Wysokość macierzyńskiego
-
Hej wszystkim Przychodzę z tematem, w którym od kadrowych usłyszałam jedną opinie, a znajome miały wyliczane w pracy całkiem inaczej.
Wiem brzmi głupio...
A mianowicie - wysokość macierzyńskiego jest wyliczana na podstawie ostatnich 12 miesięcy.
Ale 12 ostatnich miesięcy przed porodem (wliczając również te z L4 ciążowym) czy 12 miesięcy liczonych sprzed L4 ciążowego? -
Wysokość zasiłku macierzyńskiego obliczana jest na podstawie średniego wynagrodzenia/przychodu stanowiącego podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie chorobowe z 12 miesięcy, poprzedzających miesiąc, w którym urodziło się dziecko lub zostało przyjęte na wychowanie. Jeżeli przed porodem ubezpieczona przebywała na zwolnieniu lekarskim, zasiłek macierzyński będzie wypłacany od tej samej podstawy wymiaru, od której wypłacany był zasiłek chorobowy.
___
To jeden z nowszych artykułów, natomiast pytając tu w innym wątku jedna przemiła kadrowa napisała całkiem coś innego.
Marcycha lubi tę wiadomość
-
Hej, z tego co wiem, to do średniej wlicza się 12 miesięcy przed przejściem na L4. Tylko te miesiące rzeczywiście przepracowane.
2 lata starań
32 lata - 2022r
AMH=0.86
4 stymulacje letrozole
drożność - 04.2022
pozytywny test 08.05
10.05 - betaHCG 476
serduszko 19.05.2022
Julia na pokładzie 08.01.2023
2 pozytywny test 23.03.2024 -
Czyli sprzeczne zdania... Też chętnie dowiem się.
-
Właśnie moje znajome, które niedawno rodziły + artykuły z Internetu mówią, że 12 miesięcy przed porodem, a tutaj już druga osoba mówi, że przed L4
-
Hej dziewczyny. Jeżeli jesteście stale na L4 przez kilka miesięcy przed porodem bez przerw w zwolnieniach (czyli nie wracacie do pracy między L4), to zasiłek macierzyński będzie wypłacony z tej samej podstawy, która była wyliczona dla zasiłku chorobowego (L4).
Czyli tak jak podaje rybka8 w cytacie z artykułu.
Do podstawy zasiłku wlicza się nie tylko podstawa wynagrodzenia, ale często też różne premie o czym warto pamiętać.
Polecam profil Marzena Pilarz-Herzyk na insta🙂Joke, pp2018, ver6ena lubią tę wiadomość
-
A ja mam pytanie, w jakiej sytuacji jest ponownie obliczana podstawa zasiłku macierzyńskiego? Urodziłam pierwsze dziecko na początku stycznia 2023. W tym roku w styczniu skończył mi się urlop rodzicielski i zaczęłam odbierać urlop wypoczynkowy. Pod koniec marca wróciłam do pracy, a z dniem 30 kwietnia poszłam na L4 związane z kolejna ciąża. Czy mój zasiłek będzie wypłacany w tej samej kwocie, co w pierwszej ciąży, czy będzie to jakoś ponownie wyliczone? I jeśli tak, to ile miesięcy będzie brane pod uwagę i które?
2 lata starań
32 lata - 2022r
AMH=0.86
4 stymulacje letrozole
drożność - 04.2022
pozytywny test 08.05
10.05 - betaHCG 476
serduszko 19.05.2022
Joke wrote:A ja mam pytanie, w jakiej sytuacji jest ponownie obliczana podstawa zasiłku macierzyńskiego? Urodziłam pierwsze dziecko na początku stycznia 2023. W tym roku w styczniu skończył mi się urlop rodzicielski i zaczęłam odbierać urlop wypoczynkowy. Pod koniec marca wróciłam do pracy, a z dniem 30 kwietnia poszłam na L4 związane z kolejna ciąża. Czy mój zasiłek będzie wypłacany w tej samej kwocie, co w pierwszej ciąży, czy będzie to jakoś ponownie wyliczone? I jeśli tak, to ile miesięcy będzie brane pod uwagę i które?
Patrząc na stopkę wychodzi na to że urlop rodzicielski skończył się ok 7 stycznia 2024, więc podstawa będzie brana za styczeń (bo przepracowałaś ponad połowę miesiąca - tak, urlop wypoczynkowy liczy się jak praca), luty i marzec. Co prawda zwolnienie jest ostatniego dnia kwietnia i jest przepracowane ponad połowa miesiąca ale w tym przypadku to się nie liczy.Joke lubi tę wiadomość
-
Super, bardzo Ci dziękuję za odpowiedź!
Lauraa lubi tę wiadomość
2 lata starań
32 lata - 2022r
AMH=0.86
4 stymulacje letrozole
drożność - 04.2022
pozytywny test 08.05
10.05 - betaHCG 476
serduszko 19.05.2022
Fabregasowa wrote:A jak wygląda kwestia nadgodzin i jednego bonusu rocznego?
Nasgodziny się wliczają. Bonus - zależy, czy jego wysokość uzależniona była od obecności/wyników pracy czy też wszyscy pracownicy otrzymali jednakową kwotę bez względu na powyższe.Początek starań 06/2022 -
rybka8 wrote:Właśnie moje znajome, które niedawno rodziły + artykuły z Internetu mówią, że 12 miesięcy przed porodem, a tutaj już druga osoba mówi, że przed L4
12 miesięcy przed pójściem na jakikolwiek zasiłek - w tym przypadku chorobowy. Aby podstawę liczyć na nowo musi być minimum 1 pełny miesiąc kalendarzowy przepracowany. Z tym, że chorobowy w ciąży to 100%, macierzyński 81,5%.Początek starań 06/2022 -
Markotka wrote:Wtedy cały czas ta sama podstawa
Edit. Doczytałam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września, 19:04
🍒 fertistim, cynk
🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C -
Co dzieje się z urlopem wypoczynkowym podczas pobytu na macierzyńskim i rodzicielskim? Ten urlop przepada czy po powrocie do pracy z macierzyńskiego można odebrać ten zaległy wypoczynkowy (czyli przedłużyć macierzyński)?
-
Śnieżka87 wrote:Hej Dziewczyny, a ja mam takie pytanie, co się bardziej opłaca pójść najpierw na macierzyński 100% a później na rodzicielski 70%, czy od razu na ten połączony macierzynski+ rodzicielski 81,5%. Pytam bo słyszałam że to wcale nie wychodzi na to samo?
To zależy od wielu czynników, ja planuje pójść na ten wariant 100/70, bo w drugiej połowie roku macierzyńskiego chciałabym wrócić częściowo do pracy, ale ja mam własną działalność, którą prowadzę z domu, więc mogę sobie coś tam porobić, jak dziecko śpi.
Na etacie to zupełnie co innego.
Ogólnie to można to policzyć, jaka jest różnica, ja kiedyś liczyłam i tam wychodzi różnica chyba 100 zł na przestrzeni tych 12 miesięcy, więc tyle co nic.♀️ '93 (31 lat)
AMH 2.61
wyniki w normie
♂️ '89 (35 lat)
bardzo niska liczebność i koncentracja plemników
genetyka ok👍
03.06.2024 - kwalifikacja do in vitro ICSI
24.07 - start stymulacji (z torbielą czynnościową 18 mm)
02.08 - punkcja 💉 pobrano 13 🥚, dojrzałych 12 🥚
- wszystkie poszły do zapłodnienia 🤞
zarodki 5 doba: ❄❄❄
07.08 - transfer ET 4.1.1 🌺
7 dpt - beta 3,4 mlU
9 dpt - beta 13,6 mlU
12 dpt - beta 54,4 mlU
14 dpt - beta 161,7 mlU
20 dpt - beta 1490 mlU
26 dpt - beta 6631 mlU CRL 3.3 mm, jest ❤
13+3 I USG prenatalne: CRL 6.3 cm ❤ ryzyka b. niskie, chłopiec 😊💙
21+3 II USG prenatalne: 380g, wszystko w normie 🤗