Brak owulacji
-
WIADOMOŚĆ
-
Testy owulacyjne pozytywne w 14dc i 15dc, w 16dc byłam u ginekologa, miałam usg, niestety brak dojrzałego jajeczka, czyli brak owulacji, małe jajeczka są. Czy jeszcze jajeczko może dojrzeć, czy ono dojrzewa pomału już wcześniej od 1dc?
Przepraszam, za tak może banalne pytanie, ale dopiero staram się zrozumieć te nasze cykle, owulacje itp
-
nick nieaktualnyTwoje pytanie wcale nie jest banalne:) Mi nawet ostatni gin nie odpowiedział na podobne pytanie. Też miałam zawiłą sytuację. Pozytywny test w 15 dc, w 19 dc USG i cóż... na lewym jajniku małe pęcherzyki, na prawym jeden 11mm. I gin nie wiedział, czy można potwierdzić owu i określił, że to pęcherzyk.. i że wszystko jest ok, ale to był przecież 19dc! Wynika z tego, że jeszcze może i rosnąć i to całkiem prawidłowo. W 22 dc nie wytrzymałam i poszłam na usg do zupełnie innej doktor - na prawym jajniku ciałko żółte - 17,3 mm! Jedno nie trzyma się drugiego. Taki mały pęcherzyk przecież nie pękł d 2 dni i nie zmienił się w ciałko!!! Może i Twój cykl jest bezowulacyjny, a może gin namieszał..
-
Hej , mam pytanie , właśnie wróciłam z wizyty u ginekologa , miałam robione USG Lekarz stwierdził że ani na lewym ani na prawym jajniku nie ma żadnego pęcherzyka tylko są jakieś małe te pęcherzyki dziś jest 16dc. Czy pęcherzyk może jeszcze urośnie? Czy już za późno? Moje cykle trwają od 32 do 34 dni. A i jeżeli cykl jest bezowulacyjny to czy temperatura w drugiej fazie też jest wysoka?[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
hej. mam podobnie. dzisiaj mam 13dc. dzis mialam usg - jedynie na lewym jajniku mam pęcherzyk ok. 11mm. zastanawiam sie czy urośnie. będę czekać ale czekanie doprowadza mnie do szału....
uważam, że jeśli jest bezowulacyjny to raczej nie będzie wysokiej temperatury w II fazie cyklu.Mama Aniołka [*] 15.12.2015r.
-
daktylek wrote:
uważam, że jeśli jest bezowulacyjny to raczej nie będzie wysokiej temperatury w II fazie cyklu. -
Z tymi pęcherzykami też jest tak, że czasem duży pęcherzyk potrafi się schować, że go nie widać na usg jak byłam u gina w 14 dc pierwsze co to stwierdził (a ja potwierdzam, bo też widziałam na ekranie), że nic nie urosło i raczej nie ma na co liczyć, ale wtedy się spięłam (bo mi się przykro zrobiło i jakoś tak się poruszyłam) i naszym oczom ukazał się gigant ponad 20 mm także czasem USG nie widzi co tam u nas się tworzy
-
nick nieaktualny
-
Hej dziewczyny, jestem nowa.
Zaczęliśmy starania o dziecko i jak się okazało to wcale nie jest takie proste...
Dlatego też zaczęłam obserwację cyklu, kupiłam termometr owulacyjny, codziennie sprawdzam temperaturę, analizuję śluz. Teraz doszły do tego jeszcze testy owulacyjne i coś mi nie gra... Dzisiaj był 19 dc i po raz 4 testy ujemny cykle mam nieregularne, ale raczej dłuższe niż krótsz - ostatni cykl 33 dni. Dlatego z testami owulacyjnymi zaczęłam w tym cyklu 16 dnia. Z temperatury nie zaobserwowałam żadnych wzrostów. Strasznie mnie to zdołowało, że mogę żyć w niewiedzy że coś jest ze mną nie tak i nie mam owulacji... Czy zdarzały Wam się takie bezowulacyjne cykle? Kiedy udać się do lekarza na jakieś (i jakie) badania?
Poradźcie coś.
Za każdą wskazówkę będę wdzięczna.
Dobrej nocki :* -
Generalnie to ileś tam cykli w przeciągu roku z natury może być bezowulacyjne i to jest normalne inaczej za szybko by się nam zapasy skończyły
A jeśli się stara o dziecko i nic z tego nie wychodzi minimum przez rok to przeważnie trzeba coś zacząć działać w kierunku farmakologii - przynajmniej tak twierdzi większość ginekologów -
Scarletta wrote:Generalnie to ileś tam cykli w przeciągu roku z natury może być bezowulacyjne i to jest normalne inaczej za szybko by się nam zapasy skończyły
) -
nick nieaktualny
-
karolinka1992 wrote:Hej , mam pytanie , właśnie wróciłam z wizyty u ginekologa , miałam robione USG Lekarz stwierdził że ani na lewym ani na prawym jajniku nie ma żadnego pęcherzyka tylko są jakieś małe te pęcherzyki dziś jest 16dc. Czy pęcherzyk może jeszcze urośnie? Czy już za późno? Moje cykle trwają od 32 do 34 dni. A i jeżeli cykl jest bezowulacyjny to czy temperatura w drugiej fazie też jest wysoka?
-
Miki89 wrote:Dzisiaj jest 21 dc i nadal nie wykryto owulacji na wykresie eh oby w następnym cyklu pojawiła się owu.
Dzięki za odzew. -
nick nieaktualnytulipanna wrote:Zdarza się, że występuje ona póżno, ot czasem można powiedzieć, że "taka Twoja uroda", ale potwierdzaj to monitoringiem a nie wykresem. Wierz mi, temperatura to jedynie wskażnik pomocniczy i za bardzo nie można się na niej opierać nie robiąc monitów
jestem na to przykładem, że w tem. nie wykryła mi owulacji a monitoring ją potwierdził, musiałam sama nanieść to na wykres...traktowałabym to (tem. i LH) jak mówi moja poprzedniczka jako wskaźnik pomocniczy a nie wyznacznik -
cześć dziewczyny czy ktoras z Was miala torbiel po tym jak nie bylo owulacji? ja juz miałam torbiel po niepeknietym pecherzyku ,teraz owulacji tez na razie nie mam a jest to moj 15 dzień cyklu. Wczesniej mialam owulacje w 12 13 dniu cyklu dodam ze jestem 3 miesiace po usunieciu ciazy pozamacicznej i mi sie troche poprzestawiało wszystko.jedna ciąża pozamaciczna, nieudane pierwsze in vitro, brak mrozaczkow
Orchidea89