X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Zastrzyki w brzuch
Odpowiedz

Zastrzyki w brzuch

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Megson1996 Koleżanka

Wysłany: 1 września 2023, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak długo brałyście zastrzyki ?

• Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 1 września 2023, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do 6 tyg. po porodzie.

Ja strzelam w udo.
    Żeby nie robiły się siniaki, to trzeba bardzo powoli wstrzykiwać i nie wyciskać żadnych pęcherzyków.
    Patent ze szpitala i działa.
    Druga ciąża na zastrzykach i dopiero po instrukcji położnej w szpitalu w końcu nie ma siniaków.

Megson1996 lubi tę wiadomość

[age.png
  • Megson1996 Koleżanka

Wysłany: 1 września 2023, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_1003 wrote:
    Do 6 tyg. po porodzie.

Ja strzelam w udo.
    Żeby nie robiły się siniaki, to trzeba bardzo powoli wstrzykiwać i nie wyciskać żadnych pęcherzyków.
    Patent ze szpitala i działa.
    Druga ciąża na zastrzykach i dopiero po instrukcji położnej w szpitalu w końcu nie ma siniaków.
    A w brzuch robiłaś sobie może też ?

• Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 1 września 2023, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też ale w brzuch do 20tc.
    Poprzednio chyba trochę dłużej, teraz przy bliźniaczej
    od 20tc już nie było za co łapać na brzuchu.
    Robię w uda i jest ok. Mówią że ponoć najbardziej boli
    ale spróbowałam w szpitalu w ramię za namową położnej
    i wolę w uda.

[age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 1 września 2023, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do końca połogu :)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Megson1996 Koleżanka

Wysłany: 1 września 2023, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_1003 wrote:
    Też ale w brzuch do 20tc.
    Poprzednio chyba trochę dłużej, teraz przy bliźniaczej
    od 20tc już nie było za co łapać na brzuchu.
    Robię w uda i jest ok. Mówią że ponoć najbardziej boli
    ale spróbowałam w szpitalu w ramię za namową położnej
    i wolę w uda.
    Hmm bo ja miałam do 12 tc progesteron w zastrzykach to robiłam w brzuch, 2 tygodnie przerwy i nadal mam i nie wiem czy nic się nie stanie jak zacznę znowu w brzuch robić

• Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 1 września 2023, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mówiłam o heparynie.
    Nie słyszałam o progu w zastrzykach.

[age.png
  • abbigal Autorytet

Wysłany: 2 września 2023, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam w poprzedniej ciąży od początku do 6t tyg. po porodzie i teraz też biorę od samego początku. Gdzieś do 18tc robiłam sama, a później już zaczęłam chodzić do swojej przychodni i pielęgniarki robią mi w ramię. Pytałam czy mogę robić sama w udo, to każda położna i gin mówią mi, że to jest ostateczność, bo nie powinno się w udo ( internista jest innego zdania, mówi że mogę, ale on nie jest w kwestii ciąży dla mnie wyrocznią).

Ps. Mówię o heparynie. O progesteronie pierwsze słyszę, ale już doczytałam że faktycznie też się robi zastrzyki. Tylko, z ciekawości, dlaczego takie wskazanie? skoro są tabletki z progiem🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2023, 15:54

age.png

age.png
  • Megson1996 Koleżanka

Wysłany: 6 września 2023, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abbigal wrote:
    Ja robiłam w poprzedniej ciąży od początku do 6t tyg. po porodzie i teraz też biorę od samego początku. Gdzieś do 18tc robiłam sama, a później już zaczęłam chodzić do swojej przychodni i pielęgniarki robią mi w ramię. Pytałam czy mogę robić sama w udo, to każda położna i gin mówią mi, że to jest ostateczność, bo nie powinno się w udo ( internista jest innego zdania, mówi że mogę, ale on nie jest w kwestii ciąży dla mnie wyrocznią).

Ps. Mówię o heparynie. O progesteronie pierwsze słyszę, ale już doczytałam że faktycznie też się robi zastrzyki. Tylko, z ciekawości, dlaczego takie wskazanie? skoro są tabletki z progiem🤔
    Zastrzyki z progesteronem z tego względu, że szybciej działają. Tak naprawdę jak miałam niski progesteron i plamienia lekkie na początku, po 3 zastrzykach jak ręką odjął.

abbigal lubi tę wiadomość

• Eniana Autorytet

Wysłany: 20 października 2023, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dostawałyście te zastrzyki na recepte za darmo czy płacicie 100%. Właśnie dostałam recepte i jest na pełną płatność a widzę w necie że są dla kobiet w ciąży bezpłatnie.

07.2016 cp zakończona laparoskopowo
    11.2016 poronienie zatrzymane 8tc
    05.2019 👨‍👩‍👧 córka
    07.2022 kolejne starania
    01.2023 poronienie zatrzymane 7tc
    04.2023 cb
    08.2023 cb
    01.2024 15tc 👼 córka
    04.2024 II
    06.06.2024 Badania prenatalne
  • Kaja02 Znajoma

Wysłany: 20 października 2023, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostaję zawsze receptę gdzie jest napisane ryczałt i wtedy są darmowe w ciąży, nawet przed ciążą (musiałam brać od owulacji już) to miał receptę na 30% płatności.

• Eniana Autorytet

Wysłany: 20 października 2023, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaja02 wrote:
    Ja dostaję zawsze receptę gdzie jest napisane ryczałt i wtedy są darmowe w ciąży, nawet przed ciążą (musiałam brać od owulacji już) to miał receptę na 30% płatności.
    A do lekarza chodzisz prywatnie?

07.2016 cp zakończona laparoskopowo
    11.2016 poronienie zatrzymane 8tc
    05.2019 👨‍👩‍👧 córka
    07.2022 kolejne starania
    01.2023 poronienie zatrzymane 7tc
    04.2023 cb
    08.2023 cb
    01.2024 15tc 👼 córka
    04.2024 II
    06.06.2024 Badania prenatalne
  • Kaja02 Znajoma

Wysłany: 20 października 2023, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eniana wrote:
    A do lekarza chodzisz prywatnie?
    Tak i nie ma problemu z wydaniem takiej recepty

Eniana lubi tę wiadomość

• eRKow. Autorytet

Wysłany: 31 października 2023, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy robicie badanie aktywności anty Xa heparyny w trakcie ciąży? Mi zalecił docent Paśnik, w 12 i 24 TC. Zrobiłam teraz w 24tc, ale docent mówił żeby robić badanie po 4h, a niestety z powodu dojazdu i czekania krew miałam pobrana około 4h45min po zastrzyku, zastanawiam się czy to będzie miało duży wpływ na wynik...

MTHFR heteri
    PAI-1 homo

💔24.07.2022 r. Aniołek. (7tc/10tc) [*] Sławek
    💔04.04.2023 r. Aniołek (8tc/10tc) [*] Józio
    ❤️ 02.02.2024 r. Feliks, 3370g, 54cm, 10pkt

⏸️ 07.01.2025 r. 🙏

age.png
  • Kaja02 Znajoma

Wysłany: 31 października 2023, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam raz, dwa tygodnie po rozpoczęciu brania zastrzyków, żeby zobaczyć czy dawka heparyny jest odpowiednia, okazało się, że tak i już mam nie powtarzać. Też czytałam o tym, że najlepiej ok 4h po przyjęciu, ale spokojnie myślę, że Twój czas jest jak najbardziej odpowiedni, ważne żeby np nie robić zastrzyku o 7 rano a badania o 16.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ