Forum W oczekiwaniu na owulację Brak owu, cienkie endo i niski progesteron
Odpowiedz

Brak owu, cienkie endo i niski progesteron

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Młoda Przyjaciółka
    Postów: 196 46

    Wysłany: 3 października 2015, 20:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga.just , tsh na poziomie 2,8 to nie jest zły wynik nie przesadzaj...najwazniejsze jest miec niskie tsh przede wszystkim jak się juz jest w ciąży, wtedy faktycznie dostałaby leki na zbicie ale w zajściu w ciaze taki poziom tsh nie powinien przeszkadzać. Poza tym skutkiem ubocznym brania Clo jest cienkie endo. Także nie dziwie się ,że gin nie przepisał tego leku.

    Paolaa zadała bardzo ważne i podstawowe pytanie do kktórego się przyłączam...

    Młoda
    glxfp0ykf5qmdvkk.png

    uch5hdgeomm520qo.png
  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 3 października 2015, 21:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Młoda a jednak może przeszkadzać. Proponuję zgłębić się w temat :) I choćby poczytać trochę historii tutaj na owu :)
    Wynik wyzszy niż magiczne 1 nie oznacza, ze nie zajdzie się w ciaze, ale jak ktos sie stara o dziecko i nie wychodzi to nalezy TSH obnizyc, bo wplywa on posrednio na prace jajnikow.

    edit. a jakie Laskotka masz antyTPO? Warto zrobić by wykluczyć hasimoto

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2015, 21:26

  • Młoda Przyjaciółka
    Postów: 196 46

    Wysłany: 3 października 2015, 23:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga sama miałam TSH ponad 3.takze dzieki za rade ale w temacie jestem dosyc mocno zaglebiona. Na prace tarczycy może mieć wpływ tak samo styl życia. Mi TSH samo spadło do 2,3 jak odpudcilam sobie treningi mocno obciążające mój organizm. Zresztą chodziłam do gin-endo i ona twierdziła że TSH jest w porządku. Moja ginekolog tak samo twierdzi że TSH mam ok a chyba babka po ponad 20 latach w zawodzie ma doświadczenie...też mam cieniutkie endo i rzadko owulację ale u mnie problem tkwi raczej w niskim poziomie estradiolu i progesteronu.

    Na pracę jajników wplywaja też inne rzeczy także nie czepialabym się tej tarczycy na razie skoro wyniki wydają się dobre.

    Młoda
    glxfp0ykf5qmdvkk.png

    uch5hdgeomm520qo.png
  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 4 października 2015, 09:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Młoda proszę czytaj ze zrozumieniem :)W klinikach niepłodności również na to zwracają uwagę. Nie mam ochoty się z Tobą licytować, jeśli uważasz, że Twoje tsh jest super to tak myśl i życzę powodzenia w staraniach jeśli takowe są :)

    edit. Zagraniczni lekarze juz dawno to praktykuja, że do starań tsh max 1,5-2. Często u nas uważa się, ze jak jest w normie to juz maja problem z glowy. Szczególnie Ci, którzy w zawodzie są długo i swoją wiedzę opierają na dowodach naukowych sprzed X lat

    Tak, na pracę jajników nie wpływa tylko tsh. Ale żeby tą pracę wyregulować to trzeba zadbać o wszytsko i wyregulować wszytsko co na tę pracę prawidłową wpływa. I u jednej kobiety lekko podwyższone tsh nic nie nagrzebie w organiźmie, a u innej już będzie blokować. Dlatego nawet w klinikach niepłodności bardzo pilnują tsh, żeby było dużo poniżej 2.

    Młoda a w temacie braku owulacji - czytałaś o Donq Quai?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2015, 09:41

  • Młoda Przyjaciółka
    Postów: 196 46

    Wysłany: 4 października 2015, 15:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałam i brałam Donqa pod uwagę ale już trochę mam dosyć tych eksperymentów bo kilka ich na sobie przeprowadziłam...poczekam jeszcze, w przyszłym tyg idę podglądnąć czy terapia hormonalna daje efekty, może będzie dobrze ... szkoda ,że nie mogę brać tego Clo :/

    Nie wiem czy moje TSh jest super ale znam swoje wyniki sprzed lat, czyli z czasów kiedy miałam owulki i wszystko było dobrze, wynik zawsze ponad 2.
    Jednak dobrze jest obserwować swój organizm i robić badania od czasu do czasu.

    Młoda
    glxfp0ykf5qmdvkk.png

    uch5hdgeomm520qo.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 4 października 2015, 20:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a castagnus? ja własnie ze względu na niedomogę lutealną zaczęłam go przyjmować ...

  • Młoda Przyjaciółka
    Postów: 196 46

    Wysłany: 4 października 2015, 23:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie to raczej problemy w 1 fazie cyklu powodują te w drugiej fazie...niski estradiol - jajniki nie chcą pracować - nie ma owulacji - niski progesteron. Jak uzupełnię estro to wtedy może jajca ruszą

    Młoda
    glxfp0ykf5qmdvkk.png

    uch5hdgeomm520qo.png
  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 9 października 2015, 09:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta niedomoga lutealna to luteina lub duphaston, castangus i prl nie bardzo ma się do drugiej fazy.

    Młoda pomyśl o tym dong qouai, on naprawdę fajnie pobudza jajniki. Działa jak clo, tyle że jest natutalny, to to roślinne fitoestrogeny.

  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 15 października 2015, 07:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Młoda wrote:
    u mnie to raczej problemy w 1 fazie cyklu powodują te w drugiej fazie...niski estradiol - jajniki nie chcą pracować - nie ma owulacji - niski progesteron. Jak uzupełnię estro to wtedy może jajca ruszą
    Moge zapytac jaki masz wynik estradiolu? Bo ja niby w normie ale podejrzewam ze jest niski

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Paolaaa Autorytet
    Postów: 747 188

    Wysłany: 16 października 2015, 18:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga.just wrote:
    Młoda a jednak może przeszkadzać. Proponuję zgłębić się w temat :) I choćby poczytać trochę historii tutaj na owu :)
    Wynik wyzszy niż magiczne 1 nie oznacza, ze nie zajdzie się w ciaze, ale jak ktos sie stara o dziecko i nie wychodzi to nalezy TSH obnizyc, bo wplywa on posrednio na prace jajnikow.

    edit. a jakie Laskotka masz antyTPO? Warto zrobić by wykluczyć hasimoto

    A czy możesz mi powiedzieć czym rozni sie antyTPO od antyTG? Bo chce zbadac caly panel tarczycowy i nie wiem czym sie różnią te badania :( skoro trochę zboczylysmy z tematu mozesz mi także napisac co oznacza ft3 lub ft4 przy górnej granicy? :) oczywiście w dużym skrócie :)

    4c3t9n73nr884ilb.png
    01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
    15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)
  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 19 października 2015, 09:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie rozpartuje się samego ft3 lub ft4 - tarczyca ma to do siebie, że należy wszystkie jej wyniki interpretować jednocześnie.
    Przeciwciała przeciwtarczycowe pomocne są w diagnozowaniu chorób tarczycy, takich jak choroba Hashimoto, choroba Gravesa-Basedowa. Co oznaczają poszczególne poczytaj np. tutaj https://portal.abczdrowie.pl/przeciwciala-anty-tg
    Zanim wybierzesz się do endo należy zrobić cały panel tarczycowy, wtedy da on pełny obraz Twojej tarczycy :)

  • kowieczka Ekspertka
    Postów: 122 72

    Wysłany: 8 listopada 2015, 23:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,
    piszę tutaj pierwszy raz ponieważ mam nielada rozterkę i mam nadzieję, że pomożecie :) Staramy się z mężem o dziecko od marca tego roku. Mam stwierdzoną po laparoskopii endometrioze III st. (była torbiel na jajniku prawym). W ostatni piątek miałam robione HSG - oba jajowody drożne z podejrzeniem zrostów przy okolicy lewego jajowodu ze względu na specyficzne rozlanie kontrastu. I teraz do rzeczy... ani razu nie miałam robionego monitoringu cyklu więc nie wiem jak ma się moja owulacja :( testy owulacyjne nie wychodziły, potem odpuściłam. W sierpniu na USG nie widać było pęcherzyka więc lekarz przypisał CLO i duphaston. Nie wzięłam bo nie miałam na tym etapie zrobionych żadnych badań hormonalnych! i wydało mi się to bez sensu. Sama porobiłam trochę badań i takie wyniki:
    AMH 1,33
    FSH 9,15 mlU/ml 2 dc (2,5-10,2)
    LH 3,62 mlU/ml 2dc (1,9-12,5)
    TSH 2,87
    prolaktyna 10,75 ng/ml ( 2,8 - 29,2)
    i chyba najgorzej progesteron 20 dc 5,22 ng/ml
    Wszystkie wyniki są w granicach norm laboratoryjnych które mam na badaniach ale wydaje mi się że jest problem z II fazą i owulacją... tym bardziej że moje cykle są aktualnie 22-23 dniowe z plamieniem od 20 dc ;/ lekarz który robił hsg przybiera front -badania są ok i każde starać się i tyle ale nie wydaje mi się żeby to było takie różowe. Co z ewentualnym utrzymaniem ciąży przy takim cyklu i progesteronie? Proszę o radę co myślicie o wynikach, mam wykupione clo i duphaston, mam brać na własną rękę? mąż robił badania- poprawiamy morfologie. jeśli piszę pod złym tematem przepraszam

    relgdf9hrp5i882w.png
  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 6 grudnia 2015, 12:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zmień lekarza, bo ten co masz do dup.a nie lekarz. Clo to nie cukierek, żeby przepisywać bez badań.
    Tsh za wysokie
    Lh/fsh poniżej 0,5 ; do skonsultowania
    prl ok
    progesteron - jeśli cykle masz 23 dniowe, a progesteron masz badany w 20 dc, czyli 3 dni przed @ to wyszedł niski, bo taki jest przed @. Powinnaś zbadać go w 7 dpo. Tu polecam monitoring cyklu, który pomoże Ci określić kiedy masz owulację i czy ją w ogóle masz.
    Tak czy siak cykl wg mnie za krótki trochę, więc na pewno udałabym się na monitoring żeby zobaczyć co z owu, jeśli będzie przez 10 dni po owu progesteron i w 7 dpo zbadałabym progesteron (przy duphastonie można badać, bo nie zawyża wyniku, luteina zawyża)

  • kowieczka Ekspertka
    Postów: 122 72

    Wysłany: 15 grudnia 2015, 21:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz zmieniony, miałam monitoring owulacji w tym cyklu i o dziwo pęcherzyk był :) a co myślisz o lh/fsh? sam progesteron wystarczy? bo wydaje mi się że to niedomoga. Mam przypisany duphaston i od nowego cyklu wejdzie femara i sterydy na wrogość śluzu... czyli wypadałoby zrobić jutro progesteron tak? Bo lekarka nic nie wspominała. Miesiąc temu miałam ponad 16,55 w 19dc (kontra 5,6 w 18 dc w jeszcze poprzednim cyklu)więc jest spora różnica.

    relgdf9hrp5i882w.png
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak obliczyć dni płodne?

Czy starając się zajść w ciążę powinnaś wiedzieć kiedy występuje owulacja i kiedy są dni płodne? Czy nie wystarczy zadbać o to, żeby kochać się regularnie przez cały cykl i prędzej czy później i tak zajdziesz w ciążę? Nie zawsze. Każdego cyklu masz zaledwie 20% szans na zajście w ciążę, a pary z obniżoną płodnością mają ich dużo mniej. Warto wiedzieć jak obliczyć dni płodne i poznać wady i zalety każdej z metod.  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego