025, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli potrawa faktycznie zawiera alkohol, to oczywiście nie wolno tego jeść ani w ciąży, ani podczas karmienia, ani nie dajemy dzieciom. Jednak nie kojarzę takich potraw. Chyba, że chodzi ci o ciasta, cukierki itp?

Bo jeśli mowa o sosach czy innych rzeczach, do których dodaje się wina czy piwa podczas gotowania, to jem również w ciąży.
    Do potraw dodaje się wina może szklankę na kilka porcji. Z takiej ilości alkohol niemal całkowicie wyparowuje w procesie gotowania po kilkunastu minutach wrzenia.

ralejka lubi tę wiadomość

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
    HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
    Laparoskopia 🆗
    12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
    Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
    11 🥚, 3 zarodki,
    12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486
    23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
    03.02.25 - 10+2, 36mm, ♥️ 🆗
    I prenatalne 13+2 - 7,6cm, ♂️

age.png
  • ralejka Ekspertka

Wysłany: 9 maja 2025, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam na myśli sosy, na przykład miałam opcję zjedzenia mięsa w sosie winno-maślanym i zrezygnowałam :< i tak się właśnie zastanawiam, czy to mogłoby rzeczywiście zaszkodzić czy przesadzam...

👶 07.2024 synek 🩵

Drugi Cudzie trwaj! 🥰
    ⏸️ 03.03.2026
    2 cs

👩🏻 34
    🧔🏻 36
  • Po_prostu_Ola Ekspertka

Wysłany: 10 maja 2025, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ralejka wrote:
    Mam na myśli sosy, na przykład miałam opcję zjedzenia mięsa w sosie winno-maślanym i zrezygnowałam :< i tak się właśnie zastanawiam, czy to mogłoby rzeczywiście zaszkodzić czy przesadzam...

W ciąży - nie zjadłabym, zwłaszcza w restauracji, gdy nie wiem czy faktycznie dodali to wino wystarczająco wcześnie, by alkohol odparował.

Podczas karmienia piersią - zjadłabym, nawet jeśli zostało trochę alkoholu, to nie taka ilość, która w mleku w jakikolwiek sposób zaszkodzi dziecku.

ralejka lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 35 lat

1.2017 Syn I ♥️
    2.2021 Syn II ♥️
    2.2024 9tc poronienie zatrzymane, serduszko przestało bić w 8tc 💔
    10.2025 Syn III ♥️
  • marcellinna Znajoma

Wysłany: 16 maja 2025, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    unikam :)
    A dopuszczacie takie rzeczy na tym etapie - https://e-liq.pl/e-papierosy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2025, 13:03

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ