Wynagrodzenie na l4
-
Dziewczyny jak to jest z tym wyliczaniem wynagrodzenia na l4 , mianowicie przez cały rok nie chorowałam i na początku października dopadło mnie chorubsko i poszłam na tydzień na l4 w ciągu tego tygodnia dowiedziałam się ze jestem w ciazy i już od następnego tygodnia byłam na l4 z kodem B ponieważ troszkę plamiłam i lekarz kazał mi odpoczywać , jak zostanie mi wyliczone wynagrodzenie ? Z ostatnich 12 miesiecy czy zwykła miesięczną pensja , bo z tego co wiem żeby wyliczyć z ostatnich 12 miesiecy to trzeba przynajmniej 3 miesiące nie chorować no a umie jest ten tydzień a potem z kodem B ale jest ciągłość bo dostałam od poniedziałku do niedzieli i potem znowu od poniedziałku Kurde nie kumam tego i nie wiem czego mam się spodziewać Proszę o wyjaśnienie jeśli ktoś zna się w tym temacie
-
Ja Ci powiem, że ja byłam dwa tygodnie na l4 zwykłym zanim dostałam to z kodem B i potem pisałam pismo do firmy z prośbą o wyrównanie tych dwóch tygodni do 100%. Bez problemu mi wyrównali, też tak zrób a co do wynagrodzenia to ja miałam średnią z 12 miesięcy.
Podstawę wymiaru zasiłku chorobowego przysługującego ubezpieczonemu pracownikowi stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy. -