Forum W oczekiwaniu na owulację Brak owu, cienkie endo i niski progesteron
Odpowiedz

Brak owu, cienkie endo i niski progesteron

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Laskotka Koleżanka
    Postów: 98 12

    Wysłany: 24 września 2015, 14:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie!
    Od kilku cykli chodzę na monitoring. Niestety okazuje się że pęcherzyki nie rosną od kwietnia czyli prawie pół roku już. Endometrium jest strasznie cienkie (3,8-4,5mm), z tego powodu lekarka przepisała mi Estrofem Mite który mam brać od 5dc-12dc po 1 tab na dzień - w poprzednim cyklu endo nieco się przy tym poprawiło - 5,5mm w 14dc. Progesteron w 22dc to jest tylko 0,60ng/ml gdzie norma to 1,2ng/ml -15,9ng/ml. (progesteron w czerwcu był lepszy w 23dc bo 0,80). Miesiączki są albo krótkie ok 22dni, albo długie(ok 30-40dni co kończy się wywoływaniem luteiną), albo są w normie gdy biorę luteinę od 14-25dc.
    Lekarka nie chce wprowadzać żadnych innych leków i karze uzbroić się w cierpliwość, natomiast same wiecie że z tą cierpliwością jest najgorzej. Staramy się 13 msc już(bądź dopiero) będzie to drugi nasz skarb jeśli kiedykolwiek się uda.
    Szukam pomocy więc tu- czy któraś z Was miała podobne problemy? Jeśli tak to czy sama mogę jeszcze jakoś działać? albo czy mam błagać lekarkę o dodatkowe leki? Ona uważa że trzeba czasu i może pęcherzyki zaczną rosnąć - może...
    Ja nienawidzę czekać i przede wszystkim nic nie robić..

    Starania od września 2014r.
    Mama 7letniej Magdalenki.
    PCOS,niski progesteron, brak rosnących pęcherzyków, cienkie endo
    2.02.2015r- ciąża biochemiczna..
    Stymulacja i walka, w lipcu cud! 2 kreski!
    Oczekujemy naszej Iskierki Nadzieji - marzec 2017
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 września 2015, 15:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może udaj się do innego lekarza i przekonaj się co on na to? Myślę, że na ta chwilę będzie to najlepsze wyjście z sytuacji skoro nie chcesz czekać a lekarce jak widać się za bardzo nie śpieszy. Miałam taką sytuację ale z PCO, lekarze kazali mi pierw doprowadzić hormony do normalnego poziomu i nie chcieli mi stymulować owulacji, której praktycznie nie miałam. Zmieniłam w końcu ginekologa i za chwilę byłam w ciąży a 3,5 roku minęło za nim poszłam do innego ginekologa, przez ten czas już dawno miała bym bobasa.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2015, 15:02

  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 24 września 2015, 17:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laskotka po 1to progesteronemsie nie przejmuj bo jak nie ma owulki to normalne ze nie ma progesteronu. Jak bedzie owu to i progesteronsie pojawi. Po 2 na pewno masz jakies problemy z hormonami i to powoduje brak owu i tez pewnie to endometrium. Idz do pozadnego lekarza i niech ci wypisze skierowanie na bad podstawowych hormonow i juz z nich na pewno cos wyniknie :)

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Laskotka Koleżanka
    Postów: 98 12

    Wysłany: 24 września 2015, 17:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowatorka, hormony badalam w kwietniu na własną rękę i wszystko poza progesteronem jest w normie. Może faktycznie przejdę się do innego lekarza jeszcze, choć już zmienialam kilka razy ale kolejni dwaj kazali też czekać bo jestem młoda więc do 2 lat starań mam Czas eh

    Starania od września 2014r.
    Mama 7letniej Magdalenki.
    PCOS,niski progesteron, brak rosnących pęcherzyków, cienkie endo
    2.02.2015r- ciąża biochemiczna..
    Stymulacja i walka, w lipcu cud! 2 kreski!
    Oczekujemy naszej Iskierki Nadzieji - marzec 2017
  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 24 września 2015, 19:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak jak pisalam progesteron jest wytwarzany po owulacji. Jak go nie ma ( jest tak niski jak u ciebie) to znaczy ze owu nie bylo.moj gin wogole mi go nie kazal badac bo i tak wiadomo ze jak nie mialam owu to by zle wyszly wyniki. A cos musi u ciebie blokowac owulke

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Laskotka Koleżanka
    Postów: 98 12

    Wysłany: 24 września 2015, 20:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie tylko co..ja niestety żadnej odpowiedzi nie uzyskałam od lekarki. Poprostu tak jest i trzeba czasu. Jeden jajnik wgl nie funkcjonuje, bynajmniej od ponad roku nie widać na nim nic oprócz kilku małych pęcherzyków przypominających PCOS, nie odczuwałam go nigdy. Drugi dawał radę przez 5msc, aż do poronienia biochemicznego..dalej jedynie nie potrafię zrozumieć że skoro on pracował te 9msc temu np. to dlaczego teraz odstawił taki bunt na tyle czasu..

    Starania od września 2014r.
    Mama 7letniej Magdalenki.
    PCOS,niski progesteron, brak rosnących pęcherzyków, cienkie endo
    2.02.2015r- ciąża biochemiczna..
    Stymulacja i walka, w lipcu cud! 2 kreski!
    Oczekujemy naszej Iskierki Nadzieji - marzec 2017
  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 24 września 2015, 21:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zmiana lekarza, koniecznie.

    Badania tsh, lh, fsh, prl. Konieczna byłaby ich powtórka na ten moment.
    Dziwne, że lakarka nie sugeruje clo. Poczytaj o ziołach o. Sroki i Dong Quai. Na staramy się z pomocą medyczną jest cały wątek o ziołach.

    A jaki miałas poziom prl przy ostatnich badaniach?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2015, 21:54

  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 25 września 2015, 07:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrob tez prolaktyne po mcp. Ja mialam tylko po mcp podniesiona i z tego co widac wystarczylo to zeby zablokowac mi owu.
    No i ten twoj lekarz nie umie rozpoznac pco? Powinien potwierdzic albo wykluczyc a nie takie gdybanie. Znajdz gina ktory leczy nieplodnosc to bedzie wiedzial co robic ;)
    A ile masz lat ? Wiek wiekiem ale jak nie masz od pol roku owulki to przynajmniej bedziesz wiedziala dlaczego

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2015, 07:13

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Laskotka Koleżanka
    Postów: 98 12

    Wysłany: 25 września 2015, 10:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje wyniki ostatnie to:
    FSH - 5,03 IU/l (2,8-14,4IU/l)
    Estradiol - 159,00 pmol/L (73-587 pmol/L)
    LH - 10,60 IU/l (1,1-11,6 IU/L)
    TSH - 2,81 uIU/mL (0,4-4 uIU/L)
    Prolaktyna - 269 mIU/L (40-530 mIU/L)
    Testosteron - 0,82 nmol/L (0,3 - 3,0 mIU/L)
    progesteron 0,60 ng/ml ( 1,2-15,9 ng/ml)
    Męża wyniki idealne.

    Mam 26lat.

    Starania od września 2014r.
    Mama 7letniej Magdalenki.
    PCOS,niski progesteron, brak rosnących pęcherzyków, cienkie endo
    2.02.2015r- ciąża biochemiczna..
    Stymulacja i walka, w lipcu cud! 2 kreski!
    Oczekujemy naszej Iskierki Nadzieji - marzec 2017
  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 25 września 2015, 22:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSH do zbicia, za wysokie

    LH:FSH 2,01 wysoko, powinno być ok 1. Wynik powyżej 1,5 może świadczyć o PCOS

    progesteron niski - brak owu

    LH samo w sobie wysokie, zbadaj jeszcze poziom AMH

    Ze stopki widzę, że staracie się 13 miesiąc. To już trochę czasu. Naprawdę poszukaj dobrego lekarza, który Wami pokieruje.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2015, 22:22

  • Laskotka Koleżanka
    Postów: 98 12

    Wysłany: 26 września 2015, 13:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A pytałam dwóch lekarzy o te wyniki, bo coś mi nie pasowało właśnie ten stosunek i na necie o TSH czytałam to usłyszałam, że okej jest..Szukam w takim razie kolejnego lekarza, może uda mi się trafić na kogoś kto po raz kolejny nie odeśle mnie z kwitkiem.
    Dziękuje!

    Starania od września 2014r.
    Mama 7letniej Magdalenki.
    PCOS,niski progesteron, brak rosnących pęcherzyków, cienkie endo
    2.02.2015r- ciąża biochemiczna..
    Stymulacja i walka, w lipcu cud! 2 kreski!
    Oczekujemy naszej Iskierki Nadzieji - marzec 2017
  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 27 września 2015, 18:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSH dla staraczki powinno być ok 1. Im niższe tym lepiej. Wartość 2 i wyzej to już za wysoko dla staraczki

  • Vesper Autorytet
    Postów: 2378 1813

    Wysłany: 29 września 2015, 00:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, powiedz to mojej gince. Mam 2,2 i ona twierdzi, że jest ok. i że niskie ft3 też ok...pod koniec miesiąca idę do gin-endo, zobaczymy, co on na to ;)

    a wracając do meritum: Laskotka, koniecznie, zmień lekarza. A, i żelazna zasada: samo TSH nic nie mówi, zbadaj je z FT3 i FT4.

    staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 29 września 2015, 07:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tsh 2 i dr nic nie mowil ze wysokie.

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Paolaaa Autorytet
    Postów: 747 188

    Wysłany: 29 września 2015, 17:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laskotka wrote:
    Moje wyniki ostatnie to:
    FSH - 5,03 IU/l (2,8-14,4IU/l)
    Estradiol - 159,00 pmol/L (73-587 pmol/L)
    LH - 10,60 IU/l (1,1-11,6 IU/L)
    TSH - 2,81 uIU/mL (0,4-4 uIU/L)
    Prolaktyna - 269 mIU/L (40-530 mIU/L)
    Testosteron - 0,82 nmol/L (0,3 - 3,0 mIU/L)
    progesteron 0,60 ng/ml ( 1,2-15,9 ng/ml)
    Męża wyniki idealne.

    Mam 26lat.

    Pytanie zasadnicze- w którym dniu cyklu robiłaś te badania?

    aga.just lubi tę wiadomość

    4c3t9n73nr884ilb.png
    01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
    15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)
  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 29 września 2015, 21:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowatorka radzę zmienić lekarza, bądź skonsultować to z innym pod kątem starania się o dziecko i zapytać czy ma to wpływ :)

  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 29 września 2015, 21:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga.just wrote:
    nowatorka radzę zmienić lekarza, bądź skonsultować to z innym pod kątem starania się o dziecko i zapytać czy ma to wpływ :)
    Ja poszlam do niego wlasnie tylko pod katem starania sie o dziecko
    Ps.u mnie norma jest od 0.27 do 4.2 a ja mam 2.070. To az tak duzo ?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2015, 21:28

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 29 września 2015, 21:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To radzę zmienić lekarza.
    TSH 2 to nie jest dobry wynik dla staraczki

  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 29 września 2015, 21:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSH dla staraczki powinno wynosić ok 1 i niżej. Im niżej tym lepiej. Ja miałam bardzo nisko i konsultowałam to z wieloma endo, bo bałam się, że jak jest za nisko to też źle. Otrzymywałam info jakie przekazuje, że przy straniach nie może być za niskie, że im niżej przy staraniach tym lepiej, i jeśli tsh rośnie mogą być problemy. To nie tak, że masz jakoś strasznie wysoko, ale wg mnie powinnaś zbić choć do poziomu ok 1 i na tym poziomie utzrymywać hormon, to na pewno nie zaszkodzi, a może pomoże, bo może tu coś przeszkadza i blokuje

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2015, 21:32

  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 29 września 2015, 21:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    poczytaj tuatj https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-ogolne/tsh-z-jakim-wynikiem-udalo-sie-wam-zajsc-w-ciaze,172.html

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego