Bromergon i euthyrox 50 razem?
-
Witam,
Od 3 miesięcy biorę euthyrox 50 z powodu wysokiego tsh (3,35 mlU/l) przepisane przez endokrynologa. Pare tygodni temu byłam z wynikami prolaktyny u ginekologa (483,40mlU/l, a po obciążeniu 60min-> 5171mlU/l), który stwierdził, że jest ono za wysokie i przepisał 2 tabletki dziennie bromergonu. Rano po przebudzeniu biorę euthyrox, teraz powinien dojść bromergon, ale nie wiem czy moge brać je razem? Jeżeli nie to jaki powinien być odstęp czasu pomiędzy tabletkami?
Z góry dziękuję za odpowiedź -
Majkowa wrote:no właśnie nie wiem czy nie brać tylko jednej tabletki wieczorem.. naczytałam się o skutkach ubocznych i jestem przerażona
dzięki za odp
Nie wiem czemu daka dużą dawkę bromergonu Ci przepisał. Po obciążeniu masz wyższą 10x ja mam ponad 20x a biorę tylko pół tabl. No chyba żę podstawową też masz za wysoką ale ja miałam podobnie tylko chyba w innej jednostce więc to co innego. -
Tsh czesto jest powiązane z prl. Moj endo najpierw przepisal euthyrox (powoli zwiększając dawke) i prl tez ładnie spadła.
Ja prl po obciazeniu konsultowalam u 5 lekarzy i kazdy mi powiedział, że to nie ma znaczenia. Najwazniejsza jest podstawowa a nie sztucznie podniesiona.Jeżeli szczęście nie przyszło jeszcze do Ciebie to znaczy, że jest duże i idzie małymi krokami. -
Yourself, z jakich wyników spadła Ci prolaktyna przy euthyroxie? Ja mam tsh 3,8 czyli teoretycznie w normie, ale dostałam na obniżenie euthyrox 25. Rozumiem, po co, na co i dlaczego, że najlepsze jest koło 1-2 dla staraczek. Nie ma dyskusji. Podwyższoną mam za to prolaktynę do 34 i na to lekarz mi nie dał nic specjalnego (np. Bromergonu). Dlatego zaciekawiło mnie, że napisałaś, że przy tym leku obniżyła Ci się też prolaktyna. Jakie to były wartości? Może mój gin w klinice też wie, że jedno w związku z drugim spadnie, tylko mi o tym nie wspomniał... ?
-
nick nieaktualny
-