X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wyjazd w góry
Odpowiedz

Wyjazd w góry

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • czekaja Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie. Takiego wątku nie znalazłam więc pozwoliłam sobie utworzyć nowy temat.

Mianowicie bardzo chciałabym pojechac w góry. wizyte u lekarza mam dopiero 8 wrzesnia a ostatnio zapomniałam pytać czy mi wolno.

Chciałam zapytać czy ktoraś z Was była w gorach w ciązy i co na to mowili Wasi lekarze??

bede wdzieczna za kazda odpowiedz:)

iv099vvjggrlv6wt.png

hchydqk3i4qembie.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam w 5 tygodniu w Zakopanym, kilka dni po zrobieniu testu (Krupówki, Gubałówka i Wielka Krokiem) na dzień :)
    Później byłam znowu w Zakopcu chyba w 11 tygodniu na tydzień i też nic się nie działo (Krupówki, dolina Kościeliska) :)

Gin zabronił, ale stwierdziłam, że nie mam zamiaru chodzić po górach (w Kościeliskiej spacerowaliśmy nawet nie do końca, robiliśmy co chwilę postoje, a jak się zmęczyłam to wróciliśmy) i skałach, tylko odpocząć :)
    Sprawdziłam tylko gdzie jest szpital - 10 minut na nogach od kwatery ;)

Ach, jeśli ci to coś pomoże to ja jestem z wyżyn, więc jeśli chodzi o zmianę ciśnienia, to między Zakopcem (ok 850m n.p.m.) a moją miejscowością jest różnica wysokościowa 550 m :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2014, 21:41

czekaja lubi tę wiadomość

• Niunia86 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekaja ja jadę w góry 2 września a pierwszego mam wizyte u gina więc zapytam i dam znać czy są jakieś przeciwwskazania:) co prawda ja tylko na 3 dni i glownie na krupowki i może na gubałówkę ale też jetem ciekawa jak lekarz się na to zapatruje :)

iv09cbxm68yuj78z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2014, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ,

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2015, 17:30

• czekaja Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny za odpowiedz.

Ja jestem z nad morza wiec roznica wysokosci spora.

Oczywiscie tez nie wchodzilabym na szczyty bardziej mysle o dolinie 5 stawowo morskim oku i miejscach nizej polozonych. Poczekam chyba do wizyty 8 wrzesnia i zapytam mojego lekarza bo boje sie ryzykowac.

Niunia daj znac co Twoj lekarz ci powie:)

iv099vvjggrlv6wt.png

hchydqk3i4qembie.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2015, 17:30

• Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się dopisuje, pochodzę z centrum Polski, więc wyjazd w góry był trochę obciążony zmiana ciśnienia itp., zanim zdecydowałam się na wyjazd rozmawiałam z moim ginem, przed urlopem miałam dokładne badania na samolocie, czy z szyjką i macicą wszystko ok, dostałam zielone świtało na wyjazd i tak w 22+3 tygodniu wyjechałam na tydzień w góry, było super, uwielbiam ten klimat tam odpoczywam...ps. ale ja bez konsultacji z ginem bałabym się jechać...właśnie ze względu na zmianę ciśnień itp.
    Oczywiście bez wchodzenia na szczyty, bez przemęczania się :)

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • Rudasek Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja byłam wczoraj :)
    pytałam o jacuzzi, samolot i góry :)
    w moim przypadku nie ma przeciwwskazań wiec jutro śmigamy do Zakopanego :)
    ale to indywidualna sprawa...na pewno w duzej mierze zalezy od ciśnienia :) mi co wizytę mierzy wiec zerknał na dane, zmierzył wczoraj plus wyniki badań i mowił ze śmiało mogę jechać :) i na baseniki też mogę iść...nie na cały dzień ale mogę :D

" Potrafimy kochać i marzyć, dlatego wszyscy jesteśmy zwyciężcami "
    relg3e5e4usdxs8f.png
    f2w3ugpjxbbrbi8m.png
  • czekaja Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz do zakopanego jezdziłam wieć wiem ze toleruje tamtejze cisnienie:)

jedyny problem mialam przy wchodzeniu na szczyty bo i z wysilku i ze zmiany cisnienia strasznie bolala mnie glowa wiec juz zapobiegawczo przed wejsciem na dany szczyt brałam leki przeciwbolowe.

W dolinach czy w samym Zakopanem było ok.

Tak jak piszecie bez konstltacji z lekarzem nie ma co ryzykowac. poczekam do 8. pozniej i noclegi tansze a po gorach nie bedziemy sie wspinac wiec pieknej bezdeszczowej pogody nie musimy miec.

byle poczuc ten klimat zobaczyc piekne gory i zjesc kwaśnice;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2014, 10:02

iv099vvjggrlv6wt.png

hchydqk3i4qembie.png

• Robotka1 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    byłam w ciąży z córą właśnie w okolicy 12 tygodnia ciąży nad Morskim Okiem. było dobrze, szliśmy spacerkiem, trochę się zmęczyłam ale pewnie kto by się nie męczył 18km tam i z powrotem;)

qdkkqps699ih7zxn.png
    3i49io4plnxypnm1.png
    I JESZCZE JEST MAJA Z 2008 ROKU:)
  • Pinia108 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2014, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam! Ja w poniedziałek mam zamiar na kilka dni wyjechać do Zakopanego. Byłam 4 tyg. temu (czyli 16 tc) na wizycie pani ginekolog powiedziała, że nie widzi przeciwwskazań do wyjazdu. Dodam, że na początku ciąży miałam zakazu wszystkiego, ponieważ poprzednia ciąża zakończyła się w 8 tc. :(
    Jutro jeszcze idę na połówkowe więc się dopytam co i jak. Na basen chodzę, ale wolę się upewnić czy mogę jechać na termy - mam co do tego wątpliwości. i o jechanie kolejką na Kasprowy spytam.
    W planach mamy oczywiście tylko dolinki :)
    Co do wypadu do Doliny Pięciu Stawów i stamtąd na Morskie Oko to ja osobiście bym tej trasy nie polecała kobiecie w ciąży. Byłam w zeszłym roku tam - widoki bajkowe - ale sporo wąskich i stromych tras (trudno kawałkami minąć się z turystami z naprzeciwka idącymi) i w wielu miejscach trzeba sobie pomagać rękami przy wchodzeniu lub schodzeniu po skałach.
    Ja wychodzę z założenia, że w Górach w ciąży trzeba zachować maximum rozsądku. Mam zamiar wybierać takie trasy gdzie w razie czego bez problemu jestem w stanie wrócić lub wezwać pomoc (że bez problemu pomoc do mnie dojedzie).
    Pozdrawiam i czekam na relacje z wyjazdów

Marianna [*] 08.11.2013 8tc
    Kamilka 7.01.2015
    Jan [*] 19.04.2016 12 tc (8/9 tc)
    Weronika 11.08.2017
  • Pinia108 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2014, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dziś na wizycie i pytałam ginkę o wyjazd w góry. Baseny termalne nie są wskazane dla ciężarnych, natomiast normalny basen jak najbardziej. Kolejką na Kasprowy mogę jechać - nie mam i jak dotąd nie miałam problemów z ciśnieniem. A kwaterę mamy obok szpitalu w razie czego :)
    Pozdrawiam i napiszę za tydzień jak było :)

Kamilka 7.01.2015
    Weronika 11.08.2017
  • Pinia108 Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam z Zakopanego :)
    Dałam radę chodzić po Dolinkach i na niedługich trasach. Trochę miałam zakwasy w łydkach - ale to nie z ciążą związane. Zwykle byłyśmy (mama i ciocia po 60+ i siostra 40+)cały dzień w trasie (trasa według przewodnika półdniowa), tempo spacerowe. W kilometrach to max 20 - Dolina Chochołowska ze szlakiem papieskim (śliczny płaski malowniczy). Na Kasprowy wjechałam kolejką - bilety online kupiłam - stanie w kolejce kilka godzin bezsensowne.
    Kiepsko się czułam tylko po drodze powrotnej - wole chodzić niż siedzieć kilka godzin w samochodzie jako pasażer. Na basen to tylko do aquaparku z Zakopanym poszłam i wybierałam tylko te baseny gdzie woda do 30 stopni była.
    Na trasach było kilka brzuchatek, ale też i dużo maleństw w chustach i nosidełkach.
    Ja na chodzenie "po górach" wzięłam kijki do nordika - mnie z nimi się lżej chodzi.
    Dokładniejszy plan:
    1 dzień - aklimatyzacja do Butorowego (wjazd krzesełkowym wyciągiem), spacerkiem przez Gubałówkę i zjazd kolejką szynową.
    2 dzień Dolina Strążyska, Silkawica, weszłyśmy na Czerwoną Przełęcz 1303 m n.p.m. ( w ciągu 40 min 300 m różnicy wysokości) i powrót Dolną Białego. 18km przez cały dzień
    3 dzień Dolina Chochołowska i szlak papieski ok. 20 km
    4 dzień Z Kuźnic do Schroniska Murowaniec 1500 m n.p.m.( przez Boczań), na Czarny Staw Gąsienicowy 1620 m n.p.m. i powrót Doliną Suchej Wody. ok 15 km
    5 dzień wjazd kolejką na Kasprowy, bo wszystkich bolały nogi
    6 dzień powrót Zakopane-Kielce

Wieczorami byłam trochę zmęczona, zakwasy delikatne w łydkach się pojawiły. Ja dużo lepiej się czuje jak sie ruszam niż jak siedzę w domu.

Pozdrawiam i życzę miłych wypoczynków.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2014, 15:34

Kamilka 7.01.2015
    Weronika 11.08.2017
  • caśka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2014, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bylam w Karkonoszach dosłownie 2 tygodnie temu, sama jechałam. Troche mnie zatykalo i dzidzia byla ruchliwa podczas podróży, ale nic po za tym.

57nu2yv.png
    sx4gq9q.png
  • rastafanka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w 26 tygodniu byłam w Bieszczadach. Dużo chodziliśmy, zaliczyliśmy Połoninę Caryńską i Wetlińską i różne punkty widokowe. Córcia w brzuchu dużo fikała, ale nic niepokojącego się nie działo :)

l22ndf9hcnybk1rg.png
  • elcia_aa Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2017, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a była któraś np w Alpach?

I i II IVF Medart Poznań
    III IVF NOVUM 5.01 transfer 2 groszków, 8dpt-30 11dpt-120, 35dpt mamy <3
    wwgzgzu37ir54715.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ