Witaminy,kwas foliowy..
-
Czesc dziewczyny,
Mam do Was takie pytanie,jestem w 8 tygodniu ciąży i wiem o niej od poczatku bo czekalismy na nia dosc dlugo i sie udalo.
Mialam juz 3 USG i wszystko jest ok.Biore progresteron dopochwowo.A nie biore zadnych witamin ani kwasu foliowego bo lekarz mi nic nie zalecal...Ja oczywiscie z nerwów i ekscytacji zapomnialam zapytac o to lekarza czy moge cos brac... ;/
Napiszcie czy Wy cos bralyscie ?M. -
Witam
Mam pytanie jestem w 21 tygodniu ciąży mam bardzo dobre wyniki generalnie wszystkie, lubię nabiał, warzywa, ryby,kasze, pije różne soki z wyciskarki. Obecnie regularnie zażywałam tylko magnez dwa razy dziennie. Jak powiedziałam lekarzowi na ostatniej wizycie, że nie zażywam witamin to dostałam wykład na zasadzie wyrodnej matki i nakaz zażywania super dobranego preparatu dla matek w ciąży.
Kłuci mi się to z moimi wynikami a dziecko ponoć pierwsze pobiera z mojego organizmu to co potrzebuje, faktem, że równie groźne jest prze witaminowanie a z drugiej strony chce jak najlepiej dla swojego dziecka.
Jak to jest u was ?Aga -
nick nieaktualnyJa brałam od początku ciąży Femibion, tak zalecił lekarz na pierwszej wizycie. Ale później już chodziłam do innego lekarza i po zakończeniu 1 trymestru usłyszałam że jak biorę i chcę to w porządku, ale nie jest to konieczne. Zakończyłam łykanie witamin około 24tc.
-
W pierwszej ciąży bralam kwas foliowy tylko..jakos do polowy..lekarz byl anty witaminom skoro wyniki miałam.super.
Teraz przed ciaza bralam falvit mama aby sie zregenerwowac po karmieniu piersią do konca 1trym i nie biorę nic.jak zajdzie potrzeba to cos będę przyjmowala -
Ja nie rozumiem dlaczego lekarze kaza lykac kwas foliowy. Przeciez to sztuczna forma witaminy. Slyszalyscie o metylacji i o tym, ze wiele ludzi ma ten proces zaburzony? Proponuje brac folian lub folate, bo to naturalna witamina, ktora na pewno sie wchlonie.
-
Cześć dziewczyny, jak jest z magnezem w czasie ciąży?
-
Ja kwas foliowy brałam już parę miesięcy przed zajściem w ciążę, nie mówił mi o tym żaden lekarz, ale jest powszechnie wiadome że niedobór tego składnika jest niebezpieczny dla płodu. Pierwszy lekarz, z którym miałam styczność już w ciąży zalecił mi oprócz kwasu foliowego witaminę D3 w dawce 2000.... Brałam to przez dwa tygodnie, po czym trafiłam na moją doktor prowadzącą, która złapała się za głowę, kazała natychmiast odstawić witaminę D mówiąc że nadmiar jest w ciąży niewskazany i nie powinno się jej brać, zwłaszcza na początku ( Mam ciągle nadzieję, że nie zaszkodziłam fasolce i nie rozumiem lekarza, który mi to zalecił.. Dodam, że nie widział żadnych moich badań ani nic co stwierdzało by niedobór tego suplementu w moim organiźmie... Moja gin zaleciła mi Femibion Natal 1... Lada moment czeka mnie zakup Femibionu Natal 2...
-
Ja od samego poczatku biorę Pregna (zelazo, jod, wit D, kwas foliowy, DHA), Pregna DHA i magne B6.
Będę to brać do konca ciazy. Przy karmieniu też
Kwas foliowy bralam przed ciążą dobre półtorej roku.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2016, 20:00
-
xMadzik wrote:Ja kwas foliowy brałam już parę miesięcy przed zajściem w ciążę, nie mówił mi o tym żaden lekarz, ale jest powszechnie wiadome że niedobór tego składnika jest niebezpieczny dla płodu. Pierwszy lekarz, z którym miałam styczność już w ciąży zalecił mi oprócz kwasu foliowego witaminę D3 w dawce 2000.... Brałam to przez dwa tygodnie, po czym trafiłam na moją doktor prowadzącą, która złapała się za głowę, kazała natychmiast odstawić witaminę D mówiąc że nadmiar jest w ciąży niewskazany i nie powinno się jej brać, zwłaszcza na początku ( Mam ciągle nadzieję, że nie zaszkodziłam fasolce i nie rozumiem lekarza, który mi to zalecił.. Dodam, że nie widział żadnych moich badań ani nic co stwierdzało by niedobór tego suplementu w moim organiźmie... Moja gin zaleciła mi Femibion Natal 1... Lada moment czeka mnie zakup Femibionu Natal 2...
W naszym klimacie jest niedobór witaminy D, miałaś mądrego lekarza, że to Ci zalecił. Jak nie wierzysz, to zbadaj swój poziom witaminy D a potem idź z wynikami do obecnej pani doktor.
Ja od początku też biorę witaminę D a nawet przed staraniami ją brałam. A mam zalecenie od lekarza z tytułem profesora. Zresztą od niedawna są obszerne wyniki badań na ten temat, w Polsce jest mało słońca, niedobór tej witaminy ma każdy w okresie jesienno-zimowym a ma ona dobry wpływ na przebieg ciąży.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2016, 21:42
-
rudi wrote:W naszym klimacie jest niedobór witaminy D, miałaś mądrego lekarza, że to Ci zalecił. Jak nie wierzysz, to zbadaj swój poziom witaminy D a potem idź z wynikami do obecnej pani doktor.
Ja od początku też biorę witaminę D a nawet przed staraniami ją brałam. A mam zalecenie od lekarza z tytułem profesora. Zresztą od niedawna są obszerne wyniki badań na ten temat, w Polsce jest mało słońca, niedobór tej witaminy ma każdy w okresie jesienno-zimowym a ma ona dobry wpływ na przebieg ciąży.
Zgadzam się po części, natomiast od ponad pół roku przed zajściem w ciążę przyjmowałam spore dawki witaminy D. Pierwszego lekarza zapytałam czy mam kontynuować to zalecił zwiększenie dawki. Nie jest milo usłyszeć potem ze nadmiar tej witaminy prowadzi do wad wrodzonych jak sobie człowiek uświadamia jak dlugi czas ją przyjmował... Chyba kazda przyszła mama się martwi o maleństwo i martwi się ze mogla mu w jakiś sposób zaszkodzić. Dodam tylko ku przestrodze, tak jak mi mówiła moja doktor prowadząca, że witaminy z grupy rozpuszczalnej w tłuszczach czyli A,D,E i K bardzo wolno są eliminowane z organizmu i dlatego łatwo je przedawkować.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2016, 23:47
-